Lansarea primului volum „Cuvinte de învățătură ” a Părintelui Constantin Galeriu

0
751

Curtea Brâncovenească din Constanţa, cu sediul în strada Vasile Lupu nr.43-45 a găzduit în cursul zilei de marţi, 6 iulie, de la ora 18.00, lansarea volumului părintelui Galeriu, „Cuvinte de Învăţătură – Caietul 1/1989”. Evenimentul a avut loc sub patronajul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Aceasta a fost o readucere în „adâncul inimii” a fiecărui privitor, spre trezirea şi învierea iubirii, dar şi un omagiu adus acestui vrednic de pomenire Părinte român, cinstit de Biserica Ortodoxă. Organizatorii au pus accentul pe cunoaşterea înaintașilor, din moment ce actuala generație ştie destul de puține lucruri despre aceste veritabile lumini călăuzitoare ale secolului al XX-lea.

Evenimentul propriu-zis a gravitat în evocarea personalitățiii pregnante, pe deplin iubitoare,  a unuia dintre cei mai buni oratori recunoscuți în sfera intelectualității românești din tulburatul secol al XX-lea.

IPS Teodosie a subliniat faptul că deși există mulți oameni de cultură, monahi care au murit în închisorile comuniste pentru a apăra credinţa ortodoxă, foarte puțini s-au putut ridica la înălțimea morală și erudiția părintelui profesor Constantin Galeriu. Acest adevărat dascăl  a reuşit să transforme pe toți cei care l-au cunoscut în urmași ai Lui Hristos, insuflându- le setea de cunoaștere, fiind o capacitate teologică deosebită care întregește o lungă listă de foști mari duhovnici ortodocși precum părintele Iustin Pârvu, părintele Arsenie Papacioc, părintele Sofian Boghiu, parintele Adrian Făgețeanu cât şi intelectuali de talia lui Vasile Voiculescu sau Petre Ţuţea.

„Toţi aceştia, prin viaţa lor, au dat mărturie despre credinţa în Hristos, în vremuri grele pentru Biserica noastră”, a subliniat ierarhul tomitan,amintind celor prezenți de „cei trei mari balauri” ai omenirii cu care fiecare creștin duce un război permanent:uitarea, neștiință și lenea.

Evocând și experiența dureroasă a surghiunului survenit la canalul Dunăre-Marea Neagră  ierarhul tomitan a precizat că părintele Constantin Galeriu a fost unul dintre cei mai buni dascăli ai Ortodoxiei românești,  un orator prin excelență și un trăitor și prin fapte bune.

Mărturia Părintelui conf. Dr. Petre Comșa ,co-autor al acestui prim volum a fost una înălțătoare, ziditoare de suflete, din moment ce l-a cunoscut mult mai bine pe acest mare părinte al Ortodoxiei românești, fiindu-i ucenic peste 17 ani de zile.

În cuvântul de încheiere a evocat asemenea unui cercetător științific sensurile cuvântului „adânc”, cu profunzimea, nuanțele și interpretările pline de sevă. De altfel, demn de remarcat rămâne faptul că această noțiune este repetată în cadrul acestui prim volum de 98 de ori, în funcție de context,  în cadrul acestor adevărate predici.Respectând cu strictețe îndemnul marelui părinte harismatic-„Să nu omorâm oralitatea!”, alături de alți ucenici de ai săi au reușit să transcrie de pe casete audio aceste minunate cuvinte de învățătură,  care au fost trecute și prin filtrul unuia dintre urmașii săi-Părintele Prof.Dr.Cristian Galeriu, nepotul marelui duhovnic.

„Toate prin Logos s-au făcut, toate prin Rațiune.(…)Din moment ce adâncul acesta e o taină, niciodată nu putem cunoaște amănunțit adâncimile dumnezeiești.”

Evenimentul propriu-zis a fost găzduit în Constanța de către Curtea Brâncoveanească și s-a bucurat de un public numeros.

Cu siguranță că, chiar dacă nu dorim să recunoaștem, Bunul și Adevăratul Dumnezeu ne vorbește permanent. Trebuie doar să fim deschiși, așa cum bine a punctat și  IPS Teodosie al Tomisului, adică să fim pe recepție, si să avem „urechi de auzit”.

 

Evocarea plină de condescendență a luminoase personalități a părintelui Constantin Galeriu a constituit un eveniment de înaltă ținută, așa cum toți cei prezenți au reușit să simtă preț de aproape 75 de minute, întelegand mai deplin câte ceva din ortodoxia practică, atât de mult iubită de acest părinte harismatic recunoscut de către Biserica Ortodoxă Română

La aproape 18 ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Constantin Galeriu, Editura Paranensis s-a străduit să-i cultive memoria, oferind și celor ce l-au ascultat pe Părintele și îi duc dorul, ca și celor ce, născuți mai târziu, nu au avut această șansă, acest prim caiet de predici alese din  bogata sa activitate pastorală.

Personal, fără a exagera cu ceva am simțit că șuvoiul cuvintelor divine care-și au mereu sursa din acel tainic Izvor al virtuților dumnezeiești care ni se dăruiește prin jertfa celui pe care l-am evocat, celui care se conecta la Dumnezeu, la Lumină prin Adevăr, iubire față de semeni, prin entuziasm , dar și prin pace și bucuria de a se dărui aproapelui.

Primul volum al acestei cărți editată de Editura Paranensis cuprinde transcrierea de astfel de cuvinte pline de substanță, provenite din Cuvântul inspirat de Sfântul Duh pe parcursul a 217 pagini grupate în predicile rostite din perioada 29 ianuarie-21 mai 1989.

Paroh adulat, profesor universitar, cap de familie, conferențiar și interlocutor suprasolicitat, duhovnic cercetat, probabil, de mii de credincioși, vrednicul de pomenire părintele Galeriu a reprezentat unul dintre cei mai importanți stâlpi ai Ortodoxiei românești. Mărturia nepotului său prof.dr Cristian Galeriu a avut darul de a lămuri cât se poate de limpede că părintele a lucrat neobosit atâtea cerințe din partea credincioșilor pe care i-a iubit necondiționat.Iar acest lucru e o dovadă imbatabile, mai ales dacă ținem seama și de osteneala și vârsta înaintată a sfinției sale, și îndeosebi de faptul că sănătatea i-a fost mai tot timpul pe muchie de cuțit, în timp ce tăria duhului a compensat fragilitatea trupului.

Vom trăi cu speranța că vor urma și toate celelalte cinci volume viitoare, iar publicul va avea acces la aceste adevărate nestemate teologice cu aplicabilitate în viața curentă a fiecăruia dintre noi.

Scurt insert din cuvântul introductiv al IPS Teodosie prilejuit de lansarea cărții  „Cuvinte de învățătură”(primul volum) al veșnicului de pomenire Părinte Constantin Galeriu, aici:

 

Sursa foto: Mihai Alina Diana, fotoreporter 

Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here