Aspectele esențiale ale discursului președintelui rus Vladimir Putin, de la un an de după invazia din Ucraina

0
778

La un an de la invazia în Ucraina, președintele Federaţiei Ruse-Vladimir Putin s-a adresat camerelor reunite ale Adunării Federale printr-un discurs de-a dreptul halucinant în care a susținut că țările ocidentale sunt cele care „au început conflictul”, Rusia fiind nevoită „să folosească forţa pentru a-l opri”. Oficialul rus a susținut că nivelul de pregătire a forţelor nucleare este de 91%, cerând ca toate celelalte forțe ale armatei să ajungă la acest nivel de pregătire.

„Avem echipamente mai bune ca în Vest, trebuie să le producem la scară largă”, a clamat președintele Rusiei.Discursul liderului de la Kremlin vine la mai bine de trei zi după vizita istorică efectuată de președintele american Joe Biden la Kiev, analiștii politici notând că aceasta a ridicat mizele pentru discursul lui Vladimir Putin.

Ieri 21 Februarie 2023,de la ora 11.00, Vladimir Putin și-a început discursul în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus. Ultima dată s-a adresat Parlamentului rus în 2021, iar acest prilej a fost efectuat în premieră, de la începutul a ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina, declanșată în data de 24 februarie 2022.

Aspecte din discursul susținut de Vladimir Putin

Putin și-a început discursul – pe care l-a continuat cu argumente- susținând că Rusia a vrut să rezolve conflictul din Ucraina pe cale paşnică, dar ţările occidentale au pregătit un „scenariu diferit” pe la spatele ei.

„Noi am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă pe cale paşnică, prin negocierea unei căi paşnice de ieşire din acest conflict dificil, dar pe la spatele nostru se pregătea un scenariu foarte diferit.” (…) Aș vrea să repet, ei au început conflictul și noi am folosit forța pentru a-l opri”, a declarat Vladimir Putin.

El a susținut că obiectivul Vestului este „puterea nelimitată și că Sevastapolul este, evident, următoarea țintă după Donbas”.„Au jucat un joc murdar”, „au avut un comportament cu două feţe, pe care l-am văzut şi în Iugoslavia şi Siria”, „îşi mint propriii cetăţeni”, fiind de fapt tirada de atacuri la adresa Statelor Unite ale Americii şi a Aliaţilor acestora.

„Vestul a început războaie.(…)Vestul încearcă să jefuiască pe toată lumea.Reamintesc că ei au deschis calea pentru Germania nazistă, acum face același lucru cu Ucraina. Istoria se repetă.Tot Vestul va folosi pe oricine, teroriști, naziști, chiar și diavolul însuși, pentru a lupta împotriva Rusiei.(…)Ideea este pornirea unui război în Europa folosind alte state.”

De asemenea, și-a declinat total responsabilitatea pentru acest conflict, „care e în totalitate al Vestului și al regimului de la Kiev, care servește interesul puterilor străine.”

Tirada de atacuri a continuat la adresa Vestului, „care nu-și ascunde scopurile.” Vladimir Putin e convins de faptul că puterile aliate vor „să transforme totul într-un conflict global” dar „noi vom reacționa, deoarece (…)abuzează copii și asta e ceva normal pentru Vest”, și-a exemplificat Putin atacul.

„Până şi textele sfinte le contestă” … Vestul decadent

„Este o problemă existenţială. Ţintesc generaţia noastră tânără, îşi vor creşte atacurile informatice, distrug ideea de familie şi abuzează copiii.Până şi textele sfinte le contestă”, a continuat Putin, făcând referire la căsătoriile gay şi la faptul că Biserica Anglicană „pune în dezbatere sexul lui Dumnezeu şi se gândeşte la genul neutru”. Suma de argumente pe acest calapod a atins paroxismul, odată cu afirmațiile de genul :„sunt conduşi spre distrugere spirituală. Datoria noastră este să ne protejăm copiii de Vestul decadent”.

„Cine e trădător al patriei, instrument al Occidentului, va fi pedepsit”

De altfel, Vladimir Putin și-a îndreptat apoi atacurile asupra celor care sunt „împotriva poporului”, lansând asemenea truisme de genul :” Cine e trădător al patriei, instrument al Occidentului, va fi pedepsit”.

Liderul de la Kremlin a început apoi o serie de promisiuni populiste, promițând bani pentru soldații trimiși pe front și pentru familiile veteranilor, precum și echipamente moderne și locuințe pentru specialiștii din industria de apărare:„Nivelul de pregătire al forțelor nucleare este undeva la 91%. Trebuie să ajungem la acest nivel și pentru armată și marină.”

Conform opiniei sale, ar fi nevoie de oameni atât în armată, cât și în zona civilă. „Vom continua să implementăm cele mai noi tehnologii, arme și echipamente pentru armata noastră. Unele sunt aproape de front. Unele sunt mai bune decât cele din Vest, iar obiectivul nostru este să le producem la scară largă”.

„Inițiatorii sancțiunilor se pedepsesc pe ei înșiși”

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că a început „nu doar o agresiune militară și informațională, ci și o agresiune economică” împotriva Federației Ruse. Conform opiniilor sale , occidentalii „nu au avut succes în niciunul dintre aceste domenii, deoarece inițiatorii sancțiunilor se pedepsesc pe ei înșiși.” De alminteri, „au provocat o creștere a prețurilor în propriile țări, închiderea fabricilor, prăbușirea sectorului energetic și le spun cetățenilor că rușii sunt de vină”.

Putin a susținut că, în loc să se prăbușească, așa cum și-ar fi dorit Occidentul, economia rusească a fost restructurată, iar Rusia încă face afaceri cu multe zone ale lumii.

 

Ce este tratatul nuclear Rusia-SUA?

Noul START, cunoscut oficial ca Tratatul dintre Statele Unite ale Americii și Federația Rusă privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor strategice ofensive, a fost semnat de fosta administrație americană Barack Obama în anul 2010 și a intrat în vigoare în februarie 2011 cu o durată de 10 ani. Tratatul a obligat atât Federația Rusă, cât și SUA să se angajeze să comunice regulate cu privire la statutul arsenalelor lor nucleare, să permită inspecții regulate la fața locului și să respecte limitele privind numărul de focoase dislocate și nedislocate pe care fiecare le-ar menține.

Acestea includ printre altele: 700 de rachete balistice intercontinentale (ICBM) desfășurate, rachete balistice lansate de submarine (SLBM) și bombardiere nucleare desfășurate 1.550 de focoase nucleare pe ICBM-uri desfășurate, SLBM-uri și bombardiere desfășurate 800 de lansatoare ICBM, lansatoare SLBM și bombardiere desfășurate și nedislocate.

La câteva ore după discursul lui Putin, Ministerul de Externe rus a declarat că Federația Rusă va respecta limitele impuse armelor nucleare, chiar dacă Vladimir Putin a suspendat participarea la pact. De asemenea, urmașa fostei URSS va continua să facă schimb de informații „despre lansările de testare de rachete balistice, conform acordurilor anterioare cu Statele Unite ale Americii” , a anunțat Ministerul de Externe.

Care sunt consecințele suspendării acestui tratat?

De la semnarea Noului START, Rusia și SUA și-au permis reciproc echipelor de conformitate să efectueze 328 de inspecții la fața locului ale stocurilor lor și, important, „cele două națiuni au furnizat schimburi de date și 25.311 notificări privind starea programelor lor,” a declarat Departamentul de Stat al SUA.

S-a împlinit un an de când trupele ruse au trecut granița cu Ucraina și au început un război fără semne de încetare a focului. Ce s-a întâmplat în ultimele douăsprezece luni și ce ar putea urma, nimeni nu poate anticipa… 

Anunțul domnului președinte Vladimir Putin și clarificarea ulterioară din partea Ministerului de Externe păreau să indice că inspecțiile sunt suspendate definitiv – dar au lăsat neclar ce schimb de date și notificări ar putea fi continuate. SUA vor primi primele indicii pe data de 1 martie, „ziua în care ambele părți ar trebui să facă schimb de date cu privire la numărul agregat al forțelor lor nucleare”, a transmis Hans Kristensen, directorul proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani.

De asemenea, SUA și Rusia au făcut schimb de mesaje zilnice cu privire la mișcări și exerciții, ceea ce a contribuit la menținerea clară a ambelor puteri nucleare cu privire la acțiunile celeilalte, au declarat atât domnul Kristensen, cât și William Alberque, director pentru strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Inspecțiile site-urilor militare americane și rusești în cadrul Noului START au fost întrerupte de ambele părți în martie 2020 din cauza răspândirii coronavirusului.

Memento

Comisia SUA-Rusia care supraveghează punerea în aplicare a tratatului s-a reunit ultima dată în luna octombrie a anului 2021, dar Federația Rusă și-a suspendat apoi unilateral cooperarea cu dispozițiile de inspecție ale tratatului în august 2022 pentru a protesta pentru sprijinul SUA pentru Ucraina. Se presupunea că acele discuții ar fi fost reluate în Egipt la sfârșitul lunii noiembrie, dar partea rusă le-a anulat brusc fără a oferi un motiv anume, potrivit oficialilor americani.

La sfârșitul lunii ianuarie, administrația Joe Biden a raportat Congresului că Rusia nu respectă termenii acordului, refuzând să permită inspecții pe teritoriul său și refuzând să accepte noi discuții privind reluarea acelor verificări. La acea vreme, Departamentul de Stat a declarat că Rusia „avea o cale clară pentru a reveni la conformitatea deplină” și tot ce trebuie să facă era să accepte noi inspecții.

Fără…nicio concluzie

Vladimir Putin a vorbit timp de aproape două ore. El a reluat atacurile la adresa Ucrainei și Occidentului, susținând că Vestul este cel care a declanșat conflictul.Chiar dacă a admis faptul că Moscova folosește forța pentru a opri conflictul,„responsabilitatea” Rusiei este în continuare de a „lichida regimul neo-nazist de la Kiev”.Se pare că, în opinia sa, Federația Rusă apără viețile oamenilor – nu luptă cu ucrainenii, care sunt „ostatici” ai Occidentului.

Cu o nonșalanță ieșită din tipare, a declarat că „este imposibil” să învingi Rusia pe câmpul de luptă.”

Mai mult decât atât,Occidentul a tot încercat să transforme „un conflict local într-unul global”.Vladimir Putin a vorbit pe larg că „patria” îi recunoaște pe cei care au murit pe front, susținând că va înființa o fundație specială pentru a-i ajuta pe cei afectați de ceea ce el numește în continuare „operațiunea militară specială”.Acuzele la adresa aliaților nu au lipsit,astfel că Vestul „a început şi un război economic, dar nu va avea succes.”

De asemenea, a promis creșterea salariului minim cu 10% până anul viitor, scăderi de taxe pentru educaţia copiilor şi pentru ajutor medical.Iar până în 2025, banii din rezerva federală a promis că vor fi folosiţi pentru reparaţii în regiunile anexate şi pentru construirea de şcoli.Pe final, a dus în discuţie chiar şi anumite proiecte de infrastructură în transporturi, apă, sau managementul deşeurilor.

Cu situația armatei sale în Ucraina din ce în ce mai disperată, în ultimele săptămâni președintele rus Vladimir Putin a făcut tot posibilul să adopte înfățișarea unui „despot luminat” , nicidecum al unui om avid de putere, care se limitează la stilul unui răufăcător cu trimitere cinematografică. Cu „performanța sa” a discursului destul de exagerată, când a criticat împotriva imperialismului occidental, nu se pune problema unei reconcilieri. De altfel, ecourile acestui discurs se vor repercuta de-acum încolo, iar trataul nuclear SUA-Rusia va constitui o miză pentru ambele tabere.

De altfel, față de ultima sa ieșire publică nu s-a ajuns la ideea implicării de către SUA a tuturor armelor atomice împotriva Federației Ruse, cu trimitere în al Doilea Război Mondial și nu a mai acuzat Statele Unite ale Americii că se implică în… „satanism”.

Glumind, am descoperit că greu este de lăsat deoparte gândurile bătrânilor ticăloși ai celebrului James Bond care încearcă constant să țină lumea departe de necazuri, având în vedere calitatea absurdă, tensionată a limbajului său, acolo unde, chiar lipsesc băieții răi și mai colorați din filmele de real succes hollywoodian.

Discursul halucinant al lui Vladimir Putin integral, aici :

 

Sursa foto : https:// google.com

Sursa transcrierii oficiale : http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts

 

Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW

 

Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul National și jurnalist al Ziarului Nationalul.ro 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here