Pentagonul poate retrage militarii din Incirlik la baza din Mihail Kogălniceanu

0
179

 Retragerea militară din Incirlik-Turcia devine un subiect fierbinte.”Statele Unite ale Americii ar trebui retragă militarii de la baza aeriană Incirlik din Turcia, deoarece Ankara este în acest moment atât un aliat, cât și un inamic”,susține Michael Rubin, analist la American Enterprise Institute, care a sugerat că Pentagonul are acum alternative la baza turcească, cum ar fi Mihail Kogălniceanu în România sau Souda Bay în Grecia.Baza de la Mihail Kogălniceanu, e cotată ca un potenţial înlocuitor.

Contextul actual 

Relaţiile dintre Washington şi Ankara s-au deteriorat în ultimii ani în contextul divergenţelor pe o serie de teme majore, iar expertul Michael Rubin susţine că Pentagonul trebuie să părăsească baza Incirlik şi că baza de la Mihail Kogălniceanu ar fi o alternativă la îndemână.

Michael Rubin- analist la American Enterprise Institute- admite faptul că Pentagonul ar trebui să-şi retragă militarii de la baza aeriană Incirlik din Turcia şi că Mihail Kogălniceanu ar fi una dintre alternativele viabile la baza turcească. Decizia ar fi necesară în contextul în care administraţia de la Ankara condusă de preşedintele Recep Erdogan manifestă o ostilitate tot mai pronunţată faţă de Occident, arată analistul într-un comentariu pentru „Washington Examiner”.

Relaţiile dintre Washington şi Ankara s-au tot agravat în ultimii ani în contextul divergenţelor pe o serie de teme majore, precum achiziţia de către Turcia a sistemului antirachetă S-400 din Rusia. Drept urmare, Forţele Aeriene ale Turciei au fost excluse din programul de înzestrare cu avioane de generaţia a cincea F-35, deşi piloţii executau deja programe de pregătire în SUA.

Baza de la Incirlik 

În timpul Războiului Rece, Incirlik s-a dovedit a fi un avanpost crucial. Turcia a fost unul printre singurele două state NATO care au avut frontieră cu Uniunea Sovietică. Baza a sprijinit zborurile de supraveghere U-2, operațiunile SUA în timpul crizei din Liban din 1958, eliberarea Kuweitului din 1991 și, cel mai recent, lupta împotriva talibanilor. Incirlik găzduiește, de asemenea, aproximativ 50 de arme nucleare.

Cu toate acestea, mai degrabă decât a fi activ strategic, Incirlik este acum socotită că fiind pasiv din punct de vedere strategic. Turcia poate fi considerată la fel de bine ca un stat ostil decât ca fiind un aliat. Președintele țării Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu are nicio problemă cu ideologia talibanilor. În timp ce Turcia este membră NATO, Erdogan înclină din ce în ce mai mult spre Rusia.

Unii lobbyiști din Turcia spun că problema este Erdogan și nu Turcia însăși. Dar daunele pe care le-a făcut Erdogan nu vor fi ușor de întors înapoi, din moment ce, de-a lungul celor 18 ani de guvernare, a remodelat armata în întregime și a îndoctrinat peste 30 de milioane de școlari turci.

Adevărata problemă nu este doar ostilitatea Turciei. Este faptul că Erdogan ar putea, într-o bună zi, să vadă prezența americană în Incirlik ca fiind o posibilitate de a  găzdui ostatici. Fiecare militar american, antreprenor și familie de la Incirlik sunt potențiali ostatici. Amenințarea este  cât se poate de reală.

Politica lui Erdogan 

Erdogan nu acceptă responsabilitatea propriilor sale acțiuni. Deseori încearcă să redirecționeze furia către americani. În urma loviturii de stat „Reichstag Fire” din 2016, Erdogan a îndreptat armele către porțile bazei. El a dat vina pe comandantul american de complicitate la acest complot. Mai simplu spus, Incirlik riscă acum să se repete criza ostaticilor din Iran în 1979. Și, spre deosebire de baza Bagram din Afganistan, o plecare americană de la Incirlik nu ar afecta operațiunile SUA.

Statele Unite ale Americii pot folosi acum baza aeriană Mihail Kogalniceanu din România, lucru care nu a fost niciodată posibil în timpul Războiului Rece. De asemenea, Grecia a extins recent baza navală a golfului Souda. Într-adevăr, singurul pierzător al retragerii din Incirlik ar fi economia turcească locală. Efortul președintelui SUA Joe Biden de a pune capăt „războaielor pentru totdeauna” poate fi catalogat ca fantezist și chiarv iresponsabil, dar lăsarea unei baze învechite nu ar fi.De aceea, încetarea colaborării americano- turce prin anularea prezenței militare a SUA în Turcia ar constitui cheia rezolvării și controlului în regiune.

Sursa : https://google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here