A murit Flavia Bălescu-Coposu, sora cea mare a lui Corneliu Coposu

0
238

A murit Flavia Bălescu-Coposu, sora cea mare a Seniorului Corneliu Coposu. Anunțul a fost făcut de familie, împreună cu Fundația Corneliu Coposu.

Flavia Bălescu-Coposu s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, informează Fundația Corneliu Coposu.

S-a născut la Bobota pe data de 6 decembrie 1924, fiind a treia fetiță a familiei părintelui protopop Valentin Coposu, primind numele de botez Flavia Lucia Terezia.

A urmat cursurile școlii primare din Bobota, iar liceul la Beiuș. Era în clasa a V-a în momentul în care familia s-a refugiat la Coșlariu (jud. Alba), unde tatăl său, părintele protopop Valentin Coposu a mai păstorit doar un an, decedând în 1941.

Ultimii doi ani de liceu i-a urmat la Blaj. A terminat liceul în 1943 și s-a înscris la Academia de Științe Economice din București.

După ce a terminat facultatea, Flavia Bălescu-Coposu nu a găsit niciun loc de muncă. Abia în luna martie 1948 reușește, totuși să se angajeze ca zilieră la Statistică, la recensământul agricol care începuse.

Flavia Coposu nu a reușit să își găsească un loc de muncă stabil

Acest lucru s-a întâmplat din cauza „recomandărilor“ primite. Ajutorul a venit de la o fostă colegă de facultate, care i-a spus că fratele ei fusese numit şef de şantier la o fabrică de construcţii la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde se lucra şi cu deţinuţi politici, printre care era şi fratele său, Corneliu Coposu. Și-a început astfel activitatea la întreprinderea respectivă, în toamna anului 1949 lucrând aici până în anul 1953.

În luna martie 1953 a fost repartizată la un alt Sovrom din Vaşcău (judeţul Bihor), unde în urma insistențelor familiei nu a mai ajuns. În aceste condiţii a încercat cu disperare să îşi găsească un loc de muncă în Capitală, reușind în cele din urmă să lucreze la un atelier care s-a desființat în 1955, când a luat fiinţă Fabrica de Maşini Unelte.

Flavia Coposu s-a căsătorit cu domnul Constantin Bălescu la data de 14 februarie 1960.

Alături de sora sa, Flavia a înființat Fundația Corneliu Coposu, având ca scop răspândirea princiipilor creștin-democrate

La 17 iulie 1996, alături de sora sa Rodica, a înființat Fundația Corneliu Coposu, scopul principal al Fundației fiind răspândirea princiipilor creștin-democrate în care fratele lor a crezut mereu.

În anul 2009, Flavia Bălescu-Coposu, alături de sora sa Rodica Coposu, a fost decorată de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României cu decorația „Crucea Casei Regale a României“.

Sfânta Tereza de Lisieux spunea de pe patul de moarte surorilor din jurul ei: „Nu plângeți fiindcă eu nu mor, eu intru în viața cea adevărată!“.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here