Ceremonie la Moscova, îngrijorare în Europa

0
1046

Vladimir Putin a semnat aseară decretele prin care zonele ucrainene Herson și Zaporojie ar deveni „teritorii independente”, după ce în februarie a recunoscut independența autoproclamatelor republici Donețk și Luhansk, scrie The Guardian.

Era de așteptat ca președintele rus să semneze astăzi, la ora 15:00, legea de anexare la Federația Rusă a celor patru regiuni ucrainene, unde zilele trecute a organizat referendumuri false, și să susțină un discurs.
Semnarea tuturor documentelor va marca o escaladare majoră a războiului pe care Rusia îl poartă de șapte luni, Vladimir Putin declarând că este pregătit să apere aceste teritorii folosind toate mijloacele disponibile, indicând astfel un atac nuclear, arată postul Europa Liberă.
Tot astăzi, președintele Ucrainei urmează să organizeze o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate, ca reacție la anunțul anexării, iar un oficial din cadrul consiliului a anunțat că se vor lua decizii cruciale și fundamentale, transmite Kyiv Independent.
SUA nu vor recunoaște „niciodată, niciodată, niciodată” încercarea Rusiei de a anexa teritorii în Ucraina, a declarat președintele Joe Biden, înaintea discursului de azi al lui Vladimir Putin, potrivit BBC.„Este o acaparare de terenuri”, spun senatorii americani, potrivit Politico,adăugând că SUA vor sancționa țările care recunosc referendumurile false ale Rusiei.
De asemenea  Reuters  a titrat că președintele turc Recep Tayyip Erdoğan l-a sunat aseară pe omologul său rus, pentru ca acesta să acorde o nouă șansă negocierilor de pace, în timp ce Viktor Orbán spune, potrivit Reuters,că nu mai poate susține nicio nouă sancțiune energetică a UE împotriva Rusiei.
După ce patriarhul Kirill le-a spus rușilor mobilizați că vor ajunge în Rai, dacă mor în războiul din Ucraina, Vladimir Putin le-a promis recruților că le va șterge împrumuturile bancare, potrivit Novaya Gazeta.
Concluzie
Decizia ilegitimă, unilaterală, vine după voturile simulate de weekendul trecut în părțile ocupate ale Ucrainei, cu escorte militare și alegători ținuți sub amenințarea armei.
În luna februarie, Kremlinul a semnat decrete similare pentru regiunea Luhansk și Donețk.
Semnarea decretelor este un pas intermediar și deschide calea pentru ca regiunile ocupate să fie anexate oficial în Rusia.

Vladimir Putin a anunțat vineri după-amiază anexarea oficială a celor patru regiuni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis un răspuns „dur” la anexări, iar președintele SUA Joe Biden a spus că SUA „niciodată, niciodată, niciodată” nu vor recunoaște încercarea Rusiei de a anexa teritoriul în Ucraina.

Sursa foto: https://google.ro

 

Această sinteză a fost realizată de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul National 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here