Analiza cheltuielilor pe anul trecut a principalelor partide politice pentru presă și propagandă

0
451

Pe tot cuprinsul anului 2022 au fost alimentate în conturile partidelor sume în valoare de 256 de milioane de lei, reprezentând subvenții de la bugetul de stat, grosul fiind primit de către PSD și PNL, a transmis Autoritatea Electorală Permanentă. Din această sumă, cea mai mare parte a fost cheltuită de cele două partide guvernamentale „pentru contracte cu presa”, un fenomen aproape generalizat, care a dus la instituirea autocenzurii în majoritatea trusturilor de presă.Cu alte cuvinte, numai Anul trecut, PNL și PSD au cheltuit echivalentul a unui cuantum de 18,3 milioane euro pentru imagine în presă și acțiuni de propagandă.

Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP) a dat publicității un raport privind modul în care partidele au cheltuit subvențiile de la bugetul de stat în anul 2022.

Statistica AEP arată că fiecare dintre aceste 6 partide are propria ”rețetă” de a cheltui subvenția.

 

Potrivit acestui document, cele 6 partide care au dreptul de a primi subvenții de la bugetul de stat au beneficiat în 2022 de 256 milioane de lei (aprox. 51,2 milioane euro) subvenții

PSD a investit în bunuri mobile și imobile

PSD a primit anul trecut suma de 98 de milioane de lei de la bugetul de stat, din care a cheltuit 93 de milioane. 53 de milioane de lei (58,5%) au mers la instituțiile din mass-media și propagandă.

A doua cea mai mare categorie de chaltuieli a PSD (19,1%) a reprezentat-o investițiile în bunuri mobile și imobile. Doar 7,1% au fost cheltuieli de personal, următoarea categorie de cheltuieli reprezentând-o cheltuielile cu consultanta politică, cu un procent de 5,2%.

PNL a mizat totul pentru imagine

PNL a primit anul trecut 83 de milioane de lei, din care a cheltuit 55 de milioane. Majoritatea covârșitoare a cheltuielilor – 38,5 milioane de lei sau 70,7% – a constituit – o capitolul ”cheltuieli pentru presă și propagandă”.

A doua prioritate a PNL s-a axat pe modul în care s-au cheltuit bani pe sondaje de opinie în plan național și local, dar aceastei categori de cheltuieli i-au fost rezervate doar 7,4% dintre fondurile primite de la buget.

Alte 6,3% dintre fonduri s-au achitat pe organizarea de activități cu caracter politic.

Prioritatea USR – cheltuielile de personal

USR a primit subvenții de 45 de milioane de lei, din care a cheltuit puțin peste jumătate: 28 de milioane de lei. Din banii cheltuiți de USR, cea mai mare parte – 29,2% – au reprezentat cheltuielile de personal.

Cheltuielile pentru presă și propagandă s-au cifrat la 5 milioane lei, adică 18,6%.

25,7% dintre fondurile cheltuite au fost din categoria ”alte cheltuieli”.

Extremismul se vinde singur, nu are nevoie să plătească presa

Formațiunea AUR a primit în 2022 suma de 19,9 milioane de lei subvenții. Partidul nu a decontat nimic din subvenție, cu excepția cheltuielilor cu comisioanele bancare.

Este posibil ca AUR, care se află în a doua jumătate a clasamentului fondurilor încasate de la buget, să fi păstrat bani pentru campaniile electorale din 2024.

PMP-singurul partid care a cheltuit mai mult decât a încasat

Partidul Mișcarea Populară a încasat subvenții anul trecut de 5,1 milioane lei, dar potrivit datelor AEP a cheltuit mai mult decât a încasat, respectiv 5,6 milioane lei.

Principalele categorii de cheltuieli au fost, aproape la egalitate, banii plătiți pentru presă și acțiuni de propagandă (27,62%) și genericele ”alte cheltuieli” (27,61%).

A treia cea mai mare categorie de cheltuieli (17,8%) a reprezentat-o aceeași investiție în imagine, mai exact cheltuielile cu producția și difuzarea de spoturi publicitare.

La Pro România, aproape jumătate din bani- la plata angajaților partidului

Al șaselea beneficiar de subvenție –formațiunea lui Victor Ponta, ProRomânia. a înregistrat și cea mai mică sumă încasată anul trecut. Partidul a primit anul trecut 3,7 milioane lei din care a cheltuit doar 1,5 milioane.

În acest caz, structura cheltuielilor a fost  unaunică, banii veniți de la bugetul de stat asigurând de fapt, în majoritate, venituri pentru angajați și ”clientelă de partd”. Structura cheltuielilor a fost următoarea 44,9% cheltuieli de personal, 23,7% onorarii avocați, experți executori, 5,83% alte cheltuieli, 3,6% cheltuieli cu consultanță juridică.

Conform datelor oficiale furnizate de AEP, ProRomânia continuă să cheltuie un procent de 16,3% cu chirii și utilități la sedii și 5,5% pentru taxe de timbru.

În loc de concluzii

Reamintesc faptul că toate investigațiile realizate de către Europa Liberă, Recorder și G4Media au demonstrat limpede cum anume banii merg dinspre partidele mamut PSD și PNL către trusturi de presă pentru promovarea acestor două partide, fără însă ca producțiile să fie marcate ca publicitate. Cu alte cuvinte, Puterea beneficiază de auto-cenzura marilor trusturi media.

Banii de la PSD și PNL au făcut ca spiritul critic să dispară din abordarea jurnalistică a principalelor trusturi media, mai cu seamă televiziunile, cu câteva excepții (B1 TV, Libertatea, și anumite emisiuni ale Realitatea TV dimpreună cu câteva publicații online care nu fac parte din trusturi).

Menționez expres că Ziarul Nationalul.ro și platforma media independență Criteriul Național nu au cerut și nu au primit bani de la niciun fel de partide.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Sursa foto :https://google.com

Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul National și jurnalist al Ziarului Nationalul.ro 

Pentru a susține jurnalismul independent, aveți linkul de donații mai jos:

 DONEAZĂ PENTRU JURNALISMUL INDEPENDENT

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here