Virtuozitate, sensibilitate și farmec sonor al originalului ansamblu Les Dissonances

0
131

La Sala Palatului, de la ora 19:30, ansamblul Les Dissonances din Paris, condus de violonistul și directorul său artistic, David Grimal a adus în fața publicului sonorități ale modernismului, într-un program din creația compozitorilor Ravel, Enescu și Stravinski.

Programul a debutat cu două lucrări care se înrudesc, compuse de Ravel, Baletul Daphne și Chloe și Suita nr. 2 pentru orchestră. Baletul Daphne și Chloe, o capodoperă  a impresionismului muzical, a fost scris în 1909 și inspirat de o nuvela antică grecească, ce ilustrează o profundă poveste de dragoste. Orchestrația sa amplă, cu cor, se datorează ideii compozitorului de a crea o simfonie coregrafică, după cum a și denumit-o inițial. Suita a II-a este continuarea poveștii de dragoste dintre cele 2 personaje, și conține cele mai populare teme ale baletului.

Următoarea lucrare a fost Capriciul Român pentru vioară și orchestră de George Enescu, pe care l- am audiat în interpretarea violonistului David Grimal. Enescu a început lucrul la Capriciul Român în 1925, dar nu l-a finisat niciodată. Lucrarea a fost restaurată și finisată de compozitorul Cornel Țăranu împreună cu violonistul Sherban Lupu. Titlul face trimitere la o lucrare amplă, în stilul Rapsodiei Tzigane de Ravel sau a Rapsodiilor de Bartok pentru vioară, și ilustrează virtuozitatea violonistică spectaculoasă, inspirată din muzica tradițională. Enescu s-a inspirat și a introdus în numeroase creații elemente din muzica lăutărească, iar piesa ilustrează Arta Lăutarului, arhetipul muzicianului și artistului român.

Seara s-a încheiat cu Baletul Le Sacre du printemps (Ritul Primăverii) de Igor Stravinski, compus în anul 1913, pentru stagiunea de balet a lui Serghei Diaghilev. Premiera a avut loc în același an și a fost o lucrare revoluționară ce a creat senzație. Stilul compozițional al lui Stravinski este special, îmbină muzica de inspirație tradițională cu o  motricitate originală, și armonii și sonorității bogate în culoare.

Acțiunea lucrării se bazează pe ritualul păgân  de sacrificare a unei fecioare pentru reînnoirea ciclică a naturii. Piesa are o atmosferă stranie, acvatică, și a fost un eveniment de referință în asaltul modernismului.  Audiția acestei lucrări emblematice pentru creația lui Stravinski aniversează în această ediție a festivalului, 50 de ani de la moartea compozitorului.

Cu ocazia concertelor la Festivalul Enescu, David Grimal și Les Dissonances a lansat în România și CD-ul Chausson. Ravel. Enescu, care este disponibil deja pentru cumpărare la librăriile Cărturești. Lansarea oficială dimpreună cu o sesiune de autografe și o discuție cu David Grimal va avea loc vineri, 17 septembrie, la ora 21.20, după concertul Les Dissonances de la Sala Palatului, la standul Cărturești.

Sursa toto: https://google.com

Această prezentare a fost concepută și oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here