Cuvintele ni-s averea…

0
121

Motto : Gânditorul este un om care vede acolo unde ceilalți nu văd (din Dictionarul înțelepciunii Th.Simenschi).

 
    Cele ce vă voi lăsa scris stimați cititori ai acestei platforme media independente se doresc a fi o pledoarie pentru învățarea adâncă a limbii materne , a limbii în care am început să vorbim încă din primii ani de viață, și , în special, pentru învățarea limbii oficiale a statului.                                                                                                                            Nevoia imediată de a învăța limba română- limba oficială -rezultă din datele oferite de statisticile care arată o creștere alarmantă a numărului celor care termină studiile gimnaziale, colegiale și chiar universitare , dar care nu înțeleg semnificația cuvintelor. Pare ireal dar practic acești semeni nu au reprezentarea a ce înseamnă ceea ce aud spus în vorbe… sau mai grav a ceea ce citesc. 
   Dificultatea în asimilarea și înțelegerea sensului cuvintelor apare tot mai frecvent , mai ales ca persoane cu rang de oficiali. Se constată folosirea unei așa zise mode , în care sunt uzitate cuvinte „importate” din alte limbi , iar multe fără a fi  traduse în limba română în locuțiuni verbale sau construcții eminamente logice, pe înțelesul tuturor.
Cu alte cuvinte, fără a remarca ceea ce este o tristă și nedorită evidență, îndeosebi după anii 2000 am  pierdut înțelesul adevărat al cuvintelor din limba română, iar neologismele rămân în continuare construcții abstracte și străine pentru mulți.
 
    Unii cititori vor spune pe deplin întemeiate că acest lucru se datorează unei slabe educații și a unor politici pe deplin laxe. Alții pot emite judecăți de valoare împrumutând din izvorul proverbele neaoșe:” Țara arde și baba se piaptănă !”Alții vor fi de acord că tocmai comunitatea științifică și academică ar trebui să ia măsuri imediate, deoarece nivelul este unul cât sevpoate de scăzut și analfabetismul funcțional reprezintă cu adevărat o plagă în interiorul societății…
Poate că mai bine dacă s-ar crea o soluție care ne-ar spune, cu o tentă așa vizionară cum pare, în ce mod am scăpa de acest flagel precum cel al p(l)anemiei…
 În aparență , toți ar avea dreptate. Vremuri grele și altele și mai grele se anunță , după cum sunt semnele și prognozele în curs.
   Iata de ce este important să putem înțelege ceea ce ni se spune sau auzim în cuvinte. Cel care dezleagă profunzimea unor afirmații oficiale , va ști cu siguranță” cum va fi vremea mâine ” . Cel care nu înțelege , nu crede și nici nu-i trebuie,din moment ce nivelul inteligenței și al sinapsele nu- l preocupă și îi lasă pe alții „să…le traducă”, evident în termeni împrumutați din alte limbi care nu au nimic comun cu înțelesul de bază!
 Am intrat prea degraba în această nedorită pauză a gândirii și  chiar suntem pe punctul să preferăm imaginile în locul cuvintelor. Exact ca la cele trei culori de la buletinul meteo !
 
   Desigur, îmi închipui că v-am supărat și,  pe bună dreptate mă veți întreba : Ce are învățarea limbii cu gândirea noastră ?
 Fără doar și poate,învățarea cuvintelor , a înțelesului lor în propozitie și în fraze, este cheia înțelegerii între noi cât și a lumii post-pandemice în care trăim.
Gândurile noastre nu pot fi manifestate în exterior, adică să le prezentăm celorlalți,  decât dacă le îmbrăcăm în cuvinte, rostite cu voce tare sau fără glas. 
  Când le rostim cu voce tare , cel care le aude ar trebui să înțeleagă ce gândim și să poată distinge adevarul de minciună. Gândul oricat de bine ar fi ascuns, tot se poate cunoaște din vorbele spuse în somn sau…la beție. 
Iata de ce se spune : Omul este ceea ce-i sunt gândurile! Fără cuvinte nu putem gândi !
  Suntem în mari prefaceri și în ceea ce priveşte Gândul și Cuvantul folosit de fiecare dintre noi. Iar, pentru a justifica, cei care au în fondul lexical propriu puține cuvinte, tot atât de puține și limitate le vor fi și gândurile. Pentru ei nu vor exista pericole să aibe insomnii cauzate de gânduri. Oricum, Sistemul se bucură în exces când descoperă că am ajuns (unii dintre noi) săraci în cuvinte, însă ne prefacem c-am fi liniștiți și….sănătoși. 
   Mi-e teamă că saltul în știință și tehnologie care va permite să ni se citească gândurile prin simpla privire a camerei către noi  va avea foarte puțin…”de citit” ! 
   Fara teama de a ni se citi gândurile, ar fi cazul să ne refacem „averea ” , să devenim iarăși bogați în cuvinte și liberi de a le exprima. O astfel de bogatie „la purtător” este garanția că vom gândi , vom înțelege și vom acționa liberi conform noii paradigme sociale în interesul Binelui comun.  
Vă mulțumesc frumos pentru atenție și aștept ca acest deziderat în a ști și ne folosi de cuvinte și gânduri să prindă contur cât mai curând.
 Sursa foto:https://google.com
Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 19 Martie 2021 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here