Planul de redresare elaborat de administrația Biden a fost votat în Camera Reprezentanților

0
143

Președintele Joe Biden a înregistrat prima sa victorie legislativă după ce Camera Reprezentanților a votat pachetul său propus în valoare de 1.900 de miliarde de dolari pentru măsurile de combatere a efectelor pandemiei de coronavirus. Votul a avut loc în condițiile în care democrații și-ar dori să folosească această lege pentru a majora salariul minim pe economie.

Planul de salvare al preşedintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, ar avea un „impact semnificativ” asupra economiei din 2021 şi ar genera o creştere masivă a produsului intern brut .

Acest lucru e întărit și de către David Kelly, chief market strategist în cadrul JPMorgan, conform Business Insider. Pachetul de relansare ar costa aproximativ 1.900 de miliarde de dolari, fiecare american urmând să primească 1.400 de dolari, şi mai include 415 miliarde pentru combaterea coronavirusului şi 440 de miliarde pentru micile business-uri.

Folosind o simulare a planului în care vor fi cheltuiţi 1,2 trilioane de dolari în 2021, Kelly a estimat că pachetul ar genera până la sfârşitul anului o creştere de 11,4% a PIB-ului nominal prin comparaţie cu 2020. Cea mai mare parte din procent s-ar datora unei creşteri puternice a PIB-ului real. Kelly a mai declarat că pachetul ar duce rata şomajului sub pragul de 5% până la sfârşitul lui 2021.

JPMorgan a estimat anterior că planul lui Biden ar genera o creştere de 6,4% a PIB-ului nominal până la finalul anului.

„Extinderea ajutoarelor de şomaj până în septembrie ar reduce semnificativ nivelul de sărăcie. Iar un supliment săptămânal de 400 de dolari ar putea să le ofere motivaţie muncitorilor rămaşi fără loc de muncă pe timpul pandemiei”, spune Kelly.

Totodată, cecurile de 1.400 de dolari ar susţine nivelul de consum pentru următoarele câteva luni şi ar duce la o explozie de cheltuieli în T4, iar suma lansată către programul de vaccinare ar putea termina mai devreme pandemia, continuând să stimuleze economia americană.

Alte prevederi

Pachetul conține zeci de miliarde pentru a facilita lansarea vaccinului. Acesta alocă suma de 8,75 miliarde de dolari agențiilor de sănătate publică în Statele federale, locale, teritoriale și tribale pentru distribuirea, administrarea și urmărirea vaccinărilor, cu unele fonduri special dedicate asigurării faptului că procesul de vaccinare ajunge la comunitățile defavorizate.

Dezvoltarea vaccinurilor ar avea, de asemenea, un impuls, cu aproximativ 20 de miliarde de dolari destinate cercetării biomedicale federale pentru fabricarea și procurarea de vaccinuri și terapeutice, împreună cu aproximativ 3 miliarde de dolari pentru un stoc strategic național de vaccinuri. Alte 25 de miliarde de dolari ar fi cheltuite pentru testarea, urmărirea contactelor și rambursarea spitalelor pentru pierderea veniturilor legate de pandemie.

Sursa foto: https://google.com

Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here