Nu dreptul, ci datoria…

0
149
 
               Motto : ” Nu ! nu dreptul, ci datoria. De drept te folosesti cand iti da mana si-ti vine la socoteala, iar datoria ai s-o ti-o faci fie chiar si infruntand cele mai mari primejdii.” -Mihai Eminescu 
 
    Am scris in articolele găzduite de această platformă media despre drepturi si libertati ,precum și de îndatoriri , însă constat că tot ocolim cuvântul ÎNDATORIRE , așa pentru a nu supăra pe cei care și-au edificat traiul numai pentru propriul interes. 
  Vremurile de criză, în special criza sanitară cauzată de Covid, în care am ajuns doar să viețuim, cer imperativ îndatoriri multiple care sunt opusul drepturilor și libertăților avute până mai an.
  Ar trebui să uităm de definiția modernă a libertății : ” libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea ta „. Aceasta este o viziune individualistă. Suntem constrânși de realitate – singura sursă reală a Adevărului e aceea să descoperim dimensiunea comunitară a libertății. Ceilalți să nu mai fie considerați o piedică în calea libertății noastre. Dimpotrivă! Sunt șansa noastră de a ne realiza deplin ca oameni. 
  O sa spuneți :” Vorbe frumoase, ca din carte, însă viața reală nu se bazează pe teorie, ci pe fapte . Cum o să-l fac pe vecinul meu să înceteze să mă dușmănească și să mă urască fiindcă sunt altfel ? „
   Cred că mecanismul social care se urzește și se țese sub ochii nostri ne va ” convinge” că altfel nu se mai poate, dovada că toți respectăm restricțiile impuse în interesul comunității, fiecare fiind parte a acesteia. 
   Câtă dreptate avea Eminescu ! Peste puțină vreme vom vedea scris – negru pe alb – și care ne sunt îndatoririle, și, aceasta, tocmai pentru a înțelege , a respecta și a ne bucura fiecare și toți, împreună, de drepturi si libertăți.  
Azi, nimeni nu se mai îndoiește că trebuie să ne schimbăm toți și, fiecare în parte. Revoluția tehnică a cărei martori suntem, puțini și participanți, a creat un puternic dezechilibru , atât de natură economică , dar mai ales de natură uman-sufletească. Nu există lideri care să ne spuna unde suntem, încotro ne indreptam și ce trebuie să facem pentru a ne schimba și a ține pasul cu transformările pe care tehnologia- economia numerică și eco-civilizația – le aduce la nivel global și ca un tunami și peste viața noastră. Forțele politice și statale sunt într-o tăcere adâncă, o liniște complice la furtuna care se apropie în văzul tuturor.
  Nu cred că o schimbare de mentalitate ar putea fi calea,chiar și pentru simplu fapt că nu poate fi rapidă , încât prin modul de gândire și simțire să intram in ritmul marilor schimbari ale societății umane. 
  Cred însă în forța liderilor autentici, care știu să asculte specialiștii neafiliați marilor interese multinaționale, și , având acces intuitiv la problemele profunde ale omenirii, să creeze și la noi în țară  normele imperative în baza cărora fiecare să-și îndeplinească rolul pentru realizarea Binelui comun și a unei vieți demne pentru fiecare ființă umană. Norme legale simple , precise și executate întocmai sub un control eficient nepolitizat.
  Gata cu nostalgiile ! Globalizarea nu mai poate fi oprită ! Să construim încrederea în noii lideri , ca forțe ale Noii Ere, a cărei parte suntem fiecare ! 
   Dar pentru noi, cei din România, cine și unde ne sunt liderii ? Cui folosește criza politică prelungită, fără semne că ar exista o coagulare de forțe conștiente de situația gravă în care ne aflăm, criza care se va adânci continuu ? 
   Mai cred în miracolul pe care poate să-l facă Președintele României, dacă va fi in mod real independent și va acționa rapid , conform Constituției .
Sursă foto: https://google.com
Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 23 Octombrie 2021 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here