Bugetul de stat pe 2021 a fost votat de Parlament fără amendamente

0
146

Măsurile incluse de Guvern în bugetul de stat pe anul 2021 prevăd înghețarea salariilor, sporurilor, indemnizațiilor și primelor în sectorul public, neacordarea primei și a voucherelor de vacanță, precum și compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber.

Parlamentarii au adoptat, marți seară, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, cu 254 de voturi „pentru” şi 128 – „împotrivă”.

Parlamentarii opoziţiei s-au perindat pe la pupitrul sălii de şedinţa pentru a citi cele peste 3500 de amendamente pe care le-au depus la buget pentru diverse lucruri.

 

Social-democraţii au cerut bani mai mulţi pentru alocaţii, pensii, dar şi pentru majorarea salariilor profesorilor. N-au precizat – după un an de pandemie – de unde ar veni aceste fonduri.

Neobişnuiţi să stea atât de mult la lucrări, unii parlamentari şi-au pasat cartelele colegilor iar aceştia, fără să se sfiască, au votat în locul lor. Evident, în afara regulamentului.

Cifre concrete

De altfel, un număr de 3.523 de amendamente depuse la proiectul bugetului de stat pe 2021 şi trei la proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat au fost respinse de Comisiile de buget-finanţe, cele două proiecte fiind aprobate în forma transmisă de Guvern, potrivit rapoartelor Comisiilor de buget-finanţe depuse de ieri 3 martie, la Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

Deficitul bugetar din ianuarie a fost de 0,3% din PIB,aproximativ acest deficit este prognozat la un cuantum de 87 miliarde lei.

Pentru 2021, deficitul bugetar prognozat în proiectul de buget pregătit de Guvern este de 7,16% din PIB, în timp ce veniturile ar urma să crească anul acesta cu circa 13%, iar cheltuielile cu aproximativ 5%.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

 

Bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173 miliarde lei, iar la cheltuieli 326 miliarde lei credite de angajament şi 261 miliarde lei credite bugetare.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în 2021, în condiţiile unor venituri care reprezintă 32,67% din PIB, echivalentul a 364 miliarde lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, însemnând 444 miliarde lei.

Creşterea economică este estimată la 4,31% prevăzută pentru acest an.

Dezbaterile au fost întrerupte în noaptea de luni spre marţi, la ora 2:00, după ce timp de câteva ore au fost prezentate şi supuse votului amendamentele formulate la bugetul Ministerului Dezvoltării.

Concluzie

Bugetul de stat pe anul 2021 în forma aprobată de Guvern a suscitat multe discuții aprinse. Social-democraţii au acuzat coaliţia de guvernare că a instaurat „dictatura bugetară” şi a impus controlul absolut asupra bugetului, contrar prevederilor constituţionale şi cutumelor democratice.

Bugetul este concentrat pe investiţii şi forţează reforma în administraţia publică centrală şi locală, așa cum a afirmat premierul Florin Cîţu, care a respins ideea unui buget al austerităţii: „ Această noţiune că e un buget mic este falsă şi nu e susţinută de date”.

Bugetul poate fi considerat unul al relansării, robust, echilibrat şi realist.În sprijinul acestor idei, însuși ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare a declarat tranșant că „cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, nu cresc impozitele şi taxele”.

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a acuzat însă „o manipulare supremă”, aceea de a convinge oamenii care trăiesc în sărăcie să nu îşi mai ceară drepturile, pe motiv că statul nu are bani”.

Bugetul de stat pe anul 2021 va fi construit pe o creștere economică de 4,3%, o inflație de 2,5% și un curs de 4,89 lei/euro, potrivit datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Instituția a publicat noul document care mentionează că pe aceste cifre se va construi bugetul.

Inflația pentru finalul anului 2021 nu va suferi modificări, și se dorește să rămână la același indice de 2,5%, dar în ceea ce privește cursul de schimb mediu, dacă anterior s-a înregistrat 4,91-4,92 lei/euro, acum o parte din analiștii și economiștii României prevăd un curs mediu de 4,89-4,90 lei/euro pentru anul în curs.Câștigul salarial mediu net pentru 2021 este prognozat la 3.323 lei/lună.

Sursa foto: https://google.com

Această știre a fost sintetizată de Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here