Actorii și prezumția de nevinovăție din fiecare dintre noi

0
469
Cu totii am auzit de – prezumția de nevinovăție.Sunt multe alte prezumtii simple, adica ceea ce se  afirma este acceptat in lume ca un adevarar relativ, pana la proba contrara. 
  Ca exemplu : Prezumtia bunei credinte ! Dau o suma de bani cu titlu de imprumut lui X fiindca eu cred , prezum, ca este de buna credinta dupa impresia generala iesita din discutiile cu mine si cu alti cunoscuti.  Domnul X, la scadenta, imi spune ca nu poate sa platesca datoria deoarece nici el nu a primit de la datornicii sai(?) , asa ca… sa astept ; cu judecata nu rezolv nimic , deorece n-are bunuri care sa fie executate silit. 
Iata ca prezumtia bunei credinte a fost rasturnata prin proba contrarie adusa chiar de cel care s-a folosit de slabiciunea mea de a crede fara sa cercetez  ! 
  Intrebare : Puteam sa evit aceasta paguba materiala , asociata cu o mare suparare ? 
 Da, daca ierarhizam corect PREZUMTIILE simple. Trebuia sa aplic mai intai , pana la dovada contrara,Prezumtia de suspiciune in sensul de a pune la indoiala posibilitatea de a-mi restitui banii in termenul convenit. Trebuia sa ma interezez si sa cer dovezi despre sursele de venituri certe , de existenta bunurilor in patrimoniul celui care cere imprumut , sa fac exact asa cum face banca, sa solicit si sa conditionez acordarea imprumutului de constituirea de  garantii reale in favoarea mea, cum ar fi ipoteca pe imobile , gajul cu deposedare pentru bunuri mobile s.a   
Sa ma indoiesc si aplic preventiv Prezumtia de suspiciune !
   Aplicarea concreta a Prezumtiei de suspiciune o putem face simplu si placut prin reamintirea regulilor Jocului ” De v-ati ascunsalea !” In cazul analizat , cel care se ascunde in spatele prezumtiei bunei credinte este imprumutatul. Cel care imprumuta trebuie sa caute cu dibacie sa vada dincolo de ceea ce este la vedere. S-apoi… cine cauta , cu certitudine va gasi !
                                                                      
  Traim in vremea schimbarilor rapide si globale. Suntem bombardati cu informatii pe care nu le retinem si nici nu putem sa le corelam. Credem, fara nici un fel de indoiala, de suspiciune, ca toti suntem de buna credinta, ca suntem nevinovati , mai ales atunci cand afirmatiile par a fi din surse oficiale. Confundam informatiile vehiculate de massmedia, de genul ” Noi credem ca …” , cu informatiile oficiale pentru care institutiile statului isi asuma implicit responsabilitatea.
    E nevoie urgenta sa ne reamintim , sa intelegem si sa aplicam proverbul : Nu tot ce zboara se mananca ! Numai asa vom strabate valurile vietii .
***********************
Suntem actori fara sa stim… De cand incepem sa stam copacel, intram in joc, interpretand roluri diferite. De altfel, copilul si chiar adultii , invata cel mai bine prin joc. 
   Suntem in aceasta viata mai multe IDENTITATI , si,  fiecare IDENTITATE se hraneste din energia unica  de care dispune fiinta noastra umana . 
  Ce inseamna , practic, aceasta realitate ? 
Exista un proverb : Branza buna in burduf de caine ! adica suntem dotati natural cu acele calitati , cum ar fi: memoria, inteligenta, forta fizica s.a , insa , furati de spectacolul mediului in care traim, ne identificam cu mediocritatea, preferam divertismentul , imitarea celorlalti, si , neglijam formarea si trairea vietii ca oameni deplini .
   Solutia : Sa ierarhizam si sa dozam inteligent ENERGIA pe care o folosim pentru fiecare IDENTITATE, in raport de ceea ce ne aduce bun si frumos in viata noastra. 
  Usor de zis, greu de facut. Ca ex. Stiu ca nerespectarea unui program personalizat pentru a ne hrani tulbura functionarea normala a metabolismului, dar ignoram „stiinta” avuta si, dimineata, bem o cafea și o tigara, fara sa mancam nimic, peste masa de pranz sarim fiindca n-am avut timp , iar seara , ajunsi acasa, mancam pentru toata ziua; zi de zi tot asa, obezitatea e gata cu toate consecintele rele .
   Sa nu ne lasam dominati de identitati false ! Sa jucam doar acele roluri care ne mentin sanatate , ne formeaza si manifesta personalitatea noastra  ! Sa intram ” sub acoperire” numai in caz de pericol, in rest ,sa ne luam in stapanire si sa ne manifestam asa cum ne este firea, asa cum suntem cu adevarat !
Sursa foto: https://google.com
Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 5 Decembrie 2021 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Pentru a susține jurnalismul independent, aveți linkul de donații mai jos:

 DONEAZĂ PENTRU JURNALISMUL INDEPENDENT

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here