O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a plecat spre Afganistan pentru evacuarea cetăţenilor români

0
486

O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a plecat spre Afganistan pentru evacuarea a 27 de cetăţeni români.De altfel,o altă aeronavă va pleca pentru a repatria românii care au părăsit deja Afganistanul la bordul avioanelor NATO.

Misiunea se efectuează la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a deteriorării situaţiei de securitate din Afganistan. În prezent, Ministerul Apărării Naţionale este în permanentă legătură cu celelalte structuri cu responsabilitate în gestionarea acestei crize astfel încât evacuarea, protecţia şi transportul persoanelor să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

Demn de a fi reamintit e aspectul conform căruia MAE a anunţat marţi la prânz că sunt în curs de finalizare procedurile necesare trimiterii unei aeronave a Forţelor Aeriene Române pentru a prelua românii aflaţi în Afganistan, urmând a fi obţinută în foarte scurt timp şi ultima autorizaţie de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor. De altfel, potrivit datelor actualizate, la Kabul sunt 27 de români. Un număr de 16 români au părăsit deja Afganistanul în cursul nopţii trecute.

Situația în Afganistan 

Între timp, talibanii se străduiesc  să convingă lumea că au o față umană și că vor respecta drepturile femeilor, mass media și libertățile oamenilor, dar în interiorul Legii Sharia, care de fapt le neagă.

„Toate drepturile lor în Islam” – este fraza pe care talibanii au folosit-o de nenumărate ori atunci când vine vorba de viața femeilor și fetelor afgane. În ultimii ani, nenumărații străini cât și afgani au încercat fără prea mult succes să stabilească cu liderii talibani cu sediul la Doha exact ceeea ce ar însemna asta. Astfel s-au făcut referiri la drepturile femeilor în societăți arabe conservatoare, inclusiv în state precum Arabia Saudită sau Qatar.

Un membru fondator al talibanilor a explicat odată că clasele universitare ar trebui să fie separate, zone împărțite, cu acoperiri obligatorii pentru cap. De altfel, sunt elocvente rapoartele recente din zonele rurale și urbane care relatează  majorității femeilor jurnaliști li s-a transmis să meargă acasă,iar femeilor din birouri li s-a spus că slujbele lor vor merge acum la bărbați. Restricțiile pot varia în funcție de regiune. Este arhicunoscut faptul că întotdeauna regulile din Kabul și din alte orașe mai deschise pot fi puțin diferite, numai că de acum înainte femeile vor testa limitele pe măsură ce a reapărut această dictatură, cu o nouă ordine.

Conferința de presă 

Toate aceste lucruri au venit în timp ce liderii talibani și-au reiterat mesajul că luptătorii lor disciplinați nu vor intra într-o rază de ucidere împotriva foștilor dușmani. Într-o conferință de presă din 17 august, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a arătat perfid o față conciliantă, care a clamat o amnistie pentru foștii membri ai armatei și poliției afgane.

El a mai spus că femeilor li se va permite să lucreze și să studieze și să fie active în societate „dar în cadrul islamului”. În ciuda scepticismului pe scară largă, grupul islamist lucrează din greu pentru a răspândi ideea că nu va reveni la practicile sale anterioare. Când talibanii au guvernat Afganistanul între 1996 și 2001, femeilor li s-a interzis să ocupe majoritatea locurilor de muncă, iar educația fetelor s-a limitat la școala primară. Vizionarea programelor la televizor și ascultarea de muzică erau interzise, ​​iar adulterii puteau fi uciși cu pietre.

În loc de concluzie 

Un alt punct care ajută la menținerea vie și neclară a realității ideologiei talibane este reacția destul de anemică a tuturor statelor lumii. Incapacitatea de reacție cât și redistribuirea centrelor de putere duce cu gândul la un sistem copiat după un model mai apropiat de cel al-Qaeda, adică global, universalist și extrateritorial.

Scopul comunității internaționale este acela de a asigura un echilibru și nicidecum de a lăsa în voie proliferarea regimurilor extremiste ce îngrijorează deja publicul, ce pun în pericol viața multora.

Diplomația și tot arsenalul științei ar fi îndeajuns pentru a ajuta la suprimarea evoluției unei mișcări politice și religioase extremiste care nu are nimic de-a face cu mișcările de extremă stânga sau de dreapta care, la un moment dat sau altul, au sfârșit prin prăbușirea acestui eșafodaj.

Întotdeauna mai rămâne ceva, în ciuda multor experiențe negative și a tuturor felurilor de discrepanțe și orori. De aceea, cu condiția de a vedea mai departe, obiectivul ar consta în prevenirea radicalizării care necesită timp pentru a se dovedi, un timp necesar, precum și pentru previziunea în jurul provocărilor geopoliticii globale pentru următorii ani. Analizele pe termen mediu și scurt nu sunt deloc liniștitoare în acest moment,  iar  pentru satisfacerea opiniei publice toate intențiile nu au avut un efect imediat și au costat deja scump statele occidentale și în special cele din G7.

De aceea, ideologia esențială a talibanilor rămâne aceeași. Vor să impună în continuare un fel de versiune a ” Shariei liberale coafată ”, o versiune extremă mult mai riguroasă a legii islamice decât cea implementată în alte țări.

Mai mult ca oricând, modelul radical islamist este hrănit de un adevărat „big bang ideologic”, o forță naturală greu de eradicat.Iar acest aspect este simplu, pentru că după instaurarea acestei ideologii fanatice indivizii societăților guvernate de către regimul taliban vor suporta rigorile tuturor legilor. Centrul lor gravitațional va putea duce spre dispariția oricărei forme de dialog intercultural și confesional, spre dispersarea unei întregi lumi ce poartă deja pecetea ideologiei morții.

Sursa foto: https://google.com

Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here