Amprenta de carbon – ce inseamna, cum se masoara si cum poate fi redusa

0
394

Amprenta de carbon a devenit un subiect din ce in ce mai discutat in ultimii ani, pentru ca a inceput sa influenteze in mod negativ viata oamenilor si planeta. Totusi, ce este ea? Cum iti dai seama cat de mult participi la formarea ei? Poate fi diminuata? Rapunsul la toate aceste intrebari le vei gasi in articolul de mai jos!

Ce trebuie sa stii despre amprenta de carbon

1. Ce este amprenta de carbon

Probabil ca nu stiai acest lucru, insa gazele de sera sunt emise nu doar de catre marile companii, ci si de catre oameni si gospodariile lor. Oricand consumi un bun sau serviciu, aceasta activitate are o influenta asupra celor din jur si a schimbarilor climatice. Practic, amprenta de carbon consta in cuantificarea emisiilor de gaze cu efect de sera generate in atmosfera. Foarte multe persoane considera ca de vina pentru aceste efecte este industrializarea, incinerarile si alte companii. Totusi, este important sa se inteleaga ca orice activitate, culturala, sportiva, de recreere sau rutinele zilnice ale unui individ sunt la fel de nocive. 

2. Cum se masoara amprenta de carbon

Pentru a masura cat mai exact amprenta de carbon, este indicat sa se apeleze la o companie specializata care se poate ocupa de actele pentru o autorizatie de mediu, asa cum este Stratos Management. Este nevoie de un sistem de calcul foarte precis, cu ajutorul caruia se identifica practicile adoptate de o activitate. Astfel, procesele atat interne, cat si externe ale companiei sunt analizate si se stabileste ce efectul are asupra mediului inconjurator. Calculul este influentat de energia electrica, generarea materiilor prime, modul de eliminare al deseurilor si multe altele. Dupa ce aceasta procedura este efectuata, urmeaza adoptarea unor metode prin care se poate minimiza efectul de sera sau chiar elimina complet.  

3. Cum poate fi redusa amprenta de carbon

Oamenii pot reduce amprenta de carbon daca aleg sa faca anumite schimbari in propria viata. Acestea pot tine de modul in care recicleaza, arunca deseuri, folosesc mijloacele de transport, alimentele pe care le mananca, hainele purtate si asa mai departe. Companiile trebuie sa faca si ele anumite demersuri. Cea mai eficienta solutie consta in consultanta de mediu. In aceasta industrie exista specialisti care se vor ocupa de evaluarea amprentei de carbon si aducerea unor solutii pentru diminuarea ei. De asemenea, sunt o multime de beneficii in ceea ce priveste constientizarea gradului de poluare pe care il poate avea o companie. Astfel, dupa implementarea strategiilor oferite de catre specialisti, nu doar planeta este protejata, ci si bugetul companiei tale. Mai mult decat atat, esti cu un pas inaintea competitiei, pentru ca indeplinesti deja criterii care vor deveni obligatorii in viitor. Nu in ultimul rand, clientii prefera o astfel de abordare. 

Asadar, amprenta de carbon este o problema cat se poate de serioasa si trebuie reglata cat mai repede. Ia in considerare sfaturile si informatiile de mai sus si nu ezita ca schimbarea sa inceapa de la tine!

 

Sursa foto: Unsplash.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here