Regal muzical la Sala Palatului cu David Grimal și ansamblul Les Dissonances

0
143

În această seară de 17 Septembrie, la Sala Palatului, de la ora 19:30, ansamblul Les Dissonances din Paris, condus de violonistul și directorul său artistic, David Grimal a prezentat pe scena festivalului un nou program cu adevărat deosebit.

Prima lucrare a fost muzica baletului Pasărea de foc de Stravinski, o lucrare cu adevărat modernistă, compusă în anul 1910, pentru stagiunea de balet a lui Serghei Diaghilev. Stilul compozițional al compozitorului Igor Stravinski este special, deoarece îmbină muzica de inspirație tradițională cu o motricitate originală, dar și cu armonii și sonorității bogate în culoare, fiind recunoscut pentru muzica coregrafică.

În continuarea programului, Poemul op. 25 de Ernest Chausson a readus pe scena Sălii Palatului sentimentul iubirii împlinite. Această lucrare a fost compusă de compozitorul francez în anul 1896, cu intenția de a scrie o piesă amplă pentru vioară, s-a inspirat din nuvela ,,Cântecul iubirii triumfătoare’’ de Ivan Turgenev. Este o lucrare eminamente romantică, plină de poezie și trăiri puternice, dedicată marelui violonist belgian Eugène Ysaÿe.

Programul a continuat tot cu un alt opus emblematic din literatura violonistică specifică muzicii franceze, Rapsodia de Concert Tzigane de Maurice Ravel care poate fi ascultată  în varianta pentru vioară și orchestră, aranjată tot de compozitor.

Concertul pentru orchestră de Bartok a încheiat programul serii. Compus în 1943 și structurat în cinci părți, Concertul pentru orchestră a avut premiera la Boston, sub bagheta dirijorului Serge Koussevitzky. Lucrarea este gândită ca o piesă pentru un ansamblu de soliști, spre deosebire de forma concertantă obișnuită de solist și acompaniatori, Bartok oferă tuturor instrumentelor aceași importanță în discursul muzical. Concertul pentru orchestră este una dintre cele mai cunoscute și interpretate lucrări din creația compozitorului, privit cu apreciere de public de la premieră și până în prezent.

David Grimal și ansamblul Les Dissonances a invitat jurnaliștii și publicul să participe la lansarea albumului Chausson, Ravel, Enescu, astăzi 17 septembrie, începând cu ora 21.30, la Sala Palatului

În cadrul evenimentului ce a avut loc la Standul Cărturești, amplasat în foaierul Sălii Palatului, violonistul și directorul artistic al ansamblului Les Dissonances, David Grimal, un bun cunoscător al muzicii enesciene, a purtat scurtă discuție cu interpretul și scriitorul Lucian Nicolae. Domnia sa a răspuns la întrebările jurnaliștilor și ale publicului și a acorda cu generozitate autografe. Evenimentul a fost transmis pe paginile de Facebook ale Festivalului Enescu și ale Cărturești.

Printre compozițiile de pe noul album se numără Capriciu Român pentru vioară și Orchestră de Enescu, o lucrare finalizată de Cornel Țăranu, care este capodopera enesciană cea mai puțin cunoscută. Se poate afirma că aceasta reprezintă o lucrare unică în istoria concertului pentru vioară. CD-ul mai include lucrări de Ravel și Chausson. Întâlnirea lui David Grimal cu opera lui Enescu a fost mediată de către Lordul Yehudi Menuhin, discipol al lui Enescu. Acesta spunea despre Maestrul George Enescu că: ”A fost, fără îndoială, unul dintre cei mai extraordinari muzicieni pe care i-am întâlnit în viața mea, alături de Béla Bartók”.

Sursa foto: https://google.com

Această prezentare a fost oferită de către organizatorii Festivalului internațional George Enescu

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here