Grupul de Comunicare Strategică impune certificatele digitale pentru trecerea graniței

0
242

Începând din data de vineri 13 august 2021 se acceptă doar certificatul digital european COVID la trecerea frontierelor UE.Astfel că, pentru trecerea frontierelor de stat la nivelul ţărilor UE vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR .

 

Grupul de Comunicare Strategică a precizat că, începând de vineri, la trecerea frontierelor din ţările Uniunii Europene vor fi recunoscute doar certificatele digitale ca documente care atestă vaccinarea, trecerea prin COVID-19 sau rezultatul negativ al unui test PCR.

”Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR şi care pot fi eliberate foarte uşor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/”, a transmis, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără existenţa acestor certificate, dar cu respectarea normelor naţionale de carantină din fiecare stat.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 şi sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu şi pentru activităţile desfăşurate în interiorul teritoriului national al României, a precizat GCS.

Măsuri restrictive 

Înmulțirea cazurilor de COVID în Europa și pe tot cuprinsul globului, în special din cauza variantei Delta, a determinat ca multe țări să reactiveze din măsurile gândite pentru a stopa răspândirea virusului.

 În prezent  multe țări permit circulația ”la liber” în special celor vaccinați anti-COVID, pentru ceilalți fiind obligatorii teste și chiar carantină. În plus, chiar dacă în prezent se poate pleca fără probleme în altă țară, pentru că România are încă o incidență scăzută, mulți riscă să intre în carantină la întoarcerea acasă, în funcție de numărul cazurilor din destinația aleasă.

Noua listă cu țările cu risc epidemiologic ridicat emisă de autoritățile române a intrat în vigoare încă de duminică 8 august 2021.

Amintesc amănuntul conform căruia doar la întoarcerea în România din țări care sunt pe lista verde nu există restricții. Când cineva se întoarce în țară din state aflate în zona roşie, doar dacă e vaccinat complet va fi scutit de carantină.

La sosirea din țări aflate în lista galbenă, sunt scutiți de carantină cei care prezintă dovada vaccinării sau un test PCR cu rezultat negativ, care să nu fie mai veche de 72 de ore.

Copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 și 16 ani sunt exceptați dacă prezintă la intrarea în țară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

AICI puteți verifica, pentru fiecare stat în parte, condițiile de călătorie și de ședere.

Sursa foto: https:// google.com
Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here