Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit?

0
307

În pregătirea hranei, pasionații de artă culinară au multiple opțiuni de utilizare a diferitelor tipuri de ulei: unele uleiuri, cum ar fi cel de floarea soarelui, este opțiunea ideală pentru prăjit sau copt, în timp ce uleiul de măsline este excepțional dacă este consumat ca atare. Cel ce gătește acasă cu uleiuri sănătoase are opțiunea de a oferi familiei și prietenilor nu numai o masă delicioasă dar mai ales o hrană sănătoasă. Așadar, care sunt cele mai sănătoase opțiuni?

Uleiul de măsline

Încă din antichitate, uleiul de măsline a fost unul dintre cele mai apreciate uleiuri datorită proprietăților sale extraordinare dar și a aromei și gustului care poate fi combinat într-o varietate foarte mare de feluri de mâncare.

Din punct de vedere nutrițional, uleiul de măsline este unul dintre cele mai hrănitoare uleiuri, cu un conținut generos de grăsimi mononesaturate (73%) și grăsimi saturate (14%) dar și cantități notabile de vitamina E și K. De remarcat este și conținutul bogat de antioxidanți, substanțe nutritive cu o contribuție esențială în prevenirea sau încetinirea unor tipuri de distrugere celulară provocată de radicalii liberi (produși în mod natural de organismul uman).

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline sunt arhicunoscute și certitudini care îndeamnă mereu oamenii să-l folosească în dieta lor: este un excelent antiinflamator (datorită conținutului bogat în antioxidanți, în special oleocantal) si antibacterial, ajută la funcționarea optimă a aparatului cardiovascular și prevenirea bolilor asociate cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic, reduce riscul instalării diabetului tip 2 și pot ajuta chiar la tratarea artritei reumatoide.   

Uleiul de cocos

Adesea promovat ca un super-aliment, uleiul de cocos se remarcă prin combinația unică de acizi grași care ajută organismul să ardă mai rapid grăsimile și ridică nivelul de HDL (colesterolul bun) din sânge. Este o importantă sursă rapidă de energie pentru organism datorită acizilor grași MCT care sunt transferați direct în ficat.

Uleiul de cocos are inclusiv efecte antimicrobiene datorită conținutului ridicat de acid lauric care, în urma procesului digestiv se transformă în monolaurin. Ambele forme au efect antimicrobian și antifungic cert.

Un alt efect benefic al uleiului de cocos constă în reducerea frecvenței și intensității crizelor de epilepsie, în special la forme ale bolii rezistente la medicație, mai ales la pacienții de vârste fragede.

Uleiul de cânepă

Uleiul de cânepă se obține prin presarea la rece a semințelor de cânepă, într-un mod similar obținerii uleiului de măsline; are un conținut ridicat de acizi grași polinesaturați ca acidul linoleic, acidul alfa-linoleic și acidul gamma-linoleic.

Între beneficiile pentru sănătate se numără efectul hipotensiv, scăderea nivelului de colesterol din sânge dar și îmbunătățiri ale condiției pielii afectate de anumite boli dermatologice (dermatita atopică sau eczema, psoriazis sau acnee). Este un antiinflamator excelent mai ales în afecțiuni precum artrita reumatoidă sau scleroza multiplă.

Uleiul de susan

Datorită conținutului bogat în substanțe active, uleiul obținut din semințele de susan este utilizat în bucătărie la prepararea diferitelor mâncăruri, dar și în medicină și industria cosmetică.

Este un produs bogat în antioxidanți, cu certe proprietăți antiinflamatorii și de control a nivelului de zahăr din sânge. Ajută la tratamentelor diferitelor forme de artrită dar și la vindecarea rănilor și arsurilor.

Uleiul de alune

Este un produs bogat în vitamina E, un antioxidant care conferă multe beneficii mai ales în cazul afecțiunilor cronice. Pe lângă vitamina E, uleiul de alune este bogat în acizi grași mononesaturați și polinesaturați, fitosteroli și grăsimi.

Contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge, controlul mai bun al nivelurilor glicemice și îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular.

Uleiurile sunt ingrediente excelente în dieta zilnică datorită conținutului ridicat de nutrienți, fiind benefice pentru conservarea unei stări bune de sănătate sau ameliorarea anumitor simptome și afecțiuni. Pe lângă certele proprietăți curative, uleiurile sunt un binevenit adaos la paleta de gusturi și arome din preparatele culinare.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here