,,Muzica între cunoaștere și dezvoltare personală’’ este unul dintre proiectele cultural-educative propuse de Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’. Suita de activități culturale inedite acoperă un imens capital de imagine necesar promovării fenomenului muzical din orașul Constanța, care ar trebui să preocupe atât comunitatea științifică și academică cât și iubitorii de frumos , melomanii și cei care rezonează cu arta sunetelor, printre aceștia numărându-se toate categoriile sociale, inclusiv chiar factorii decizionali ai acestui oraș.
Proiectul cultural-educativ este intitulat ,,Muzica între cunoaștere și dezvoltare personală’’ și se înscrie în lista evenimentelor curente pe anul 2023 din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’
Acesta se va desfășura în zilele de 25 august, 01 septembrie și 16 septembrie 2023, sub forma a două workshop-uri și a unui colocviu, o manifestare practică inedită în peisajul cultural existent.
Coordonatorul și realizatorul acestui proiect cultural inedit este domnul profesor Marian Cuteanu, profesor de chitară clasică și electrică în cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, din cadrul catedrei de Instrumente muzicale.
,,Proiectul cultural-educativ Muzica între cunoaștere și dezvoltare personală propune dezvoltarea personală prin cultivarea și înțelegerea muzicii autentice. Acest proces de transformare se manifestă prin evoluția individuală, crearea unei stări de bine și optimizarea abilităților personale”, a declarat domnul profesor Marian Curteanu, inițiatorul și sufletul acestor evenimente culturale de excepție.
De altfel, qcest proiect îndrăzneț și totodată binevenit are darul de a aduce profesioniști și pedagogi din lumea muzicii și din alte domenii, într-un efort comun de cunoaștere și îmbunătățire a calității vieții a fiecăruia dintre noi. Din proiect vor face parte următorii: prof. dr. Daniel Mihai, asist. univ. dr. Adrian Mihai Hasna Preda, prof. Florentina Gheorghe, psiholog și antrenor sportiv Dragoș Pavel, prof. Gelu Păun.
Trebuie să înțelegem și să conștientizăm necesitatea prezenței acestor evenimente culturale și artistice deoarece tânără generație are nevoie de repere și de o alternativă valabilă, la cel mai înalt nivel deoarece societatea actuală duce, din nefericire lipsă de a-și educa gusturile și de a forma viitoarea generație de artiști.
Într-o lume invadată de manifestări muzicale nocive și de proastă calitate, oamenii au nevoie de a avea acces la educație de calitate prin prezentarea de repere și de modele de cultură muzicală, pentru dezvoltarea și educarea pe deplin armonioasă a societății în care trăim.
Proiectul este realizat de Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’, cu sprijinul direct al Consiliului Județean Constanța’’, a ținut să precizeze coordonatorul proiectului, domnul profesor Marian Curteanu.
Scopul proiectului îl constituie explicarea și introducerea educației muzicale ca formă de promovare a culturii și a dezvoltării personale; atragerea publicului către practica muzicală și ascultarea activă a muzicii autentice. De asemenea, din punct de vedere practic, acest demers duce la prezentarea și sensibilizarea publicului la muzica de calitate, o componentă culturală importantă. Acest aspect ce ține de sfera sensibilă a pedagogilor și instrumentiștilor se va revela și în producții live în fața publicului, cu rolul de a sublinia importanța muzicii și a educației muzicale la cel mai rafinat nivel.
,,Muzica între cunoaștere și dezvoltare personală’’ este un proiect cultural care se adresează publicului de toate vârstele, celor care studiază în cadrul școlilor de muzică, dar și celor interesați de cunoașterea elementelor muzicale, ca formă de dezvoltare personală. În cadrul acestuia, vor avea loc întâlniri interactive în care vor fi explicate elemente ale muzicii, precum și audiții impuse cu dezbaterea trăirilor și senzațiilor pe care le insuflă muzica. Invitații speciali vor aduce elemente importante pentru cunoașterea limbajului artistic general.
Conform programului acestui proiect cultural, care se va desfășura în trei etape (două workshop-uri și un colocviu cu interpretări de muzică contemporană și improvizație), activitățile cultural-educative vor avea loc la sediul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ din Str. Dumbrava Roșie nr. 15, dar și la Muzeul de Artă Constanța, după cum urmează:
Primul Workshop I – 25 august 2023, interval orar 18:30 – 20:30; locație: sediul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ din Str. Dumbrava Roșie nr. 15. Temele workshop-ului: 1. ,,Suntem ceea ce gândim și ascultăm’’, 2. ,,Mișcare, trăire, muzică’’;
Al doilea Workshop – 01 septembrie 2023, interval orar 18:30 – 20:30; locație: sediul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ din Str. Dumbrava Roșie nr. 15.
Temele dezbătute vor fi : 1. Experiment muzical, dezvoltare și percepție; 2. Muzicoterapie și relaxare;
De asemenea va exista și un colocviu – programat pe data de16 septembrie 2023, în intervalul orar 17:30 – 18:40, locația fiind cocheta sală a Muzeuluide Artă Constanța. Tema acestei manifestări va fi ,,Evoluții/ Improvizații muzicale’’.
Mulțumindu-vă pentru atenție, vă invităm să luați parte la aceste evenimente și totodată să prețuiți munca tuturor celor care sunt angrenați în acest proiect cultural – educativ.
Pe final, să nu uităm faptul că muzica este o lege morală.” Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereți , viață și veselie tuturor lucrurilor. (Platon).
De aceea, considerând că Muzica este esența ordinii, ea are acea capacitate de a înălță sufletul catre tot ce este bun, drept și frumos .
Sursa foto : Arhiva personală a domnului Marian Curteanu
Acest eveniment se bucură de susținerea și promovarea Ziarului Nationalul.ro, iar prezentarea acestui material a fost realizată de către domnii profesori Curteanu Marian și Daniel Mihai