Cultura de ceapa toamna – Sfaturi utile pentru o recolta bogata

0
128

Inainte de infiintarea unei culturi de ceapa din arpagic in timpul toamnei, trebuie sa cunosti cativa pasi esentiali pe care sa nu-i omiti. Aceasta cultura poate avea ca scop obtinerea de ceapa uscata sau ceapa verde. Printre principalele beneficii ale culturii de ceapa infiintata toamna, se numara recoltarea cepei verzi timpuriu, dar si faptul ca plantele obtinute vor dispune de un aport de apa mai ridicat.

Cultura de ceapa toamna – factori limitativi

Printre principalii factori care influenteaza productivitatea culturii de ceapa infiintata toamna se numara:

  • Solul – Solurile pe care ceapa va fi plantata trebuie sa fie lutonisipoase si sa se regaseasca in zonele de lunca a raurilor. Cu toate acestea, ceapa din arpagic poate fi cultivata si pe solurile grele-compacte;
  • Temperatura – Ceapa nu este o planta pretentioasa in privinta caldurii. De aici rezulta productivitatea culturilor in timpul toamnei. Temperaturile optime pentru acest tip de cultura se situeaza intre 12-25 grade Celsius. La polul opus, cea mai mica temperatura pe care partea aeriana a cepei o poate suporta este de 4 grade Celsius, iar cea mai mare de 30 grade Celsius. Sfat: Inradacineaza bine bulbii de ceapa pentru a rezista pana la aparitia inghetului;
  • Umiditatea – In privinta cantitatii de apa, ceapa este o cultura pretentioasa, mai ales atunci cand vine vorba de tipul solului. De preferat este ca aceasta sa fie cultivata pe soluri reavene. Pe de alta parte, apa in exces poate genera boli de sol;
  • Lumina – Din punctul de vedere al fotoperioadei, ceapa este o planta de zi lunga (mai mult de 14 ore). Cu toate acestea, pentru ceapa verde este suficienta si o zi scurta.

Cum pregatesti terenul pentru cultivarea cepei

Mai intai de toate, pentru mobolizarea adanca a solului trebuie sa realizezi o aratura de 25-30 cm. Ulterior, acesta trebuie maruntit si nivelat, fie prin intermediul uneltelor clasice manuale, fie cu o motosapa.

  1. Ingrasaminte ceapa

Fertilizarea culturii de ceapa se poate reliza prin intermediul ingrasamintelor granulate, cu aproximativ 1-2 zile inainte de plantare. Aceste substante trebuie introduse in sol la o adancime de 10-12 cm.

  1. Caracteristicile bulbilor de ceapa

Un criteriu foarte important de luat in calcul atunci cand urmeaza sa infiintezi o cultura de ceapa este diametrulo bulbilor (arpagicului). In functie de dimensiunea acestora, poate fi favorizata aparitia tijei florare care nu face decat sa impiedice formarea capatanii. In acest sens, pentru cultura de ceapa verde si cea de tip capatana infiintate toamna, trebuie sa utilizezi arpagic din categoria I (0,7-1,4 cm diametru).

  1. Plantarea bulbilor de arpagic

Perioada optima pentru plantarea acestora este intre 15 septembrie – 15 octombrie deoarece inradacinarea trebuie sa dispuna de suficient timp inainte de sosirea inghetului.

  1. Adancimea si distanta intre plante si randuri

Adancimea recomandata pentru infiintarea culturilor de ceapa toamana este de 3-4 cm. Distanta intre randuri trebuie sa fie de 25 cm, iar cea dintre plante de 7-12 cm.

Daca totusi nu dispui de arpagic, aflla ca poti obtine o cultura bogata folosind doar seminte de ceapa calitative. Gasesti o gama variata de produse in cel mai apreciat magazin online agricol – Cropmarket.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here