Legaturile dintre nutritie si sanatate sunt din ce in ce mai bine intelese, iar riscul de a dezvolta multe boli – cancer, boli cardiovasculare, obezitate sau chiar diabet de tip 2 – poate fi redus prin respectarea recomandarilor nutritionale nationale si educatia in acest sens. Pe baza multiplelor studii stiintifice, aceste recomandari evolueaza odata cu dobandirea de noi cunostinte. Cu toate acestea, romanii sunt inca prea putini pentru a le insusi, in special printre cei mai putin privilegiati. Masuri de imbunatatire a calitatii nutritionale si a accesibilitatii (fizice si economice) a aprovizionarii cu alimente, precum si a unui mediu favorabil activitatii fizice sunt recomandate adesea, precum si incurajarea urmarii unui curs de nutritie.
Intelegerea modului de imbunatatire a sanatatii prin nutritie
Conceptia moderna a nutritiei integreaza nu numai dieta si determinantii ei psihologici, ci si activitatea fizica care conditioneaza consumul de energie. Un dezechilibru al acestui set complex este implicat in debutul si dezvoltarea majoritatii bolilor cronice cele mai frecvente in prezent. De exemplu, multe studii au aratat impactul factorilor nutritionali asupra aparitiei anumitor tipuri de cancer, boli cardiovasculare, obezitate, osteoporoza sau chiar tulburari metabolice precum diabetul de tip 2 sau colesterol ridicat. Cercetarile s-au concentrat initial pe aceste probleme de sanatate publica, dar acum se extind in alte domenii: noi lucrari sugereaza intr-adevar existenta unor legaturi intre nutritie si anumite boli auto-inflamatorii-imune, cum ar fi artrita reumatoida sau boala inflamatorie cronica intestinala sau chiar alergii, depresie, tulburari de somn, declin cognitiv si degenerare oculara.
Si daca este totusi greu de descris mecanismele biologice capabile sa explice efectele foarte complexe ale nutritiei asupra sanatatii, numeroase studii epidemiologice au facut posibila stabilirea ca o alimentatie suficienta, echilibrata si diversificata este esentiala pentru crestere mentinerea imunitatii, a fertilitatii sau chiar imbatranirea cu succes (performanta cognitiva, mentinerea masei musculare, lupta impotriva infectiilor etc.).