Statele Unite ale Americii au anunțat că sunt în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid

0
261

Statele Unite ale Americii au anunțat că sunt în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, un gest semnificativ într-un moment în care în țările sărace lipsesc prețioasele vaccinuri, singurele arme împotriva pandemiei care își continuă devastarea, în special in India.Demn de menționat este faptul că majoritatea țărilor se confruntă cu o penurie de seruri, în special India, care a înregistrat un record de 4.000 de morți în ultimele 24 de ore, scrie AFP, citată de publicația boursorama.com.

 

Conform datelor oficiale, India a înregistrat 412.000 noi contaminări în 24 de ore, iar bilanțul oficial, considerat puternic subevaluat, indică peste 230.000 de decese și peste 21 de milioane de cazuri, în total.

Aceasta este o criză globală a sănătății, iar circumstanțele extraordinare ale pandemiei Covid-19 solicită măsuri extraordinare”, a declarat reprezentanta SUA pentru comerț, Katherine Tai.

„Administrația crede cu tărie în protecțiile proprietății intelectuale, dar pentru a pune capăt acestei pandemii, susține ridicarea acestor protecții pentru vaccinurile împotriva Covid-19”, a justificat ea, precizând că Washingtonul participa „activ” la negocierile la nivel mondial la Organizația Comerțului pentru a permite ridicarea acestor brevete.

Deocamdată, diferența se extinde între țările defavorizate care se luptă și țările bogate, unde campaniile de vaccinare – care vor fi extinse în curând în Statele Unite la adolescenți și în Canada la copiii de la 12 ani -, permit ridicarea restricțiilor progresive de sănătate.

Îndemnați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să-și manifeste solidaritatea în acest domeniu, membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franța, Regatul Unit, Italia) au discutat miercuri la Londra despre mijloacele de „creștere a asistenței financiare sau de distribuire a dozelor suplimentare” pentru a ajuta statele sărace.

Reacția imediată din partea șefului OMS

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat miercuri „decizia istorică” a Statelor Unite de a sprijini ridicarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, ceea ce în opinia unora ar permite să se pună capăt penuriei, au comentat surse citate de AFP.

„Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echităţii în vaccinare, acordând prioritate bunăstării tuturor persoanelor de pretutindeni în acest moment crucial. Acum, să mergem cu toţii rapid înainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea şi angajamentul oamenilor de ştiinţă care au produs vaccinurile COVID19 care salvează vieţile”, a scris pe Twitter directorul general al OMS.

Ce ar însemna practic renunțarea?

Dacă este aprobată, spun susținătorii acestei idei, renunțarea la brevet ar permite creșterea producției de vaccinuri și ar crește accesibilitatea țărilor mai puțin bogate la doze de vaccin.

Multe țări în curs de dezvoltare au susținut că normele care impun țărilor să protejeze brevetele și alte forme de proprietate intelectuală sunt un obstacol în calea creșterii producției de vaccinuri și a altor produse necesare pentru combaterea pandemiei.

Îndemnaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să-şi manifeste solidaritatea în acest domeniu, membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia) au discutat miercuri la Londra despre modalităţile de a creşte asistenţa lor financiară sau de a împărţi dozele lor excedentare pentru a veni în ajutorul ţărilor sărace.

SUA vor începe negocierile cu Organizația Mondială a Comerțului pentru a încerca să se ajungă la suspendarea temporară a brevetelor. Acest lucru ar putea dura însă, deoarece deciziile OMC necesită un consens al tuturor celor 164 de membri.

Reacția unei anumite părți din mass-media internațională

Conform prestigioasei ediții online a BBC, acesta este un moment cu adevărat extraordinar. Campania pentru acest lucru a avut loc printre multe ONG-uri, cât și unii dintre democrații Congresului SUA, precum și unele țări în curs de dezvoltare, precum India și Africa de Sud. Încă din luna martie a acestui an, SUA, Marea Britanie și UE au rezistat mișcărilor în cadrul negocierilor la OMC de la Geneva.

Se explică de ce doamna Katherine Tai a văzut companii farmaceutice de top și a ridicat problema, într-o asemenea manieră,  făcând front comun cu secretarul pentru comerț internațional din Marea Britanie, Liz Truss, la o întâlnire virtuală de luna trecută.

Reamintesc faptul că Organizația Mondială a Comerțului este singura organizație interguvernamentală care reglementează și facilitează comerțul internațional între națiuni.

Într-un interviu acordat BBC în luna trecută, șeful OMC Ngozi Okonjo-Iweala, a declarat că, în cazul în care producătorii de vaccinuri nu reușesc să aprovizioneze lumea, vor trebui să transfere acele cunoștințe în materie-„know-how-ul.”

 Companiile de medicamente sunt convinse că brevetele nu reprezintă blocajul aici, ci capacitatea de producție. Numai ca indienii și sud-africanii nu au fost de acord, președintele sud-african Cyril Ramaphosa denunțând ceea ce el a numit „apartheid vaccinal”, spunând că țara sa și unii din America de Sud ar putea crește producția. Mişcarea SUA a avut darul de a înclina echilibrul puterilor din OMC către o renunțare. Dar poziția atât a Regatului Unit, cât și a Uniunii Europene va intra acum și sub un control atent.

În loc de concluzie 

Sursa foto: https://google.com
Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here