O privire atentă asupra situației disperate din Federația Rusă

0
351

Chiar dacă peste o mie de persoane au fost arestate miercuri seară în Rusia în timpul manifestațiilor organizate pentru susținerea lui Alexei Navalnîi, ecoul acestor proteste nu a rămas fără de rezultat.Presiunea constantă exercitată de populaţia rusă și lobby-ul internațional ar fi chiar suficient în vederea tratării decente a acestui opozant, pe nedrept ostracizat

Cadrul evenimentelor

Mii de oameni din toată Rusia s-au alăturat mitingurilor neautorizate pentru a protesta împotriva reținerii liderului opoziției închis Alexei Navalnîi Aceștia solicită ca Navalnîi, aflat în greva foamei de câteva săptămâni, să primească îngrijiri medicale adecvate..Manifestanții au scandat numele opozantului rus și au cerut eliberarea acestuia din închisoare.

Conform datelor oficiale, peste o mie de persoane ar fi fost amendate, arestate. Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost închis pe nedrept, în urma unui proces inventat, în luna februarie.De altfel, de atunci se și solicită asistență medicală pentru durerile acute de spate și starea de amorțeală a picioarelor Cel mai mare protest a avut loc la Moscova, dar altele au avut loc în marile orașe.

Alexei Navalnîi-opozantul regimului Putin de la Kremlin este și în prezent întemnițat.Totodată, el se află în a treia săptămână de grevă a foamei,  un gest disperat, menit a atrage atenția opiniei publice naționale și internaționale, cu scopul de a primi asistență medicală mai bună în condițiile restrictive și punitive din închisoare.

Evenimentele propriu-zise

Protestatarii au sfidat avertismentele puternice venite din partea autorităților și prezența masivă a poliției în majoritatea orașelor importante. „Orice acțiune agresivă a participanților la ședințele publice neautorizate, în special încercările de a provoca ciocniri cu oficialii de aplicare a legii, va fi privită ca o amenințare la adresa siguranței publice și suprimată imediat”, a declarat ministerul de interne la începutul acestei săptămâni.

La Moscova, polițiștii au cerut în mod repetat oamenilor veniți să ia parte la proteste să părăsească zona de protest și au format baricade pentru a încerca să rețină traseul manifestanților. Ca măsură de prevenție suplimentară, ei au înconjurat zona din jurul sălii de expoziții Manezh, unde președintele Federației Ruse Vladimir Putin s-a adresat ambelor camere ale parlamentului în timpul discursului său anual privind starea națiunii.

Cel mai mare număr de arestări au avut loc la Sankt Petersburg, unde un număr de 351 de manifestanți au fost luați, brutalizați și amendați potrivit grupului rus de monitorizare a protestelor OVD-Info. Cele mai mari adunări și proteste au avut loc la Moscova, deși estimările diferă în ceea ce privește prezența. Conform Moscow Times, poliția rusă a declarat că au existat 6.000 de protestatari, în timp ce aliații lui Navalnîi au spus că numărul era mai aproape de 60.000.

Protestatarii au cerut ca lui Navalnîi să i se permită să aibă acces la propria echipă medicală pentru a i se trata problemele de sănătate despre care unii profesioniști din domeniul medical din Rusia s-au pronunţat și susțin faptul că ar putea fi legate de otrăvirea sa de anul trecut.

Autoritățile rusești au refuzat, iar duminică a fost transferat la un spital al închisorii. Cererea de examinare și presiunea  internațională au fost determinate și de mișcările de protest interne vis a vis de tratamentul ostil dictat de către președintele rus Vladimir Putin asupra lui Nalvanîi. Amploarea evenimentelor a crescut în ultima săptămână, pe măsură ce au circulat rapoartele despre starea de sănătate precară a lui Navalnîi, aflată pe fondul grevei foamei.

Un purtător de cuvânt al închisorii ar fi declarat săptămâna trecută despre opozantul Navalnîi cq „ar putea muri în orice moment”.

Situația disperată

„Dacă m-ați vedea acum, ați râde”, a scris Navalnîi ntr-o postare pe rețelele de socializare marți. „Arăt ca un schelet care merge și se leagănă în jurul celulei mele.” Avocații lui Navalny au insistat ca protestul să coincidă cu un discurs anual al președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, care a declarat miercuri că grupurile care „ne amenință interesele de securitate esențiale vor regreta ceea ce au făcut așa cum nu au regretat nimic de multă vreme”. Acest mesaj a fost interpretat pe scară largă ca fiind una dintre amenințările venite de la Kremlin la adresa guvernelir occidentale, precum SUA, care cer ca Navalnîi dimpreună cu protestatarii și oamenii care sunt solidari cu acesta să fie eliberați.

Guvernul rus și-a intensificat efortul pentru a-i reduce la tăcere atât pe Navalnîi cât și pe aliații săi. Săptămâna trecută, procurorii au intentat un proces pentru scoaterea în afara legii a organizației non-profit a lui Navalnîi, Fundația Anticorupție, o mișcare pe care New York Times a descris-o drept un pas către „cel mai intens val de represiune politică” din țară de la căderea Uniunii Sovietice.Birourile grupului au fost, de asemenea, percheziționate de autorități care caută dovezile incriminatoare.

Miercuri a fost ziua care a marcat primul protest major al susținătorilor lui Navalnîi din luna ianuarie, atunci când mii de manifestanți din toată Rusia au fost luați și brutalizați de către forțele poliției, pe parcursul a două săptămâni.

În luna februarie, un grup al femeilor care-l susțin și- l doresc eliberat pe Alexandr  Navalnîi au condus demonstrații mai mici de Ziua Îndrăgostiților pentru a arăta solidaritate cu soția opozantului, Yulia. Rusia „va fi trasă la răspundere de SUA și aliații săi dacă Navalny va muri la ordinul lui Putin” a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, în weekend-ul trecut.

Este de admis și un fapt incredibil că până în prezent comunitatea internațională nu a respins acuzațiile și simulacrul de proces împotriva lui Navalnîi. De altfel,se cunoaște că până și echipa sa de avocați a susținut cu probe că „dușmanul lui Putin” a fost otrăvit cu o substanță de origine sovietică-Noviciock-incident materializat și provocat de către agenții de securitate ruși,la indicațiile precise date de Vladimir Putin. Aceasta este teoria susținută și vehiculată în spațiul public de către SUA și Națiunile Unite, cu toate că guvernul rus a negat vehement aceste acuzații.

Medicii lui Navalny au avertizat însă că va „muri în următoarele zile” dacă nu i se va acorda îngrijire medicală urgentă pentru durerile de spate și amorțeala picioarelor. El a început o grevă a foamei  încă devpe 31 martie ca formă protest pentru că nu și-a putut consulta propria echipă medicală. Medicii săi au declarat că rezultatele recente ale testelor de sânge indică faptul că ar putea suferi de insuficiență renală și ar putea intra în stop cardiac în orice moment.

Țările occidentale sunt de acord că Navalny a fost otrăvit cu substanţa Novichok, petrecută în luna august a anului trecut și că doar o minune este faptul că a supraviețuit până în prezent.După transferul său efectuat la terapie intensivă de la Berlin, toxicologii au ajuns la concluzia că otrava a fost ingerată în condiții necunoscute.

Occidentul a dat vina pe statul rus pentru acest atac, iar Navalnîi l-a acuzat direct pe președintele Vladimir Putin. Kremlinul a negat orice implicare și a contestat concluzia cu privire la Novichok. Navalny a fost închis în februarie pentru încălcarea condițiilor unei pedepse cu suspendare din 2014 pentru acuzații de fraudă, chiar dacă, s-a spus că acest caz este motivat politic. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcări ale normelor justiției în cazul Kremlin vs Navalnîi.

În loc de…concluzii

Este greu de anticipat și de urmărit amploarea acestui ultim miting. Din moment ce mulțimilor le-a fost interzis să se adune într-un singur loc, orice încercare de interpretare a acestora sporesc dramatismul situației.Iar,acesta constituie și punctul sensibil.

La Moscova, protestatarii au fost în mod constant deviați de poliție, deoarece drumurile erau închise. Au ieșit mai puțini decât în luna ​​ianuarie,atunci când Alexei Navalnîi a fost arestat – dar asta nu este deloc un lucru surprinzător. Prețul protestelor crește în Rusia.Cei mai mulți dintre cei care aderă și susțin cauza s-au confruntat cu represalii, cu acțiuni violente din partea instituțiilor de forță ale statului rus.

Mai mult, există riscul ca toți acești simpatizanți , protestatari să-și piardă chiar slujbele – în cel mai rău caz autoritățile iau în calcul chiar impunerea pedepsei cu închisoarea pentru recidiviști. Mulți dintre susținătorii lui Navalnîi care au ieșit în cursul zilei de miercuri 21 aprilie,  au spus că se tem, dar sunt solidari cu acest simbol anti-sistem din Federația Rusă.

Interesant este că, chiar în fief-ul președintelui Putin,la Moscova majoritatea au strigat și au clamat drepturile cerând urgent eliberarea lui Navalnîi și l-au numit pe Vladimir Putin ucigaș.Oricum, este îngrozitor și inuman aspectul în care sunt implicate forțele de poliție care nuns-au oprit și nu i-au lăsat să meargă pe protestatarii pașnici, fără să-i târască și să-i amendeze pe aceștia care țipau în dubele prezente în număr considerabil.

La Sankt Petersburg a fost diferit, din moment ce sute de protestatari au fost arestați imediat, unii fiind uimiți de șocurile electrice primite de către cei care ar fi trebuit să asigure siguranța și încrederea.

Se poate afirma că asistăm la un clasic exemplu de impunere forțată a unei ideologii cu tentă dictatorială. Chiar dacă cei care susțin necondiționat pe Navalnîi pot pretinde că acțiunea ar fi avut ceva succes, scopul lor este acela de a-l eliberea sau cel puțin de a-i aduce servicii medicale, în condițiile în care iar Kremlinul nu ia în seamă modalitatea extremă, de întrare în greva foamei a acestui om nevinovat.

Regimul de la Kremlin este puțin probabil să fie convins de mulțimile care au protestat miercuri în principalele orașe.Se știe doar că în cursul zilei de luni, 19 aprilie Alexei Navalnîi a fost mutat la un spital al închisorii unde autoritățile au declarat că starea sa este „satisfăcătoare”. Serviciul penitenciar FSIN a adăugat că este examinat zilnic de  pcătre un medic și că i-ar fi fost îngăduit… să ia vitamine.

În aceste condiții, autoritățile ruse au creat valuri în sensul că avocata pentru drepturile omului a Rusiei-Tatiana Moskalkova-a declarat în cursul zilei de miercuri că patru medici care nu fac parte din serviciul penitenciarului l-au vizitat pe Navalnîi și au constatat că, deocamdată, nu există „riscuri serioase” pentru el. Concluzia dată de Moskalkova care a declarat reporterilor ruși că medicii au considerat că tratamentul său cu picurare este suficient face parte din arsenalul de tristă amintire sovietic, preluat și aplicat cu atâta grijă și strictețe și în actualitate.

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here