Românii, a doua cea mai mare comunitate străină din Austria

0
795

Numărul românilor din Austria a crescut din 2010 până în 2020 cu aproape 243%. Copiii români sunt pe locul trei în topul minorităţilor care învaţă în şcolile din Austria.

Românii au devenit oficial a doua cea mai mare naționalitate străină din Austria, se arată într-un comunicat oficial al statisticii austriece.Numărul cetățenilor români care locuiesc în Austria a crescut în 2019 cu 10.777 de persoane ajungând la 123.461 de persoane la 1 ianuarie 2020.

Creșterea a fost deosebit de puternică în rândul cetățenilor români. Aceasta a făcut ca România să fie a doua cea mai mare naționalitate străină din Austria după germani (200.059 persoane) . Înaintea cetățenilor din Serbia (122.364 persoane) și Turcia (117.640 persoane), se arată în comunicat.

16,7% din populație sunt străini, printre care și români

Conform rezultatelor preliminare, în Austria locuiesc 1.487.020 de persoane cu cetățenie străină. Aceasta corespunde cu 16,7% din totalul populației și o creștere de 48.097 de persoane față de începutul anului 2019.

8.902.600 de persoane trăiau în Austria la 1 ianuarie 2020, cu 43.825 mai mult (+ 0,5%) mai mult decât la începutul anului 2019.

În 2019, ca și în toți anii între 2009 și 2017, Viena a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a populației din toate statele austriece. În capitala federală, populația a crescut cu 0,8% la 1.911.728 de persoane.

Cu + 0,7%, s-a înregistrat a doua cea mai mare creștere a populației în Vorarlberg în 2019. Cele două state federale Salzburg și Austria Superioară au înregistrat, de asemenea, o creștere peste medie (+ 0,6% fiecare).

Creșterea populației în statele federale din Tirol, Austria Inferioară și Burgenland (ambele + 0,4%) și Stiria (+ 0,3%) a fost puțin mai mică decât media națională.

Cea mai mică creștere a populației a fost în Carintia în 2019. Aici, populația a crescut cu doar 451 de persoane sau + 0,1%.

Populația Austriei

Austria are aproximativ 8.902.600 de locuitori. Densitatea medie a populaţiei este de 106,14 persoane per km². 83,3% din locuitori sunt austrieci, 16,7% alte naţionalităţi.

În primele 3 luni de ședere în Austria, în calitate de cetățean al UE, nu aveți obligația de a solicita un document care să confirme faptul că aveți dreptul de a locui pe teritoriul acestei țări. După 3 luni de la sosirea pe teritoriul Austriei, este posibil să vi se ceară să vă înregistrați pe lângă autoritățile locale (în general, poliția sau primăria), care vă vor emite un certificat de înregistrare.

Accesul pe piața muncii în Austria

Dacă ești înca în România și iți cauți un job în Austria, cea mai sigură platformă de recrutare este cea a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncă. Pe această pagină, găsești locuri de muncă din toate domeniile.

Vei găsi și detalii cu privire la salariu, condiții de muncă și cerințele pe care angajatorul le are de la viitorii angajați.

În cazul în care te afli deja în Austria și nu ai găsit un jobul potrivit preferințelor tale, poți consulta anunțurile publicate pe site-urile de specialitate sau te poți adresa direct   Serviciului Austriac pentru Ocuparea Fortei de Munca (Arbeitsmarktservice).

La fel ca multe țări din UE, Austria se orientează mai mult spre o economie bazată pe servicii. Deși există încă o prezență industrială mare în țară.

Austria este o destinație populară pentru cei care își doresc un job în străinătate. Având o varietate de locuri de muncă disponibile și numeroase beneficii. Austria atrage numeroși potențiali muncitori din alte țări, iar România nu este o excepție.

Limba națională a Austriei este germana, iar în orașele mari ale Austriei se vorbește și puțin engleza. Germana este, de asemenea, limba de lucru a multor birouri la nivel național.

Dacă lucrați în Austria în prezent și aveți nevoie de informații referitoare la recuperarea de taxe

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Germania. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Austria sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

  • numărul de telefon:  +40 369 805 805
  • Whatsapp: 0771 441 296
  • e-mail: office@migro.ro

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here