15 Ianuarie-Ziua geniului Mihai Eminescu 

0
229

Ziua Poetului Național este și Ziua Culturii Naționale. De aceea, mai mult ca oricând ar trebui să fie un prilej de împăcare cu noi înșine. Nu de glorificări de-a dreptul stridente, nu de ridicări formale, de osanale cu iz deşănțate sau de acea epatare de a celebra, așa cum se tot practică, cu iz pompieristic…

În aceste condiții și vremuri avem nevoie pur și simplu de o întoarcere în liniște la poezia lui Mihai Eminescu, așa cum o percepe fiecare. Dacă o înțelege – și dacă îi e dragă. Dacă nu, atunci mai bine să tacă decât să pozeze în „adevărați patrioți”.

Să uităm și să iertăm oamenii de cultură,literați care au folosit expresia “ Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană” preluata din Revista ROST nr.24 / 2005 ( pagina 27, jos în dreapta, mai precis.)

Dar să nu cădem ca naivi așa dintr-o dată în spusele lor veninoase, acide pline de acel curent ,dampf atât de drag Ocultei politically correctness…

„Urmașii Romei” ar trebui să cunoască și să-și reamintească de un fragment din Scrisoarea a III a

” Spuma asta-nveninata,
Astă plebe, ast gunoi,
Să ajung-a fi stăpână,
Și pe țară și pe noi!
Tot ce-n țările vecine
E smintit și stârpitură,
Tot ce-i însemnat cu pată,
Putrejunii de natură.
Tot ce e perfid și lacom,
Tot Fânarul, toți Iloții.
Toți se scurseră aicea,
Și formează patrioții.
Încât fonfii și flecării,
Găgăuții și gușații.
Bâlbâiți cu gură strâmbă,
Sunt stăpânii, astei nații”
…………………………………….

Să ne scuturăm de H.R.Patapievici ( în continuare HRP) ce ne-a tot spus că Eminescu este inactual. Așa gândește el , așa se publică , fiindcă este de HRP. Probabil dacă ar fi fost anul internațional al stăpânilor săi ar fi organizat cu fast pe tărâm dâmbovițean manifestări culturale cu buget faraonic…
Dar, până una-alta să ne bucurăm că mai putem vorbi liberi despre Mihai Eminescu.

Să dăm dovada de verticalitate și să le spunem și celor care HRP se uită în gura lui și iau de bune totul că se înșeală amarnic.
Spicuiesc încă o dovadă rămasă publică : „Hotărât lucru, la o sută cincizeci de ani de la naștere, Eminescu nu mai e la modă .”

Pentru foarte mulți români, Eminescu nu este o modă, „este românul absolut” după Petre Țuțea ,” poetul naţional” după redutabilul critic George Călinescu .

Mihai Eminescu continuă să fie esența conștiinței naționale ce ne-a păstrat în spațiul nostru carpato-danubiano-pontic, iar pentru majoritatea este unul dintre fiii lui Dumnezeu trimis nouă românilor.

De aceea HRP care batjocorește și se lamentează cu părerea e ridicol, cu formulări de genul: “amploarea prăbușirii cotei lui Eminescu la bursa valorilor proclamate la lumina zilei” .

Da, stimate literat…Probabil că e adevarat, la lumina zilei dar aceste lucruri vă cam arată sufletul mic, contorsionat cât și o concepție izvorâtă din … bezna minții.

Închei aici acest scurt editorial, cu speranța că nu am exagerat sau jignit pe cineva, aducându-i aminte cu emoție și înclinându-mă respectuos în fața fiecăruia dintre dumneavoastră, tuturor celor care prețuiți peste veacuri pe GENIUL NAȚIONAL MIHAI EMINESCU!

Sursa foto: https://google.com

Acest editorial a fost conceput și realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al ziarului Criteriul National, jurnalist al Ziarului Nationalul.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here