Un amplu interviu cu Gabriel Apreutesei-un român și patriot adevărat

0
1575

Cunoscutul activist civic, moderator, realizator al emisiunii “Cetățeanul Gabriel”, ex-jurnalist la Nașul TV, director al studioului Nașul TV Moldova-Gabriel Apreutesei mi-a acordat un interviu pe care vi-l ofer în exclusivitate.

Domnia sa a răspuns cu amabilitate tuturor întrebărilor adresate în acest debut de lună august. Am remarcat acel bun simţ, acea excelentă stare de spirit a acestui om credincios, pe deplin încercat de vicisitudinile vieții și de asemenea ancorat în realitatea acestor vremuri pline de provocări, lipsuri și incertitudini.Vă pot împărtăși bucuria acestui interviu, desfăşurat pe durata a ceva mai mult de treizeci și cinci de minute în care am descoperit unul din puținii români, patrioți și credincioși ai acestui neam.

Bună ziua Gabriel Apreutesei. Pentru început, te-aș întreba direct și fără niciun fel de introducere „cine ești „?
 Bună ziua dumneavoastră și cititorilor Ziarului Naționalul.ro. În primul rând, doresc să mă prezint asemenea unui ostaș în slujba Lui Hristos, adică având statutul de ortodox practicant, mai precis dorind să urmez mereu calea de a mărturisi întotdeauna Adevărul, în orice loc, în orice condiții și mai ales cu orice preț!
Nu vreau să mă compar cu nimeni și nici nu doresc să fiu asociat sau caracterizat, dar îmi vine acum în minte ceea ce a lăsat posterității vrednicul de pomenire părintele nostru Pr. Nicolae Steinhardt,care în pleiada de învățături și povețe a menționat clar ca „în fața injustiției, unica soluție este mucenicia!”
 Ce anume v-a determinat această optică în decursul timpului, știind că ați abordat meserii dintre cele mai diverse?
Sunt multe de spus și cred că fiecare are nevoie de o explicație.Darurile pe care Hristos ni le dă fiecăruia le putem dezvolta așa cum considerăm, în funcție de pregătire, interese și etapă a vieții.De aceea, la întrebarea dumneavoastră,pot afirma că meseriile pe care le-am practicat și continui să le perfecționez într-un fel sau altul se aseamănă cu răsplata oferită în Noul Testament ce înfățișează abnegația celor care au muncit talanții primiți.Ca să rezum, în primul rând apreciez dăruirea față de locul de muncă respectiv, curajul, dorința de-a ajuta omul ca și parte a creației Lui Dumnezeu dar și societatea în sine.
Cum vă puteți caracteriza în prezent,știut fiind că reprezentați una dintre vocile autorizate dar pe deplin critice din societatea românească?
 Ca să fiu la fel de direct și sincer ca de fiecare dată, nu știu dacă eu mă pot caracteriza pe mine însumi, ci doar mă întreb deseori ce părere are Hristos Dumnezeu despre mine. Dar sper că pot demonstra curaj, verticalitate și îi pot ajuta pe semenii mei, ce fac parte și ei din creația Lui Dumnezeu… Căci până la urmă asta este cu adevărat cea mai importantă misiune a omului pe Pământ! Bineînțeles, trebuie să admit și sunt conștient că tot ceea ce am făcut și ceea ce fac, cât și ce voi face, sunt doar datorită Lui Dumnezeu…
Ce eveniment din viața dumneavoastră sau cine anume v-a determinat să alegeți, la un moment dat, să plecați pentru un scurt timp peste hotare?
 Ultima plecare peste hotare a fost scurtă, dar dacă cuantific mai bine, cumulat am fost câțiva ani. Am plecat pentru a-mi face o calitate mai bună a vieții, din punct de vedere financiar. Deși acum privind în urmă, plecarea în Occident o pot considera că a fost una dintre cele mai mari greșeli din vieța mea. Într-adevăr, îți mărturisesc deschis că acolo îți poți face un ban în plus, o mașină, dar riști să-ți pierzi totul.Așa am trăit și am experimentat, dar într-un final, asemenea fiului risipitor am decis ca să mă întorc la origini.
Sufletul, comunicarea spirituală cu pământul străbun, comunicarea spirituală cu tradițiile, obiceiurile milenare și mai ales propriu contactul cu Dumnezeu nu sunt deloc satisfăcătoare din toate punctele de vedere. Iar nu în ultimul rând, orice român plecat în afară este un apărător pierdut al Țării, în fața  tuturor acestor netrebnici ajunși în majoritatea funcțiilor cheie de conducere,care au mutilat și au frânt destine,  mai mult decât atât, ajungând să închine țara, transformând-o într-o colonie.
Care sunt principiile și direcțiile dumneavoastră de viață, pe care le respectați cu religiozitate?
 Principiile? Poetul național , unul dintre geniile recunoscute pretutindeni-genialul Mihai Eminescu spunea limpede „ca să fii român trebuie să poți! ” Și de aici, am avut nevoie și am urmat atât cât am putut calea Curajului, a Demnității, a Onoarei de-a fi român, urmaș demn de-al Sfinților Voievozi! Sunt de părere că tocmai în acest fel, umând aceste principii, această direcție, nu avem cum să dăm vreodată greș, fiind practic imposibil să nu îndrăznim și să reușim ceea ce ne propunem!
Unde și în ce fel de împrejurări ați arătat lumii întregi că sunteți cu adevărat un lider, un catalizator al dorințelor și aspirațiilor unei importante părți din societatea românească?
 
N-am căutat niciodată să arăt, iar dacă s-a întâmplat, s-a produs ca urmare a modului meu de viață, urmând principiile de care tocmai am amintit. Nicidecum nu caut să arăt ceva lumii, caut doar să mă fac plăcut Lui Dumnezeu, căci trebuie să ne reamintim mereu faptul că lumea n-a fost mulțumită nici măcar de Hristos Dumnezeu, atunci când s-a întrupat. Iar dacă n-a reușit El, pot eu oare să-mi permit aroganța de-a dreptul dementă să cred că eu sau altcineva dintre noi…am putea? Nimic din ceea ce fac în viață nu întreprind fără a mă întreba înainte….”ce părere are oare Dumnezeu de ceea ce fac?” Și mă întreb deseori și dacă respect linia și modelul Lui Hristos.Așadar, ca să sintetizez și să limpezesc și această chestiune ,sunt de principiul proverbului autohton care spune că  trebuie „să măsori de cel puțin zece ori, ca mai apoi sa tai odată.”
În ce mod ați reușit să vă găsiți calea și menirea ca ortodox practicant?
 
Am fost și continui să fiu ortodox practicant. Dintotdeauna mă pot număra printre creștini, numai dacă vă amintesc faptul că primele drumuri în vizită la „Mama neamului românesc” (așa cum a numit-o același Mihai Eminescu), le-am făcut cu bunica, copil fiind. Deci nu pot să spun că am fost vreodată nepracticant. Doar că acum m-am înrolat oficial în Oastea Lui Hristos.
Cine anume v-a îndrumat pașii în cariera de student al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța? 
Prima dată am avut certitudinea propriului meu gând, ca după aceea, acesta să se materializeze asemenea unei voci ce-o simțeam în interiorul meu.Dar, mai mult decât toate acestea, meritul pe deplin îi aparține ÎPS Teodosie, Omul pe care l-am cunoscut inițial urmărindu-i sfintele sale slujbe din online.Datorită abnegației și vredniciei Sfinției sale, am mers să-l cunosc apreciindu-i Curajul de Mărturisire a dreptei Credințe în toată acea perioadă de restricții!
Atunci mi-am spus, că are curajul legendarului voievod moldav Ștefan cel Mare și Sfânt și credința și stăruința prin rugăciune al lui Daniil Sihastru. Dar evident că nimic nu e întâmplător ci toate sunt orânduire de la Bunul și Adevăratul Dumnezeu!
Cum vă simțiți în postura de activist civic, ținând cont de multitudinea de cauze pentru care ați depus atâta efort?
A fi activist civic înseamnă până la urmă a lupta și a-l apăra pe aproapele tău. Înseamnă a lupta pentru Adevăr și doar pentru Adevăr! Trebuie să lupt mărturisind Adevărul, cu orice preț! Dacă nu lupt pentru binele aproapelui meu, mai sunt eu creștin? Doar așa mă simt împlinit și am mulțumire sufletească.
Aș avea o curiozitate personală, admirând fizicul dumneavoastră de invidiat.Mai aveți timp liber?Ce anume vă deconectează și ce activități vă alungă rutina și oboseala?
 
Dacă m-ați întrebat despre timp liber, acesta mi-l fac disponibil și îl folosesc pentru a mă antrena cu alții, în sporturile de contact în care am profesat de copil. Acolo simt realmente că îmi reîncărcac bateriile.
Recunoașterea și dobândirea de talente despre care ați amintit se realizează cu ajutorul muncii susținute.Din ceea ce mi-ați amintit până acum, care este momentul revelator ce v-a determinat să nu stați pasiv ci să acționați?
Din câte îmi amintesc primele acțiuni întreprinse cu gândul de a-mi ajuta semenii, au fost întreprinse prin Partidul Noua Generație, Creștin și Democrat, al cărui Președinte era domnul Gheorghe Becali, factorul decizional fiind mărturisirea acestuia ca bun creștin. Aproximativ din acea perioadă am început să mă implic pentru semenii mei, iar mărturiile acestea mi le doresc cu scopul de a dobândi la finalul vieții acesteia darul cel mai însemnat-mântuirea propriului meu suflet.
 Sunt impresionat de această metamorfozare a dumneavoastră, domnule Gabriel Apreutesei.Cunosc amănunte conform cărora ați activat și continuați să fiți implicat de mai bine de zece ani în viața publică. Ce anume considerați că vă lipsește la momentul actual ca să ajungeți să fiți factor decident, în slujba neamului?
N-am întâlnit încă nici omul, nici formațiunea care să accepte Ortodoxia așa cum este ea, așa cum a iubit-o genialul Mihai Eminescu. Am încercat să mă alătur la diferite grupuri, am încercat să mă alătur la diferiți lideri. Am vrut cu adevărat să fiu într-o echipă, dar la un moment, am fost marginalizat, abandonat ca să nu folosesc cuvantul trădat. Ca să nu spun mai mult și ca să nu spun sigur, bănuiesc că a deranjat mărturisirea constantă și de nezdruncinat a mărturisirii întru Hristos Iisus. Cineva mi-a și „sugerat” la un moment dat :” las-o mai moale cu Credința, ca să nu părem habotnici.”
Adică să mă rușinez de Hristos…Păi,dacă ne aducem aminte Hristos a spus în activitatea sa misionară de răspândire a Evangheliei:”Căci oricine se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina și Fiul omului de el, când va veni în slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri.”
Așadar ar fi însemnat să-L trădez pe Hristos pentru o poziție socială, indiferent care ar fi fost, dar n-ar fi fost absolut nimic în comparație cu Veșnicia pentru și întru Hristos,Fiul Lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii…
Ați amintit și explicat multe dintre aceste repere care v-au dat posibilitatea de a alege calea cea bună și dreaptă, în slujba Crucii și a Lui Hristos.Ce anume sperați de la această nouă etapă din viața dumneavoastră?
 În primul rând sper să mă mantuiesc, să ajut și pe alții ca să se apropie cât mai puternic de Dumnezeu și sper, din acest punct, ca să ne adunăm cât mai mulți în această Oaste.
Chiar dacă este un subiect dureros, aproape tabu, vă rog să-mi relatați toată povestea relației din punct de vedere profesional cu Nașul TV cât și cauza despărțirii de acest post privat cu acoperire națională.
Nu este un subiect dureros, ci o poveste cu bune și cu mai puțin bune. Dar ceea ce vreau să  precizez și chiar aș putea spune că e fenomenal, este că doar Radu Moraru a avut curaj să vorbesc liber despre patriotism și în mod special despre Ortodoxie. Ceea ce nimeni până la el și nici după, nu a mai avut curaj să mă lase să vorbesc deschis și public despre patriotism și Ortodoxie! Deși am purtat discuții cu diferite trusturi TV, fie locale fie naționale, niciunii nu s-au arătat dornici sau deschiși pentru așa ceva…
Cu domnul Radu Moraru (patronul Nașul TV) am avut unele polemici minore, dar niciodată nu am ajuns să ne certăm, ori să ajungă vreodată să-mi interzică să mai fac emisiune în eventualitatea unor divergențe de opinii. Din punctul acesta de vedere consider că experiența mea la această televiziune a fost una reușită, din moment ce am găsi înțelegere, deschidere și colegialitate.
Plecarea mea inițială de la Nașul TV a fost deoarece am avut o ceartă cu colegii mei Gabriela Calițescu și Paul Iurea, dar în mod special comunicarea cu Gabriela m-a determinat să pun punct acestei etape din viața mea.
Faptul decisiv rupturii a fost atunci când colega mea, mi-a cerut să dau jos niște Sfinte Icoane, pe care eu le pusesem prin camera unde aveam de regulă acces doar noi, angajații acestei televiziun. Asta mi-a pus capac…Cum n-am vrut să creez polemici în cadrul televiziunii am spus că vreau sa mă retrag. La care Radu Moraru mi-a propus să înființez Nașul TV Moldova și să fac emisiuni de la Iași. Așa am și procedat o buna perioadă.
De altfel doar din 2022 nu mai fac emisiuni în cadrul televiziunii Nașul TV. Apoi am renunțat eu întrucât nefiind angajat așa cum se impunea, ci colaborator, emisiunile le făceam cu propriul suport financiar. Acum, în aceste condiții, nici nu cred că ar accepta ceva doamna Gabriela Calitescu, în cadrul trustului TV. Iar ca să forțez mâna prin Radu Moraru, nici nu mă gândesc întrucât nu vreau să creez polemică și disensiune între ei. Se pare că fosta colegă se dovedește a fi un bun manager acolo, așadar chiar îi urez sincer succes. Eu nu spun „Doamne ajută”, doar așa din buze, ca să dea bine pentru cei care mă ascultă, ci eu o spun din inimă.
Recunosc deschis față de dumneavoastră și cititorii Ziarului Naționalul.ro că cu domnul Radu Moraru aș mai lucra.De altfel, cât ține de colegialitate este un bun coleg și nici măcar o singură dată nu a făcut-o pe șeful. În concluzie, încetarea emiterii mele de la Iași, a fost generată de lipsa suportului financiar, din moment ce nu mi-am mai permis să-mi susțin înregistrarea emisiunii și tot ceea ce includea din propriul buzunar. Iar cât privește plecarea mea din studioul de la București, a fost „conflictul” meu cu Gabriela. Dar,  să nu vă imaginați că port ură sau resentimente , deoarece ne salutăm când ne vedem, atunci când mai trec pe la studio.Cu alte cuvinte,eu nu port ranchiună, căci sunt sigur că undeva acolo în inima ei, e un om bun.Doar că trebuie să mai treacă mai des pe la o sfântă biserică și să asiste la o sfântă slujba, să mai vorbească cu Hristos…
În mass-media locală au tot circulat anumite articole controversate, tendențioase despre activitatea dumneavoastră din locurile natale, atât de iubite și prețuite.Cum anume vă explicați această veritabilă anti-campanie lansată și susținută frenetic împotriva dumneavoastră?
Mă bucur că ati amintit și de aceste lucruri. Din capul locului vă spun și pot susține temeinic faptul că articolele sunt toate comandate politic și ca mărturie stă amănuntul conform căruia, din punct de vedere al cazierului meu totul este imaculat asa cum îl am de la naștere. Am deranjat foarte puternic în așa fel încât eu nu pot accesa niciun fel de meserie în prezent.Practic sunt blocat pe nedrept! Mi s-a și spus de către posibilii angajatori ca ma apreciază, le sunt simpatic, mare parte ale acțiunilor mele le împărtășesc și ei, dar nu se pot asocia cu mine deoarece ar avea probleme, ar primi anumite avertismente, telefoane etc
Au incercat să mă cumpere, au incercat să mă amenințe, dar nu pot ceda să nu mărturisesc Adevărul, deoarece Adevărul este însăși Hristos! Chiar El ne-a învățat și ne-a spus direct:”Eu sunt Calea, Adevărul și Viața!”
Așadar, Calea către Viața veșnică, este mărturisirea Adevărului, în orice loc, în orice condiții și mai ales cu orice preț! Consider că Viața fără Hristos este un drum sigur către Iad!
Ce model de om politic agreați sau susțineți?Credeți că există vreun viitor lider, cu calități de manager și deschidere spirituală în actuala conjunctură și stare emoțională din România, această țară mai mereu nedreptățită?
 Nu susțin momentan niciun om politic, întrucât ca să fii un foarte bun politician trebuie să fii înainte de toate un foarte bun mărturisitor întru Hristos, așa cum au fost Voievozii, așa cum au fost Sfinții închisorilor, așa cum a fost filosoful și marele om de cultură Petre Tuțea, așa cum au fost partizanii, etc. Cine administrează țara cu Biblia stăpână a Constituției, acela face o politică cu adevărat plăcută Lui Dumnezeu. Iar prin Legea Creștină nimeni nu poate fi neîndreptățit, indiferent de rasă, culoare, sex. Doar într-o conexiune cu Dumnezeu poți reuși, pentru toți într-un mod egal, într-un mod frățesc! Acum stau și observ și cercetez, dar încă nu susțin niciunul dintre politicieni. Până când voi fi hirotonit, mai exact până când voi avea o parohie, posibil că mă voi alătura acelui politician, acelei formațiuni, care mă va lăsa să vin împreună cu Hristos. Nu e greșit să faci politică, dar politica înseamnă să-ți iubești țara și Neamul, mai mult decât pe tine însuți. Pentru mine doar aceasta este unica politică adevărată! Nu spune Hristos să-l iubești pe aproapele tău mai mult decât pe tine? Păi dacă nu faci așa nu ești creștin adevărat, ești fals și faci împotriva Lui Hristos Dumnezeu!
Haideți să facem politică așa și în maxim cinci ani de zile țara va fi o margaretă!
Probabil că există un asemenea lider de care vorbesc, dar nu-l vedem nicăieri expus de mass media. Sper din tot sufletul că există, dar cu certitudine nu este promovat, căci dacă era promovat, nu ne-am mai fi întrebat dacă există, ci l-am fi auzit deja…
Țara este nedreptățită întrucât noi suntem strâmbi! Dacă am fi cu adevărat cu Dumnezeu, n-am trăi ceea ce trăim ori în cel mai rău caz, s-ar îndrepta situația. Este un Duh rău ce stăpânește mințile majorității din cauza necredinței acestui neam! Până când acest neam nu se întoarce la Credință ortodoxă cea valabilă, totul se duce din rău în foarte rău! Repet, există o condiție, numai dacă fiecare dintre noi ne vom întoarce fața și ne vom deschide inima, sufletul spre Dumnezeu. ..
Și ATENȚIE, nu suntem nedreptățiți, avem ceea ce suntem! Hai să nu facem nimic fără Hristos! Hai să îl punem pe Hristos în toate și în totul! Hai să-l repunem pe Hristos în centrul a toate și toate și toți să ne învârtim în jurul său. Garantez că într-o singură noapte totul se poate schimba în bine! Și nu o noapte spus metaforic ci cu adevărat!
 
Pe final, mulțumindu-vă pentru atenție,  aș dori să adresați un gând și un îndemn tuturor.Și, cu această ocazie, aveți posibilitatea să le răspundeți și contestatarilor, cât și celor care vă apreciază, vă cunosc sau au luat contact cu modul dumneavoastră, din acest interviu extins.
Încă o dată,  țin să vă mulțumesc. Puterea noastră nu stă în noi ca oameni fizici, nu în mușchi, nu în artele marțiale. Puterea adevărată și unică stă în rugăciunea noastră! Și tot aici stă și puterea noastră ca neam și ca Țară și nu în bombe, rachete nucleare, etc!
Doriți și sperați la un Lider cu adevărat? Îl identificați prin faptul că se nevoiește să se asemene cu Hristos. Nu poți fi frate al Lui Dumnezeu dacă nu te apropii de El prin post, rugăciune, Sfânta Împărtășanie, etc.
Contestatarilor n-am ce să le spun, ei sunt contestatari ca să conteste până și evidența, chiar pe Dumnezeu…! Stiți ceva? Cu cât te apropii mai mult de Dumnezeu cu atât unii te vor contesta mai mult și mai puternic. Așa-s ispitele! Căci nu poate exista mântuire fără luptă, nu poate exista mântuire fără ispite!
Așa cum Dumnezeu lucrează prin oameni, tot așa și diavolul lucrează prin oameni. Fiecare cu oamenii săi, în funcție de cui ne dăruim noi, Lui Dumnezeu sau mamonei? Să-i spun „ăla negru
„sau ăla de culoare? Că,nu de alta dar mă va reclama cineva la CNA sau chiar CNA ul îl va da în judecată pe Dumnezeu, probabil!
Ispitele, cârcotașii n-au cum exista căci astea le trimite pe bandă rulantă…ăla negru. Și ce vreți să ne împrietenim cu Scaroschi ca să nu mai avem ispitele astea? Nu se poate! Luptăm cu ispitele, ținând Calea Lui Hristos…
Asadar vom reuși garantat numai dacă vrem să fim lângă Hristos, iar dacă nu reușim nu este adevărat ca asa a vrut Dumnezeu, ci noi am ales asta prin tocmai…necredința promovată!

Avem așa o megaputere, că putem aduce mai repede sfârșitul lumii, ceea ce și facem foarte stăruitor sau putem înfrâna, amâna acest sfârșit pentru o anumită perioadă în funcție de stăruința noastră în Dumnezeu!

Un lucru este cert. Așa cum mântuirea se cuvine doar prin stăruință în Dumnezeu…tot așa și libertatea se dobândește tot prin luptă, prin jertfă și implicare.
Cu Dumnezeu mereu înainte!
Sursa foto:Arhiva personală a domnului Gabriel Apreutesei
Acest interviu a fost realizat de catre Prof. Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei online Criteriul Național și jurnalist al Ziarului Nationalul.ro 
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here