Pe fondul scăderii drastice a importurilor de gaz rusesc de la începutul războiului, Comisia Europeană va impune măsuri imediate

0
819

Comisia Europeană are în lucru o altă strategie. Cât de curând va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze. Toate acestea au fost date publicității miercuri de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Cu puțin timp înainte, președintele rus Vladimir Putin amenințase că va înceta livrările de energie dacă for fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de gaz și petrol ale Rusiei.

Precedentul creat de Vladimir Putin 

Totul a pornit de la președintele Vladimir Putin care a amenințat că va întrerupe livrările de energie în condițiile viitoare de plafonarea de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada precum lupului dintr-un basm rusesc, așa cum a relatat Radio Free Europe.

Contextul actual 

Măsura aceasta vine logic, în condiţiile în care importurile de gaz rusesc au scăzut drastic de la începutul războiului din Ucraina.

Opririle de gaz din Rusia au alimentat temerile că Moscova va ține robinetele închise pentru o perioadă mai lungă pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și a rupe unitatea lor în sancționarea Federației Ruse pentru războiul său neprovocat împotriva Ucrainei.

Astfel, Gazprom a suspendat livrările Nord Stream 1 pe 31 august pentru ceea ce a spus că ar fi trei zile de întreținere de rutină, dar nu a reușit să repornească fluxul, invocând o pretinsă scurgere a unei pompe la o turbină.

Partenerul german al Gazprom- Siemens Energy-a contestat argumentul „reparației” al Moscovei pentru suspendarea Nord Stream 1, care a transportat în trecut aproximativ o treime din livrările de gaze rusești către Europa.

Gazprom în această vară a citat sancțiunile occidentale ca fiind piedica preluării de a  livra direct prin intermediul unei noi turbine destinat exportului.

Nord Stream 2 este o conductă finalizată în mare parte, estimată la 11 miliarde de dolari, un proiect între Rusia și Germania, prin Marea Baltică, a cărei certificare autoritățile din Berlin a suspendat-o, generat de tensiunile ridicate înaintea invaziei Ucrainei de către Rusia.

Deciziile anunțate

” Vom propune o plafonare a prețurilor la gazele rusești. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Din informațiile existente, la debutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta un procent de 40% din totalul gazelor importate.Numai că, în prezent,”procentul este de doar 9%”, a subliniat același oficial european Ursula von der Leyen.

Propunerile Comisiei Europene sunt următoarele :

  • plafonarea prețului la gazele rusești
  • reducerea obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf
  • plafonarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze
  • firmele din energie care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate să plătească să facă o „contrbuție de solidaritate”
  • ajutor pentru firmele care se confruntă cu lipsă de lichidități

Cu toate acestea, anumite țări din UE care ar trebui să aprobe aceste propuneri sunt destul de reticente în privința plafonării prețurilor la gazele rusești, în cazul în care acest lucru le-ar costa aprovizionarea din ce în ce mai redusă pe care o primesc de la Moscova.

Potrivit lui Von der Leyen, UE dorește să plafoneze veniturile producătorilor care nu sunt alimentați cu gaz și să redirecționeze „profiturile neașteptate” ale acestora către măsuri care să sprijine gospodăriile și companiile. Prețul energiei electrice în Europa este stabilit de obicei de centralele pe gaz, iar plafonarea ar avea ca scop reducerea costului electricității generate de parcurile eoliene, centralele nucleare și generatoarele pe cărbune, care au costuri de funcționare mai mici, deoarece nu sunt expuse la creșterea prețurilor la gaz.

Suspans prelungit

Din anumite știri pe surse, se vehiculează ideea conform căreia firmele din domeniul petrolului și al gazelor care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate, să aducă o „contribuție de solidaritate”, așa cum dorește von der Leyen. Numai că oficialul C.E nu a oferit mai multe detalii.

Printre alte măsuri pe care Bruxellesul le va propune se numără cerința ca țările să reducă consumul de energie electrică în orele de vârf și ajutor de lichiditate pentru firmele care se confruntă cu cerințe colaterale uriașe.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență care va avea loc în cursul acestei zile de vineri, 9 Septembrie.

Oficialii UE au tot avertizat că venirea sezonului de iarna va fi dur, de aceea construcția și „Marea familie Europeană” ar trebui să fie mult mai bine echipat pentru a face față. În primul rând, țările UE se așteaptă la mai multe gaze naturale lichefiate (GNL) și gaze de conducte din țări precum Statele Unite ale Americii , Azerbaidjan, Algeria și Norvegia în viitor.

În al doilea rând, mai multe rețele de gaze, care conectează rețelele de gaze ale țărilor încă neafectate, dimpreună cu un număr semnificativ de terminale de GNL și, eventual, chiar mai multe conducte ar trebui să fie gata în Europa de-abia la începutul iernii viitoare.

Posibile soluții 

Revirimentul exploatării energiei nucleare și cel al cărbunelui se află în stadiul incipient. De altfel, există scenarii care pot susține faptul că este posibil ca ambele surse de energie să fie utilizate mai mult. Mai mult ca sigur, deși probabilitatea și estimarea că vor ajut cel puțin în unele țări, nu reprezintă un panaceu pentru criza actuală care se anunță.

 

De exemplu, Germania a anunțat deja că va amâna eliminarea treptată a centralelor sale nucleare și a repornit unele dintre centralele sale pe cărbune. Tot așa, Franța speră să aibă în curând mai multe dintre centralele sale nucleare online, cu peste jumătate din cele 56 de reactoare în prezent închise din cauza lucrărilor de întreținere.

Alte țări, în special din Europa Centrală și de Est, încearcă, de asemenea, să accelereze construcția de noi centrale nucleare. Cărbunele va experimenta, de asemenea, o renaștere puțin scontată, una despre care Bruxelles-ul speră că este temporară, deoarece încă se dorește să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și să se atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Concluzie posibilă

În timp ce o mare parte din atenția opiniei publice s-a pus pe aprovizionarea cu energie, mulți oficiali și experți sunt de părere că adevărata soluție constă în reducerea cererii de energie în timpul iernii.

Comisia Europeană va propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf în toate cele 27 de state membre ale UE.

De aceea, ar trebui să nu ne mirăm de anumite decizii ale orașelor, capitalelor europene care vor acționa prin măsuri drastice de stingere a luminilor într – un interval orar nocturn. De altfel, această măsură a fost testată în Berlin, iar clădirile istorice peste noapte sau companiile cu angajații la birou nu au beneficiat de avantajele confortului din trecut.Fațadele clădirilor istorice nu auvut atât de mult de suferit în comparație cu o parte însemnată din angajații menționați, timp de trei nopți.

Vor exista, de asemenea, inițiative ale UE și ale guvernului pentru a convinge oamenii să închidă termostatul și să facă dușuri mai scurte. Este puțin probabil ca astfel de măsuri să rezolve problema, dar mulți cred, în totala convingere deformată „că este un pas în direcția corectă.”

 

Sursa foto :https://google. com

 

Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul National și jurnalist al Ziarului Nationalul.ro 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here