Calatorii maramuresene cu ATV-ul

0
376

Vara acestui an se anunta cel putin una palpitanta, daca nu incendiara, si asta prin prisma faptului ca taramul Maramuresului iti rezerva oportunitati nebanuite de plimbare cu ATV-ul. Vei observa, inca de la bun inceput, ca aceste calatorii off-road intr-un taram presarat de traditie si istorie vor solicita la maximum planetara atv.

Planetara atv este o piesa vitala a acestui tip de vehicul pe patru roti, care face parte din sistemul de transmisie. Are trei parti: capul dinspre cutie si cel dinspre roata, care se pot inlocui si un ax fix, care poate fi la randul lui din fier masiv sau gol pe dinauntru.

Planetara are rolul de a transmite forta si energia cinetica de la motor catre roti, un aspect extrem de important atunci cand strabati frecvent drumuri off-road. Ea este practic un ax cardanic cu doua articulatii la capete. Axul central este reprezentat de o bucata din otel, care cupleaza cele doua extremitati si ajuta la miscarea rotilor, la trecerea peste denivelari si la intoarcerea volanului.

Din cauza expunerii planetarei la forte verticale si orizontale in timpul mersului, poate aparea defectarea ei. In cazul ATV-urilor, axul nu este conectat la directia de mers, iar astfel, articulatiile permit transmiterea puterii între axul planetarei si diferential.

Taramuri maramuresene de vis

Cu siguranta ai putea sa te plimbi mai bine de o saptamana pe aici fara sa te plictisesti, fara sa ai niciun plan, fara stii nimic dinainte despre aceasta zona si pur si simplu sa te oprești acolo unde vezi ceva interesant. Si probabil asta ar fi cea mai frumoasa metoda de a descoperi Maramuresul si frumusetile sale, in tihna.

Totusi, pentru ca mulți dintre noi nu avem această libertate si trebuie cumva sa fim eficienti si cand suntem in concediu (un paradox al vremurilor pe care le traim), iti propunem o lista sumara cu cateva dintre cele mai reprezentative locuri din Maramures pe care ar trebui sa le vizitezi.

Atractii turistice in Maramures

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Ca sa incepi cu zambetul pe buze explorarea Maramuresului, iti recomandam o vizita la Cimitirul Vese de la Sapanta. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din tara, locul unde se spune ca se rade in fata mortii.

Povestea a inceput pe la 1935-1936, cand Stan Ioan Patras, un mester localnic, a venit cu o idee nastrusnica prin care sa exprime intr-o bucata de lemn de stejar povestea intregii vieti a unui om.

Casa mesterului Stan Ioan Pătraș este un adevarat muzeu. Aici se afla, printre altele, si atelierul in care sunt lucrate si restaurate crucile din Cimitirul Vesel.

Mocanița de pe Valea Vaserului

Daca vrei sa schimbi un pic ritmul, atunci mocanita ce pleaca de la Viseul de Sus pana la Paltinul (26.1Km) este ce iti trebuie. Singurul impediment in calea fericirii tale este ca trebuie sa fii acolo la 9:00 dimineata. Pretul unui bilet pentru adulti in sezonul de varf este de 75Ron, insa, incepand cu anul 2016, exista si asa-numitele Mocanita Special, niste pachete ce includ, pe langă biletele propriu-zise, si cate ceva de-ale gurii, pretul fiind de 119Ron pentru adulti in sezonul de varf.

Cascada Cailor

Cum o iei la vale de la Videu spre Vatra Dornei, dups ce ai trecut de Borsa, la aproximativ 30Km, vei gasi una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, Cascada Cailor. Poti ajunge la cascada fie pe jos, fie cu telescaunul, insa pentru varianta din urma trebuie sa se stranga un grup de cel putin 10-15 persoane. Asta daca nu vrei sa te risti si sa strici la maxim planetara atv.

Asadar, daca ai ales sa petreci vacanta din aceasta vara in zona Maramuresului si sa inchiriezi un ATV, nu uita nici de aceste atractii turistice care iti pot face ziua mai frumoasa!

 

surse foto: wikipedia, amazingromania.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here