Pe data de 8 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Sfânta Tradiție ne transmite momentul venirii pe lume a celei care I-a dat viață Mântuitorului Iisus Hristos, chiar dacă este prezentată sumar în Biblie. După tradiție, părinții săi se numeau Ioachim și Ana și locuiau în orășelul Nazaret din Galileea.
Părinții Sfintei Fecioare Maria i-au dat fiicei lor un nume foarte obisnuit la evrei, cel de Maria.
Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica de sărbătoarea Sfintei Maria, aproximativ 1,8 milioane dintre aceştia fiind femei. De Sfânta Mariaîşi serbează onomastica şi bărbaţii care poartă numele Marian sau Marin.
În 8 septembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică.
Cea dintâi mare sărbătoare din anul bisericesc ortodox, este Naşterea Maicii Domnului, prăznuită în ziua de 8 septembrie a fiecărui an.
Se şi cuvenea, de altfel, să întâlnim sfinţenia Maicii Domnului din cele dintâi zile ale anului nou, Maica Domnului fiind sfinţenia omenească cea mai înaltă, cunoscută şi preacinstită în Biserică.
Astfel, fiind prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie şi totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei, trebuie să ne rugăm cu evlavie Maicii Domnului.
Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Aceştia, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.
Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
Această este prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, an care a început de pe 1 septembrie.
Sfinții Părinți au rânduit ca această sărbătoare să fie prăznuită pe 8 septembrie, deoarece 8 este cifra veșniciei, a vieții veșnice. Această zi ne amintește și de faptul că noi suntem chemați să intrăm în Împărăția cea veșnică a iubirii Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.
Maica Domnului s-a născut din părinții Ioachim și Ana, înaintați în vârstă, ca rod al rugăciunii lor. Ioachim provenea din casa lui David și Ana din cea a lui Aaron.
Așadar erau de neam împărătesc și preoțesc, numai că acest lucru nu le aducea bucurie, pentru că în trecut, cei care erau lipsiți de copii, erau socotiți ca fiind lipsiți de binecuvântarea dumnezeiască. Și din acest motiv erau defăimați de către ceilalți oameni.
ÎnsăBBunul și Adevăratul Dumnezeu a ascultat rugaciunea lor și le-a dăruit-o pe cea care avea să Mama lui Hristos. Dacă Fiul lui Dumnezeu Și-a ales drept mamă pe cea mai bună dintre noi, e de ajuns să înțelegem în ce curăție au trăit părinții ei de s-au învrednicit de un asemenea dar.
Amintim că părinții Ioachim și Ana făgăduiseră lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor închina Domnului. Din acest motiv, Maica Domnului a fost dusă la Templul din Ierusalim la vârsta de trei ani. Iar în acest Templu, Maica Domnului se va pregăti să devină templu viu, adică cea din care Hristos va lua firea omenească pentru a o îndumnezei.
Informațiile pe care le avem în legătură cu Nașterea Maicii Domnului nu vin din Sfânta Scriptură, ci din scrierile apocrife. Cea mai importantă sursă în acest sens o reprezinta Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudei-creștină datând din secolul al II-lea.
Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prezentă și la Biserica coptă egipteană și la iacobiții sirieni, despărțiți de Biserica Ortodoxă după Sinodul al patrulea ecumenic.
Ținând seama de acest lucru, putem spune că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului s-a statornicit între Sinodul III ecumenic (431) și Sinodul IV ecumenic (451).
Sfânta Fecioară Maria se bucură în Biserica noastră și în inimile credincioșilor de un cult deosebit, de o supramărire și supravenerare, fiind socotită „mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii”, adică decât toți îngerii. Deși se bucură de o astfel de cinstire, toată viața sa a stat sub semnul discreției, al smereniei.
Troparul Nașterii Maicii Domnului
Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea, că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos, Dumnezeul nostru. Și dezlegând blestemul a dat binecuvântare și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață veșnică.
***
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Această prezentare sintetizată a fost realizată după scrierile, vechile cazanii și cuvinte de folos creștin – ortodoxe acceptate, iar rolul redactorului platformei BPNews Daniel Mihai este acela de a aduce la lumină și conștiința publicului larg învățăturile ortodoxe