Schimbări mici pe care le poți face în noul an pentru o viață sănătoasă

0
333

Deja nu mai e un secret – începutul de an vine mereu cu acele rezoluții și obiective pe care ni le setăm cu toții. Însă, din păcate, dacă la începutul lui ianuarie ne schimbăm radical stilul de viață, în martie deja suntem tot acolo de unde am plecat.

Cu toții ne dorim o viață mai sănătoasă, însă pare ceva imposibil de atins în era tentațiilor – e mult mai rapid să comanzi mâncare decât să gătești, nu? Totuși, pentru a-ți îndeplini rezoluțiile din acest an, e vital ca ele să fie realiste și sustenabile în timp – ca să îți ușurăm munca, ți-am pregătit o listă cu schimbări mici pe care le poți face chiar de azi pentru o viață mai sănătoasă în noul an.

  • Mișcare, nu neapărat sport

Suntem cu siguranță plictisiți de reclamele care ne anunță că trebuie să facem sport pentru o viață sănătoasă – însă să privim lucrurile din altă perspectivă: hai să facem mișcare, nu sport. Aici poate interveni, firește, bine-cunoscutul „nu am timp”, dar să îți arătăm cum poți avea timp:

  • în loc să mergi cu mașina la birou, mergi pe jos: îți poți măsura pașii cu o bratara Fitbit și vei fi surprins să vezi cât de rapid vei face peste 9000 pași;
  • în loc să iei liftul până la etajul 4, urcă pe scări;
  • în loc să petreci ultima oră înainte de culcare pe social media, ieși la o plimbare.

Mișcarea poate fi cu ușurință încorporată în viețile noastre – și e pur și simplu mișcare, nu trebuie să îi spunem „sport”, deși, firește, ar fi ideal dacă am mixa antrenamentele cardio cu cele de rezistență. Dar cu pași mărunți – întâi mișcarea, apoi sportul.

  • Planifică mesele și gătește în avans 

Sănătatea noastră este, în ultima vreme, extrem de influențată de dieta pe care o avem, și nu e de mirare: suntem înconjurați de restaurante tematice, de fast-food-uri care ne îmbie cu preparate delicioase, de deserturi care ne ung pe suflet.

Totuși, aceste lucruri nu doar că ni se depun…fix pe șolduri, însă ne afectează, inevitabil, greutatea. Nu poți controla ingredientele din mâncare atunci când comanzi din oraș – „oare cât ulei există în porția asta de cartofi?”. Cu siguranță, mult mai mult decât estimezi.

O schimbare mică și ușoară pe care o poți face este să îți rezervi câteva ore vinerea sau sâmbăta pentru a planifica mesele din următoarea săptămână – sau cel puțin pentru următoarele 3 / 4 zile. Fă efectiv o listă cu toate mesele din zi, apoi mergi la cumpărături și pune-te pe gătit.

Pune fiecare porție într-o caserolă individuală în frigider și, când ți-e foame, ai pe ce să pui mâna. Și nu vei fi nevoit să comanzi de la restaurant. În plus, economisești bani – iar mâncarea sănătoasă poate fi și de-a dreptul delicioasă, trebuie doar să experimentezi. Psst: știai că poți face cartofi „prăjiți” la air fryer și au fix același gust ca cei de la fast food-ul tău favorit?

  • Limitează tot-ce-ți-place

Să ai un stil de viață sănătos nu presupune să renunți la lucrurile care îți plac: nu trebuie să îți iei gândul de la dulciuri, de la cafea, de la mesele în oraș.

Trebuie doar să le limitezi sau să alegi alternative mai sănătoase: de exemplu, îți poți potoli pofta de dulciuri cu un mic-dejun sănătos și dulce făcut în casă: clătite din fulgi de ovăz cu ciocolată. Sună bine, nu? De asemenea, poți merge în continuare la restaurant – însă limitează aceste alegeri. Și nu o face ca să „arăți bine”, ci pentru a te simți bine și a fi sănătos.

Extra lucruri de care să ții cont: 

  • monitorizează-ți progresul și vezi cât de bine te vei simți după ce aplici schimbările
  • ține un jurnal al obiceiurilor bune
  • hidratează-te suficient
  • ia-ți zilnic porția de legume și fructe

În final, un stil de viață sănătos e o fuziune între mișcare, alimentație și obiceiurile pe care le avem zilnic – dar un lucru e cert: nu ai nevoie de o schimbare majoră ca să vezi diferența, e suficient să începi cu schimbări mici și sustenabile în timp. Așadar, ia-ți husa casti și căștile wireless cu tine și mergi la o plimbare. În mai puțin de o oră, în funcție de cum mergi, vei fi făcut chiar și 10.000 pași. Și inima ta o să-ți mulțumească, la fel ca tot organismul.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here