Uniunea Europeană cere Poloniei să modifice definiția violului și să înceteze restricționarea organizațiilor mass-media

0
143

Polonia a fost informată că trebuie să-și schimbe definiția legală a violului pentru a proteja femeile și îndemnată să înceteze să restricționeze mass-media.Aceste lucruri sunt așteptate după toate cele declarate de către instituțiile europene, care au lansat o nouă provocare partidului conservator de la guvernare cu privire la drepturi și democrație, relatează agenția Reuters.

 

Sub conducerea partidului eurosceptic și conservator din punct de vedere social, partidul Legea și Justiția (PiS), Polonia are puncte divergente  cu Uniunea Europeană pe probleme care variază de la tratamentul migranților până la independența judecătorilor. În mod normal și înciuda protestelor, PiS a înăsprit legile anti-avort deja restrictive, introducând o interdicție de facto de a întrerupe sarcinile.

Consiliul Europei a declarat că Varșovia ar trebui să-și intensifice eforturile de combatere a violenței sexuale și să schimbe definiția violului dintr-o definiție bazată pe forță într-una care să includă sexul non-consensual.

Consiliul analizează modul în care națiunile europene pun în aplicare Convenția de la Istanbul din 2014 privind combaterea violenței împotriva femeilor. Din cele 17 state analizate până în prezent, doar Belgia, Malta și Suedia sancționează violența sexuală doar din cauza lipsei consimțământului.

„Fără o definiție a violului bazată pe consimțământ în dreptul penal, procurorii vor decide invariabil împotriva solicitării unei acuzații în cazurile în care actul sexual este incontestabil, dar consimțământul nu este”, se arată într-o declarație.

Pe de altă parte, Parlamentul European a votat o rezoluție în care își exprima îngrijorarea față de libertățile mass-media din Polonia și critică un proiect de lege care vizează un canal de știri TV deținut de Discovery, TVN, care critică guvernul.

Rezoluția fără caracter obligatoriu deplânge în continuare erodarea independenței judiciare, utilizarea litigiilor pentru a reduce la tăcere criticii și încercările de a bloca educația sexuală în școli.

Rezoluția a criticat Polonia pentru retrocedări în ceea ce privește sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor, precum și discriminarea homosexualilor. De asemenea, actul normativ votat de europarlamentari mai precizează că UE ar trebui să oprească finanțarea prin fonduri europene către Varșovia.

Nouăsprezece dintre cele 27 de țări ale blocului – dar nu și Polonia – au câștigat deja aprobarea Comisiei Europene pentru planurile lor de redresare și reziliență, deblocând accesul la zeci de miliarde de euro în fondurile de recuperare COVID-19.

 Comisia nu este de acord de asemenea cu politică Poloniei în ceea ce privește drepturile comunității LGBTI în urma unei decizii a unor comunități poloneze de a se declara „fără LGBT”.Ministerul Familiei și Politicii Sociale a respins preocupările legate de discriminare, spunând miercuri că nu limitează legal dreptul tuturor oamenilor de a trăi sau de a lucra acolo.

 

Varșovia a spus că va acoperi golurile de finanțare în cazul în care zonele autoproclamate „fără LGBT” ar pierde banii UE.

Sursa foto: Reuters.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here