Cutiile de carton în industria alimentară: reguli și norme de siguranță

0
266

Industria alimentară este una complexă și cu reglementări stricte, cu scopul de a asigura siguranța și sănătatea consumatorilor. Unul dintre elementele esențiale în acest lanț de producție-distribuție până pe raftul magazinelor este ambalajul. În acest articol ne vom referi la cutiile de carton folosite în industria alimentară. Deși s-ar putea să le considerăm doar un vehicul pentru transportul produselor noastre preferate de la fabrici la magazine, de fapt cutiile de carton joacă un rol esențial în păstrarea integrității și siguranței alimentelor. Haideți să examinăm regulile și normele de siguranță legate de folosirea cutiilor de carton în industria alimentară!

Cutiile de carton și siguranța alimentară

Pentru a îndeplini standardele de siguranță alimentară, cutiile de carton utilizate la ambalarea produselor alimentare trebuie să fie fabricate din materiale care nu afectează negativ calitatea alimentelor. Cartonul nu trebuie să fie tratat cu substanțe chimice care să pună sănătatea publică în pericol prin transferul lor în alimente. 

De asemenea, cutiile de carton trebuie să fie rezistente și să îndeplinească standarde precise, pentru a proteja alimentele împotriva deteriorării și pentru a nu permite transferul prafului, mirosului sau umidității în alimente.

Norme și reglementări în ambalarea produselor alimentare

În cadrul Uniunii Europene și inclusiv în România, utilizarea cutiilor de carton în industria alimentară este reglementată de o serie de norme. Aceste reguli stabilesc, printre altele, că tipurile de cutii de carton utilizate în ambalarea alimentelor trebuie să fie fabricate în condiții de igienă riguroase. 

De asemenea, depozitarea și transportul cutiilor pentru alimente până la locul ambalării este supervizat în ceea ce privește igiena. Cutiile de carton în care vor fi transportate alimente nu trebuie să conțină substanțe periculoase, cum ar fi metale grele.

Cutiile de carton reciclate – bune pentru mediu, dar nu pentru alimente

Un aspect important în ceea ce privește utilizarea cutiilor de carton în industria alimentară este reciclarea. Deși reciclarea este o practică benefică din punctul de vedere al mediului, atunci când vine vorba de cutiile de carton care vin în contact cu alimente, există anumite restricții. Cutiile de carton reciclate pot conține substanțe chimice nedorite, care ar putea migra în alimente. Prin urmare, în Uniunea Europeană, cutiile de carton reciclate nu sunt permise pentru ambalarea alimentelor, cu excepția cazului în care există o barieră funcțională care împiedică transferul de substanțe (dacă alimentul în sine are și el un ambalaj care nu permite ca substanțele chimice din cartonul reciclat să treacă prin el).

Nu este ușor să găsești un furnizor de cutii din carton care să bifeze toate aceste norme de siguranță. Un exemplu de producător de cutii carton care respectă toate aceste norme și reglementări este MyEbox.ro. Oferind o gamă largă de cutii de carton de calitate superioară, MyEbox.ro se asigură că produsele alimentare rămân sigure și bine protejate.

Așadar, utilizarea cutiilor de carton în industria alimentară este supusă unor reguli și norme stricte de siguranță. Acestea sunt esențiale pentru a ne asigura că produsele alimentare de pe rafturile magazinelor preferate sunt bune pentru consum. 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here