Bilanțul protestelor în Bucureşti şi în marile oraşe ale țării

0
337

Mii de oameni au protestat a doua seară la rând, atât în Bucureşti cât şi în marile oraşe din ţară faţă de noile restricţii impuse de Guvern.În București, oamenii s-au strâns în Piaţa Universităţii.

Protestatarii din provincie s-au mobilizat în pieţele centrale ale oraşelor sau în faţa prefecturilor şi au scandat lozinci împotriva autorităţilor Toți au reclamat dictatura medicală şi au dat foc, ca mesaj puternic cu valoare simbolică, măştilor de protecţie.

Contextul general

Noile restricţii impuse de Guvern au intrat în vigoare începând de duminică seară. Astfel, în toate localităţile în care incidenţa este mai mare de 4 la mie agenţii economici au închis magazinele de la ora 18.00, iar deplasarea persoanelor în afara locuinţei, după ora 20.00, a fost permisă doar pentru câteva motive bine întemeiate.
Cele mai multe dintre municipiile reşedinţă de judeţ au trecut de incidenţa de 4 la mie.
Partidul AUR a anunțat luni, pe Facebook, că la ora 17.00 va organiza proteste contra restricțiilor anti-pandemie în fața prefecturilor din toate județele și în Piața Universității din Capitală.
Comunicat oficial 
„România fierbe și își vrea libertatea înapoi. Guvernul e surd și mut. Presa corupta tace complice. Astăzi (ora 17:00) ieșim, din nou, în stradă, în fața Prefecturii din fiecare județ. În București ne vom alătura protestului din Piața Universității. Libertate!”, a susținut AUR. Într-o postare anterioară, duminică, AUR spunea că „trăim într-un stat în care Guvernul își sechestreză proprii cetățeni și îi terorizează zi de zi cu amenințări, statistici panicarde și amenzi. Suntem cu toții în arest la domiciliu pentru o faptă pe care nimeni nu a comis-o.”

 

Capitala a dat…”ora exactă”

În Bucureşti, protestatarii s-au strâns în Piaţa Universităţii de la ora 17:30.Cel mai deranjant aspect a fost faptul că mișcarea socială a fost rapid manageriată de către reprezentanţii partidului AUR care  participat la protestele din întreaga ţară, dar şi din Capitală în număr considerabil.
Nu au lipsit incidentele.De aceea,Jandarmeria Română a intervenit prompt, ridicând mai mulți protestatari care au refuzat să poarte mască sau au refuzat să se legtimeze şi au devenit recalcitrant.
”Bărbații au refuzat să poarte masca de protecţie, motiv pentru care li s-a pus în vedere să se legitimeze. Au refuzat legitimarea, au devenit agresivi, au adresat injurii şi au refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoţi la secţia de poliţie, în vederea stabilirii identităţii, conform procedurii în vigoare. Au încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor şi au lovit cu picioarele. Prin urmare, au fost reţinuți şi condus la secţia de poliţie, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, a transmis purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei din Bucureşti.
În București, anumiți protestatarii au avut mai multe bannere de mari dimensiuni pe care scria „Libertate” şi au fluturat steaguri tricolore.
Proteste în orașele importante din provincie
La Braşov, contestatarii măsurilor de protecţie sanitară s-a adunat la sediul Prefecturii. Au fost aproximativ 50 de persoane care au scandat „Libertate” şi au avut mesaje împotriva restricţiilor şi a purtării măştii sanitare.
La Buzău, circa 30 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, pe platoul Dacia, fiind vorba despre muzicanţii care cer ca restaurantele să fie deschise, iar ei să-şi poată desfăşura activitatea. Alte circa 20 de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii, având steaguri şi pancarte. Protestatarii strigă „Libertate” şi „Raed, nu uita, asta este ţara mea”. Protestatarii au cerut să iasă prefectul să stea de vorbă cu ei, deşi Buzăul nu are prefect de mai multe săptămâni.
La Ploieşti, aproximativ 50 de persoane s-au adunat în parcul din centrul oraşului, în faţa sediului Prefecturii.
În municipiul Piteşti, în jur de 30 de protestatari s-au strâns în Piaţa Vasile Milea, acolo unde îşi are sediul Prefectura Argeş, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de noile restricţii.
La Timişoara, aproximativ 30 de oameni s-au adunat în faţa Prefecturii, având steaguri tricolore şi pancarte cu „Timişoara fără carantină”.
Deva, Hunedoara şi Petroşani: Câteva sute de persoane au luat parte, luni seara, la acţiuni de protest.
La protestul din Deva au luat parte peste 150 de oameni, aceştia plecând din faţa Prefecturii Hunedoara într-un marş pe principalele bulevarde ale oraşului. Oamenii au purtat diverse pancarte şi au strigat, printre altele, „Libertate!” şi ”Jos masca!”.
La Petroșani, peste 200 de persoane au luat parte la un marş de protest prin oraş, din Centrul Civic până la Primărie, însoţite de acordurile Imnului Naţional şi de un grup care purta mai multe drapele naţionale, potrivit Agerpres.
Câteva zeci de persoane protestează şi în faţa Prefecturii Iaşi, cei mai mulţi dintre manifestanţi fiind fără mască.
Cei prezenţi au avut steaguri tricolore şi au scandat repetat împotriva guvernului, dar şi împotriva masoneriei. Oamenii au spus că nu sunt de acord cu l că secretarul de stat Raed Arafat este cel care ia toate deciziile de acest gen.
Proteste împotriva măsurilor de restrictive impuse din cauza pandemiei au loc şi la Focşani. Circa 50 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii Vrancea.
Printre protestatari s-a aflat şi deputatul AUR de Vrancea, Georgel Badiu. Deşi a fost şi un protest împotriva purtării măştii de protecţie, cei ieşiţi în Piaţa Unirii din Focşani au purtat regulamentar masca de protecție.
Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Brăila şi au pornit în marş pe calea Călăraşilor, principala arteră a oraşului, protestând astfel împotriva noilor restricţii ale autorităţilor centrale privind interzicerea circulaţiei după ora 20,00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori.Grupul de protestatari a fost format în special din tineri şi adolescenţi, câţiva dintre ei fără mască de protecţie, motiv pentru care au fost aplicate amenzi pentru încălcarea acestei reglementări impuse în perioada pandemiei.Protestatarii au scandat „Jos Arafat”, „Jos Guvernul”, „Libertate”, Demisia” şi au avut pancarte pe care se puteau citi mesaje precum „Educaţia este baza societăţii! Deschideţi şcolile!”, „Vrem acces la spitale, de COVID nimeni nu moare!”, „Libertate te iubim, ori învingem ori murim!”.
La Sibiu, aproximativ 200 de persoane s-au strâns în Piaţa Mare, având steaguri tricolore, steaguri cu sigla AUR, dar şi vuvuzele şi fluiere.
Protestatarii au strigat mesaje către Primăria Sibiu, adresându-i-se primarului Astrid Fodor: ”Ai stat destul pe scaun, o să fii înlocuită”.
Mai mulţi bărbaţi au dat foc câtorva măşti de protecţie.
Participanţii la protest au pornit din Piaţa Mare, pe bulevardul pietonal către Prefectura Sbiu, scandând tot felul de lozinci: ”Libertate”, ”Ieşi afară, nu uita asta e şi ţara ta”, ”Ale, ale, ale o dorinţă sinceră, România liberă”.
La Cluj-Napoca, zeci de protestatari s-au adunat pe  trotuarul de vis-a-vis de Prefectură, unii având pancarte cu mesaje precum „Cât mai răbdaţi?”, „Jos Guvernul terorist”, „Călcaţi pe cap Pas cu Pas”. Ei scandează „Jos Guvernul”, „Ole, ole, o dorinţă sinceră: România liberă”, „Libertate”.
Printre participanţi s-au aflat şi suporterii echipei de fotbal „U” Cluj, care au spus că vor să se întoarcă pe stadion.
Majoritatea protestatarilor au avut măşti, dar unii nu le-au purtat corect.

În Constanța, protestul a fost organizat de către anuniți membri ai partidului AUR ai filialei de tineret.

Aproximativ două sute cincizeci de persoane s-au strâns  în faţa Prefecturii Constanţa şi s-au manifestat zgomotos și au protestat faţă de înăsprirea măsurilor împotriva pandemiei de COVID-19.Oamenii au scandat “Libertate, libertate” şi au avut asupra loc steaguri tricolore.
Interesant este aspectul că societatea civică din Constănţa s-au adunat pentru a doua zi consecutiv pe platoul din faţa Prefecturii pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Ei au avut și pancarte pe care scria “Libertate te iubim, ori învingem ori murim”, “Demisia Guvernului”, “Demisia preşedintelui”,  “Demisia lui Arafat”, “Alegeri anticipate”. Ei scandează “Libertate, libertate”, “Constanţa, trezeşte-te”, “Jos Chiţac”.
Cei mai mulţi dintre cei prezenţi la protest au fost tineri, nu au purtat masca de protecţie şi nici nu au păstrat distanţa fizică recimandată de autorități, nici în timpul staționării și nici în timpul marșului încheiat la ora 22-22:15, în preajma zonei Casei de Cultură.
Cuantumul amenzilor aplicate
Mii de oameni au protestat, în noaptea de duminică spre luni, în marile orașe ale țării față de noile restricții impuse pentru limitarea pandemiei. În Capitală, protestul s-a terminat în jurul orei 4.00. S-a scandat „Jos masca”, Jos restricțiile”.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat în urmă cu douăzeci și patru de irw că peste 4.000 de români au participat duminică la protestele privind noile măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19.
Jandarmeria Română a anunțat că duminică au avut loc proteste antirestricții în 24 de localități, fiind date, până acum, organizatorilor și participanților, 219 amenzi în valoare totală de peste 99.000 de lei.
 În loc de…concluzii
Revendicările tuturor celor care s-au manifestat au fost diferite, de la restricțiile de circulație, la redeschiderea sectorului HoReCa, dar și împotriva „dictaturii medicale” și a purtării măștilor în aer liber. În București, manifestanții au mers în marș prin oraș, pe traseul Universitate-Victoriei-Obor-Unirii-Universitate și iarăși Piața Victoriei, unde au blocat pentru scurt timp circulația.
Protestele au fost lipsite de incidente semnificative până la momentul retragerii spre casă, când mai multe persoane violente infilitrate printre cei care manifestau au atacat cu pietre cordonul destul de bine organizat al jandarmilor la Piața Unirii, și au spart vitrinele magazinelor din zonă.
În țară s-au semnalat mai multe incidente, în special la Craiova, Galați, Brăila sau Sibiu. Protestele au fost organizate de către AUR, iar la manifestația din București au participat lideri ai partidului, în frunte cu George Simion, dar și senatoarea Diana Șoșoacă, exclusă din AUR.
Sursa foto: https://google.ro
Această știre a fost sintetizată de către redactorul Daniel Mihai după datele oficiale raportate de către organizatorii acestor proteste-Partidul AUR și informațiile Jandarmeriei Române

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here