Un eveniment cultural artistic „Rediscovering George Enescu and other composers” la Constanța

0
501

Muzica necesită în primul rând o tăcere respectuoasă în care să o putem asculta. Dar după ce o ascultăm– sau înainte de a o cunoaște – cuvintele ne pot aduce și mai aproape de ea.

Acesta reprezintă un argument în favoarea unui eveniment şi moment deosebit dedicat arătării personalităţii înfloritoare a muzicii camerale a moștenirii genialului George Enescu peste veacuri și la  Constanţa.

Iar despre această muzică amabilă, pentru un început mai bun, vă semnalez un eveniment cultural de înaltă ținută ce se va desfășura în Constanța.

Mai precis, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, vă invită să luați parte la evenimentul cultural artistic intitulat „Rediscovering George Enescu and other composers” (Redescoperindu-l pe George Enescu și alți compozitori).

Alături de maestrul și compozitorul Charles Stephen Lawrence Parker, violonistul de concert Daniel Mihai vor aduce la lumină un repertoriu variat, într-un un spectacol unic, ce se va desfășura în paralel cu Festivalul Internațional George Enescu, care este în plină desfășurare.

Acest eveniment invită publicul constănțean să ia parte la un eveniment de muzică cultă, una plină de noblețe și înțelesuri pe durata a circa 120 de minute, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” în data de 14 Septembrie.

Acest program a fost denumit inspirat „Rediscovering George Enescu and other composers” și are rolul de a valoriza un repertoriu mult prea puțin cunoscut.

Așa cum v-am informat, dorința artiștilor este aceea de a celebra „Generozitatea prin muzică” – inspiratul motto al manifestărilor culturale ale celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu.

Vor evolua formidabilul pianist și compozitor din Regatul Unit – domnul Charles Stephen Lawrence Parker, venit special pentru acest eveniment și violonistul de concert Daniel Mihai, originar din Constanța, profesor cu titlu de doctor în  Interpretare Muzicală.

Programul va cuprinde o serie de piese reprezentative din creația enesciană, ale contemporanilor săi, precum și lucrări contemporane originale, printre care piesa „Five views of Sunset” sau Concertul pentru vioară numărul patru compus de către invitatul special, compozitorul Charles Stephen Lawrence Parker , lucrare care va fi prezentat în premieră absolută în România.

Acest eveniment este dedicat personalității marcante a lui George Enescu, împlinindu-se exact o sută de ani de la ultimul concert susținut de George Enescu în orașul Constanța. Din aceste considerente, evenimentul propus pentru 14 septembrie 2023 este relevant și pe deplin necesar pentru îmbogățirea, la cel mai înalt și rafinat nivel, a vieții culturale a orașului Constanța.

Un asemenea prilej conferă actului cultural propriu zis o dimensiune augmentată, iar din acest punct de vedere, se leagă orașul Constanța de viața muzicală internațională, concertul desfășurându-se concomitent cu multitudinea de evenimente din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. Dimensiunea internațională a acestui eveniment este conferită de participarea în premieră, într-o dublă ipostază, a renumitului compozitor și pianist britanic Charles Stephen Lawrence Parker.

Un alt aspect care adaugă valoare și unicitate acestui eveniment este prezentarea în primă audiție publicului din Constanța a unei compoziții aparținând invitatului special, Charles Stephen Lawrence Parker, intitulată „Five Wiews of Sunset”.

Programul muzical este următorul :

Accesul este gratuit pentru toți iubitorii de muzică, artă și frumos. Așteptăm cu nerăbdare participarea dumneavoastră la acest eveniment!

Sursa foto : Arhiva personală a domnilor Charles Stephen Lawrence Parker și Daniel Mihai

Această prezentare a fost realizată de către domnul profesor Dr. Daniel Mihai  redactor al platformei BPNews. Toate drepturile rezervate! 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here