Dezbaterea bugetului României a fost fără folos materializat într-un șir interminabil de discuții, declarații politice pigmentate cu elemente de culoare specifice unei reprezentații ieftine de circ

0
188
Image: 355360899, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Dezbaterea bugetului României s-a prelungit după miezul nopții, votul fiind programat astăzi. Înainte de a prezenta cifre din bugetul de stat pe 2021, premierul Florin Cîţu a spus că acest proiect are două elemente: începerea reformei în toate cotloanele statului român şi menţinerea României în Europa şi alături de partenerii din NATO.

 

Declarații aprinse

Acest buget, este declaraţia mea fermă pentru români, că anul acesta, în premieră, vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului. Este promisiunea mea pentru români şi este o declaraţie fermă. Aceasta este cea mai proastă veste pentru voi de la PSD, faptul că nu se mai poate fura de la buget, era singura voastră sursă de a vă îmbogăţi ilegal. Din reacţii văd clar că nu aţi citit bugetul şi românii trebuie să ştie că PSD ţipă şi în Parlament şi la televizor nu pentru că nu sunt de acord cu bugetul, pentru că nu l-au citit şi nu îl înţeleg, ci ţipă că nu mai poate fura. Este un ţipăt al disperării. (…) Sunt doar interesaţi de căpuşarea bugetului şi îşi dau seama că 4 ani de acum încolo nu mai pot face aşa ceva. Ţipă pentru că pentru prima oară cineva are curajul să le spună în faţă: ajunge”, a spus Cîţu.
El a transmis reprezentanţilor PSD care strigau: „alocaţii”: „Veţi primi alocaţie, dar trebuie să vă înscrieţi la şcoală. Bursă, alocaţii, sunt legate de şcoală„, a replicat premierul.

În timp ce vorbea prim-ministrul, parlamentari social-democraţi au adus două păpuşi de plastic la prezidiul unde stau preşedinţii Camerei şi Senatului, Ludovic Orban şi Anca Dragu, în semn de protest privind respingerea amendatului PSD care propunerea mărirea alocaţiilor pentru copii. Orban le-a transmis celor de la PSD să lase circul deoparte şi le-a spus că „probabil sunt păpuşile pe care le-aţi manipulat 30 de ani în administraţie şi guvernare”, conform News.ro.

Marcel Ciolacu i-a transmis premierul Cîţu că un mincinos mai patologic ca el nu a cunoscut vreodată, iar pe Ludovic Orban l-a numit „ultimul brontozaur în politică”. Ciolacu a mai spus că PSD nu va vota acest buget propus de coaliţia de guvernare.

Domnule prim ministru, ca de fiecare dată, v-am ascultat cu foarte mare atenţie, eu un mincinos mai patologic decât dumneavoastră nu cred că am cunoscut vreodată. Sunteţi la guvernare de un an şi jumătate, în diverse formule, dumneavoastră fiind ministru de Finanţe pe timpul domnului Orban şi acum prim ministru. (…) Ştiţi la fel de bine, domnule Cîţu, că nu a guvernat PSD România în ultimii 30 de ani. Ştiţi ca şi domnul Orban – cred că, domnule Orban, sunteţi ultimul brontozaur al politici româneşti în ultimii 30 de ani la nivelul ăsta. Nu mai există în Parlamentul României niciun om politic cu vechimea dumneavoastră. Ştiţi că nu mai are niciun reprezentant în CA-urile statului român PSD în acest moment, sunt nepoatele, amantele şi politrucii dumneavoastră. Aţi avut grijă să-i schimbaţi pe toţi şi să-i puneţi pe ai dumneavoastră„, a adăugat liderul PSD Marcel Ciolacu.

De asemenea, același domn Ciolacu a negat acuzaţiile conform cărora PSD fură din buget.

Am înţeles că PSD fură din buget. Eu îmi aduc aminte de UNIFARM. Nu era PSD-ul formaţiunea politică care ne-a ţinut pe toţi în casă, în timp ce voi furaţi, Toate dosarele sunt la DNA. Chiar nu ţi-e ruşine să vii să ne spui că noi furăm? Vezi cine stă în stânga ta şi întreabă-l dacă a fost la OLAF săptămâna trecută să dea cu subsemnatul. Bugetul cu care aţi venit în Parlament este o ruşine pentru România, este un buget în care nu aţi considerat oportun să investiţi în Educaţie şi Sănătate sau să creşteţi alocaţii şi pensii conform legilor în vigoare. Atât puteţi! Aceasta este viziunea dumneavoastră de austeritate pentru România şi veţi fi judecat de români pentru aceasta. În schimb, nu mă aşteptam, domnule Cîţu, să veniţi cu un buget care să încalce legea, tocmai dumneavoastră, care vă războiaţi cu Al Capone„, a argumentat Ciolacu.

Poziția USR și a celor de la AUR

Senatorul USR PLUS Claudiu Marinel Mureşan a declarat luni că bugetul pe anul 2021 nu este unul al austerităţii, aşa „cum vorbesc unii”, ci unul al responsabilităţii.

De cum cheltuim banii azi depinde cum vom trăi nu numai azi şi mâine, dar şi în următorii ani, cu atât mai mult suntem obligaţi să fim responsabili după un an de criză sanitară globală, criză care nu s-a încheiat şi nu avem o evaluare completă a pagubelor produse. Haideţi, pentru numele lui Dumnezeu, să fim responsabili şi să nu le mai vindem oamenilor iluzii, măcar acum„, a adăugat senatorul.

Mureşan a spus că este mirat că, în an de criză, s-au formulat 3.646 de amendamente la buget – 3.646 „de gogoşi”, fără niciun suport financiar, pe principiul „Nicule, mai dă-le mai 100 de lei„.

Demnă de remarcat a fost energica și scurta intervenție a liderului deputaţilor AUR George Simion care l-a provocat pe prim-ministru şi i-a transmis că formațiunea sa AUR renunţă la cele 4 milioane euro pentru partid, în favoarea construirii unui spital cu aceşti bani. Deputatul PSD Sorin Grindeanu i-a cerut lui Florin Cîţu să accepte amendamente PSD la buget şi să renunţe la acest „experiment economic de cavernă”.

Discuțiile și votul se reiau astăzi

Dezbaterile au fost întrerupte  în cele dun urmă în cursul nopții de luni spre marţi, la ora 2:00, după ce timp de câteva ore au fost prezentate şi supuse votului amendamentele formulate la bugetul Ministerului Dezvoltării.

De altfel, pentru acest buget au fost formulate cele mai multe amendamente – peste două mii -, foarte multe fiind susţinute în plen, a menționat agenția Agerpres.

În cursul  acestei zile de 2 Martie, plenul Legislativului va continua dezbaterile pe anexele proiectului Legii bugetului de stat şi pe proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.La finalul dezbaterilor, cele două proiecte vor fi supuse votului final al Parlamentului.

În loc …de concluzie

Deloc surprinzător este faptul că senatorii şi deputaţii au votat pe articole proiectul Legii bugetului pe acest an și nu a fost acceptat niciunul dintre amendamentele celor 57 de articole ale proiectului de lege, acestea fiind aprobate în forma Guvernului.

Probabil că singura explicație plauzibilă ar consta în dezideratul ca statul român trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de maxim 7 %, astfel că premierul Florin Cîțu a transmis că nu acceptă ca bugetul să depășească acest nivel.

Una dintre cele mai interesante și dure luări de cuvânt a fost cea a senatorului social-democrat Sorin Grindeanu care le-a amintit  liberalilor și useriștilor că nu le pot explica oamenilor de ce îngheață salariul minim și pensiile, dar finanțează prin scheme de stat mulținaționalele.

Pe același ton acuzator a amintit că actuala coaliție seamănă cu ” foștii apostoli ai austerității din 2010 -FMI” spunând doar că „și-au schimbat total filosofia și avertizează că povara crizei e suportată pe tineri, seniori și de grupurile vulnerabile.”

Declarația politică a sucombat în momentul în care a agurmat că acest buget „confirmă pierderea întregii bunăstări acumulate în vremea guvernării PSD.”

Alt aspect ce frizează ridicolul a fost și „circul” asigurat de către PSD în prima parte a dezbaterilor.Parlamentarii PSD s-au manifestat gălăgios și au pus pe pupitrul la care se află cei doi lideri ai camerelor două păpuși. Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban le-a cerut să se comporte civilizat.

”Nu ați depășit vârsta copiilor”, a replicat premierul în exercițiu Florin Cîțu, în momentul în care aleșii social-democrați au început să strige ”Alocații! Alocații!”.

”Furtul se oprește aici … De 30 de ani, clasa politică a fugit de reformă”, a mai spus Cîțu, având pe fundal vociferările social-democraților.

”Asta e țara lui Impozit Vodă” a fost fraza emblematică cu care și-a început George Simion discursul, criticând bugetul și respingerea celor peste 3.400 de amendamente depuse de AUR.

Domnia sa a amintit că nu este corect să nu existe în buget un proiect de țară, întrebând retoric audiența :” De ce n-ați tăiat banii de la partidele politice?”

De asemenea, a lăsat o primisiune în sensul că o să voteze bugetul dacă” tăiați banii de la partide”, din moment ce formațiunea sa nu dorește să ia cei patru milioane de euro care le revin.

Adresându-se în special liberalilor le-a amintit că „stă în pix-ul dumneavoastră,”întrebându-i dacă acceptă oferta AUR și automat să se ducă banii la construirea unui spital.

Senatoarea Diana Șoșoacă l-a întrebat pe domnul Ludovic Orban de ce nu a luat banii pe care i-a dat PNL la televiziunile partenere pentru a majora alocațiilor copiilor. Senatoarea a cerut oprirea stării de alertă la fel ca în Cehia, „iar economia va merge bine.”

În realitate domnia sa a încurcat țările, din monent ce parlamentul ceh a votat vinerea trecută instituirea stării de urgență, între 27 februarie și 28 martie.

De asemenea, senatoarea i-a transmis liderului PSD Marcel Ciolacu că îl așteaptă la manifestația din 7 martie din Piața Victoriei, „dar fără mască” din moment ce susținătorii domniei sale nu le vor purta.

În replică, președintele PNL  Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor susține la dezbaterile din plenul Parlamentului bugetul în forma adoptată de Guvern și comisiile de specialitate.

„Susținem acest buget. (…) Noi am solicitat mobilizarea tuturor parlamentarilor din cele trei formațiuni ale coaliției și, de asemenea, din grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților. Contăm pe o prezență masivă. De asemenea, le-am transmis miniștrilor care sunt parlamentari să fie prezenți la dezbaterile parlamentare. Sunt convins că, având o mobilizare exemplară, vom reuși să adoptăm bugetul în termenul propus”, a afirmat Orban.

O criză vine şi trece, dar în momentul în care criza este pe final, ar fi cazul ca,măcar în teorie, toate forțele politice emergente să fie empatice și solidare cu nevoile și așteptările populației.În ceea ce privește latura efectivă, practică anticiparea unor posibile evoluţii sau fluctuații care se vor materialuza spre progres cere ca factorul decizional să acţioneze în consecinţă. De data aceasta însă nu mai ştim ce să credem, aceasta fiind marea problemă a bugetului din acest an 2021.

De asemenea, trebuie ținut cont și de complicaţia crizei post-pandemice. Deşi aşteptările sunt deosebit de mari, nimeni nu ştie spre ce se îndreaptă până la urmă.Iar „evoluția” virusului transpuse în mutaţiile care nu vor putea fi contracarate de vaccinurile actuale va conduce la accentuarea crizei care se va metamofoza. Actuala criză medicală va duce pur şi simplu la o criză economică gravă. Iar situația geo-politică și geo-strategică a statelor nu este una îmbucurătoare, din moment ce vor fi obligate în continuare să susţină economia, să susţină locurile de muncă şi s-ar putea ca, dacă acest lucru continuă, să se ajungă la un nivel la care economiile statelor pur şi simplu nu vor mai putea să …respire.

Iar îndatorarea până la un anumit nivel, altădată de neimaginat, aşa cum s-a demonstrat în 2020 va fi o problemă acută și nedorită , ținând cont de aspectul că România are datorii uriașe neachitate iar viitoarele împrumuturi contractate până la nivelul în care ne va obliga să fim în imposibilitatea returnării  banilor va genera un posibil faliment.

Guvernul liberalo-userist și-a construit bugetul pe o creştere economică de 4,3% în 2021, una dintre cele mai optimiste prognoze, însă apropiată de prognoza Comisiei Europene, de creştere cu 3,8%. Analiştii economici au prognoze de creştere economică între 3 şi 4% pentru România în 2021.

Produsul In­tern Brut ar urma să atingă în termeni no­­minali aproape 1.117 mld. lei, în creştere cu 7%, inflaţia ar urma să fie de 2,4% în medie pe tot anul şi numărul şomerilor ar urma să crească cu numai 5.000.

Pe aceste fundamente macroe­conomice, guvernul speră să aducă 13% venituri suplimentare la bugetul de stat, prin comparaţie cu 2020, când veniturile au stagnat…

Sursa foto: https://google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here