Diferența dintre o echipă bine închegată și puternică este de cele mai multe ori liderul. Echipele puternice au lideri care conduc prin exemplul propriu și deschid calea. Tot aceștia le arată subalternilor cum să facă față eșecului și ce fel de comportamente ar trebui să aibă.
Ce înseamnă să conduci prin exemplu?
Un bun liber nu doar vorbește ci și face. A conduce prin exemplu înseamnă a-i ghida pe ceilalți prin acțiuni mai mult decât prin cuvinte, astfel încât colegii să-ți imite comportamentul. Angajații din zilele noastre vor să vadă că faci ceea ce spui, și că îți aliniezi comportamentul, practicile și rutinele cu valorile tale de bază. Fie că este vorba de cadouri de 1 iunie pentru copiii subalternilor, fie că este etica de lucru și focusul, sau modul de a te comporta cu colegii, consecvența sau contradicția se observă imediat la manageri sau lideri.
Cum să motivezi echipa?
Dacă vrei să orientezi echipa într-o anumită direcție în care să trageți împreună, iată ce poți face:
Împărtășește-ți viziunea și stabiliți obiective clare
Asigură-te că ești pe aceeași linie cu subalternii și că le comunici obiectivele finale. Astfel îi încurajezi să lucreze susținut pentru a obține rezultate mai bune. De asemenea nu strică să arunci o privire după idei de cadouri corporate, prin care să le arăți aprecierea în momentele cheie. Cheia este să stabilești în mod regulat obiective clare și măsurabile încât să poți urmări progresul împreună cu echipa. Verifică mereu cu echipa pentru a cultiva productivitatea și a face angajații să se simtă apreciați și motivați.
Ascultă ce au de spus subalternii
De multe ori liderii sunt prea ocupați cu directivele și administrarea încât să uite să asculte ce au de spus alți lideri sau subalterni. Un lider bun știe că poate învăța ceva și de la cel mai nou angajat. De asemenea majoritatea companiilor angajează pe baza experienței într-un anumit domeniu, de aceea liderul trebuie să învețe să asculte ce au de spus colegii și angajații, specializați pe departamentul lor.
Implică-te în muncă
Deși liderii sunt cei care dau instrucțiuni, ar trebui să-și cunoască bine meseriile și să se implice în munca propriu-zisă. De exemplu poți însoți echipa pe teren sau în procesele de realizare sau punere în practică a unor tehnici. Astfel va construi încrederea și va crește moralul echipei, văzând că nu se dă deoparte de la muncă.
Apreciază oamenii
Aprecierea contribuției celorlalți ajută la întărirea relației dintre lider și colegi. Acesta trebuie să aibă abilități de comunicare și ascultare, încât nimeni să nu se simtă inferior în cadrul organizației. Totodată trebuie să fie deschis și corect către discuții care contribuie la bunăstarea angajaților.
Un astfel de lider este o persoană respectată și de încredere iar subalternii îl văd ca pe o persoană care le înțelege situația mai degrabă decât una care doar dă instrucțiuni. Astfel împreună lucrează pentru a atinge obiectivele organizației.