Praznicul Înălțării Sfintei Cruci

0
451

 

Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătoare creștin- Ortodoxă care se prăznuiește pe 14 septembrie. Este considerată cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt pe Care Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a răstignit pentru întreaga omenire. 

În aceasta zi sărbătorim, în Biserica Ortodoxă se face amintire a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

Primul dintre ele se leagă de aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și momentul solemn al înălțarii în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335.

– Al doilea moment constă în cinstirea și aducerea aminte a faptului că Sfânta Cruce a fost adusă de la poporul persan, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, cel care a depus-o cu mare evlavie în biserica Sfântului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfânta și de viață făcătoare Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătesei Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare „întocmai cu Apostolii.” Datorită muncii și tenacității acestei împărătese, s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie, prin inspirație dumnezeiască, le-a cerut să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia aceea a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea și venera tot poporul.

În istorie, se poate consemna și momentul în care, împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul. Acesta a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas în acele locuri timp de paisprezece ani, până când același Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus Sfanta Cruce în Ierusalim.

Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

De aceea, în clipele noastre mai puțin faste, pline de furtuni interioare la nivel sufletesc şi pline de necazuri, ar fi indicat să îngenunchem şi noi, cu smerenie şi evlavie, la picioarele crucii, și să mărturisim Celui răstignit pe dânsa toate păcatele, căderile şi slăbiciunile noastre, cerându-i cu credinţă iertare, mângâiere şi ajutor întru necazuri şi nevoi. De altfel, însemnându-ne cu semnul ei sfânt, să ne rugăm, zicând: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta. Biruinţă asupra celor potrivnici binecredincioşilor creştini le dăruieşte şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău!”

Să ajungem să cântăm cu încredere astăzi cântările din slujba bisericească a zilei: „Doamne, armă asupra diavolului crucea Ta ai dat nouă…” şi: „Crucea Ta, Doamne, viaţă şi înviere poporului Tău este…”.

Sfânta Cruce este temeiul mândriei şi al laudei noastre de creştini ortodocşi, cum zice Apostolul: „Iar mie să nu-mi fie a mă lăuda decât în crucea Domnului. ” (Galateni Capitolul VI, versetul 14)

Troparul Înălțării Sfintei Cruci :

Cântarea Sfintei Cruci :

 

 

***

Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW

 

Această prezentare sintetizată a fost realizată după scrierile, vechile cazanii și cuvinte de folos creștin – ortodoxe acceptate, iar rolul redactorului platformei BPNews Daniel Mihai este acela de a aduce la lumină și conștiința publicului larg învățăturile ortodoxe

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here