Ce este o turbină dentară?

0
75

Turbina dentară este pentru dentist ceea ce șurubelnița este pentru mecanic sau tee-ul pentru jucătorul de golf. Este imposibil să faci stomatologie fără turbină, deoarece este un instrument fundamental pentru nenumărate intervenții. De aceea este benefic să cunoști caracteristicile turbinei și să alegi un model de înaltă calitate. Turbina dentara funcţionează pur si simplu cu aer comprimat. Aerul comprimat ajunge la instrument prin intermediul furtunurilor din interiorul unității de tratament, care alimentează și seringa cu aer comprimat. Sunt conectate la compresor, care menține aerul din rezervor la o presiune de minim 5 bar. Sub acest prag, compresorul pornește pentru a aduce presiunea înapoi la un nivel mai înalt. Aerul ajunge apoi la turbină, lovind paletele și determinând rotirea rotorului.

Sistem de răcire

La viteze mari de până la 400.000 de rotații pe minut, turbina îndepărtează smalțul dinților și materialele întărite, cum ar fi cele folosite pentru protezele dentare fixe. Viteza foarte mare și frecarea semnificativă generează căldură și necesită integrarea unui sistem de răcire eficient. Pulverizarea simultană a aerului și apei este esențială pentru a se evita deteriorarea pulpei dentare. Dar nu numai zona de lucru, ci și corpul piesei de mână în sine trebuie să fie răcit. Un model de pulverizare constant poate fi realizat cu trei sau patru puncte de pulverizare. Acest lucru permite un nivel bun de răcire și garantează o vedere bună a câmpului de operare în toate condițiile de lucru. În plus, spray – ul îndepărtează zona de lucru de toate reziduurile rezultate din utilizarea turbinei.

Setarea vitezei

În timp ce presiunea din recipient variază între 5 și 8 bari, presiunea de funcționare a turbinei dentare este între 2 și 3 bar. Prin reglarea presiunii de operare cu ajutorul unui buton de comandă, medicul dentist poate reduce sau crește treptat viteza.

Lubrifiere și sterilizare, acestea sunt cele două procese de bază implicate în întreținerea turbine, care se face regulat conform instrucțiunilor producătorului. Acest lucru ajută instrumentul să ofere performanțe consistente și o durată de viață mai mare. Turbina este una dintre instrumentele stomatologului care se folosește în fiecare zi. Prin urmare, performanța și fiabilitatea sunt cerințe esențiale. Prin urmare, alegerea ei, ar trebui să vizeze instrumente de calitate și nu turbine dentare ieftine. Materialul din care este realizat corpul turbinei este proiectat adecvat pentru a rezista la sarcinile dinamice mari la care este supusă piesa de mână. Sunt recomandate instrumente din oțel și aliaje de aluminiu care oferă rezistență mecanică și ușurință.

Turbina dentară – Forma și geometria

O suprafață netedă este de preferat pentru a facilita curățarea. Este important ca vârful turbinei să fie de dimensiuni mici. Aceasta îmbunătățește vederea zonei de lucru și ajută medicul dentist să introducă instrumentul în gura pacientului. Turbinele dentare sunt rezultatul unor studii ample de ergonomie și anatomie. Forma selectată trebuie să ofere o manevrare echilibrată. Dimensiunile, unghiurile, formele, totul trebuie să se potrivească.  Turbinele dentare de înaltă calitate nu numai că asigură încrederea pacientului, ci le permit și stomatologilor să lucreze mai bine și mai confortabil.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here