Evanghelia Duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci
„Zis-a Domnul: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape viaţa, o va pierde, iar cine îşi va pierde viaţa sa pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela o va mântui.
Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă dacă-şi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său? Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el când va veni întru slava Tatălui Său, cu sfinţii îngeri. Şi le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere.”(Marcu 8, 34-38; 9, 1)
Duminica aceasta se numeşte după Înălţarea Sfintei Cruci. În fond, Biserica Ortodoxă și de asemenea întreaga Ortodoxie din lume respiră Tainele Împărăţiei, numai după Sfânta Cruce, după ce Aceasta s-a umplut de Lumină, asemeni unui Rai redobândit.
Iisus Hristos este Cel care a dăruit și continuă să ne ofere din viaţa Sa viaţă Crucii. În chip jertfelnic și minunat, O aduce în conştiinţa noastră ca pe o fiinţă vie. De aici şi cântarea ce i-o adresăm, şi rugăciunea şi răspunsul ce-l primim. „Bucură-te Sfântă Cruce, păzitoare a creștinilor!“este asemenea unei rugăciuni, a unei parole care schimbă în noi garda sufletului, legând inima noastră de Înviere.
Dar, suntem noi pregătiţi să purtăm Crucea?
Să ne aducem aminte atunci când ucenicul cel de taină, Nicodim, caută lămuriri asupra tainelor prezenţei lui Dumnezeu în lume, Mântuitorul, care folosise deja exemple din viaţa pământească pentru a limpezi înălţimile cereşti, pune întrebarea fundamentală fiecărei vocaţii: „cum veţi crede când vă voi spune despre lucrurile cereşti?” (Ev. Ioan 3:12).
De ani de zile asistăm, uneori neputincioși , alteori revoltați, dar niciodată indiferenți la atacurile asupra Crucii ca semn de închinare. Cei care îmbrăţişează Scriptura pe post de dumnezeu împăiat, bun doar să le servească intereselor şi vorbirilor lor despre Dumnezeu, nu cu Dumnezeu, par că sunt orbiţi tocmai de duşmanul Crucii, de către Satana…
Evanghelia din Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci a făcut trimitere de un moment greu al neamului lui Israel. Mai precis atunci când evreii au fost salvaţi privind spre un şarpe de aramă ridicat în mijlocul lor, la vreme de pustiire veninoasă (Numeri 21).
În deplină consonanță cu acea amintire a minunii lui Dumnezeu, Hristos Dumnezeu spune: „Şi, după cum Moise a înălţat şarpele în pustiu, la fel trebuie să fie înălţat Fiul Omului, ca oricine crede în El să aibă viaţa veşnică“ (Ioan 3, 14-15).
Oare să fie Hristos idolatru şi închinător la chip cioplit, sau oare, insistând pe simbol, uităm de realismul intervenţiei lui Dumnezeu în planul vieţii poporului lui Israel? Nicidecum, deoarece creștinii ortodocși nu interpretează aiuritor Sfânta Evanghelie precum cultele protestante și neo- protestante!
Dumnezeu nu a vindecat simbolic pe cei atinşi de muşcătura morţii. Fiul Omului, S-a Înălţat pe muchia de blestem a Crucii, pe noi ne-a izbăvit din moarte, real şi veşnic. De aici prima provocare a Crucii în viaţa creştinului: să vadă Crucea vie şi dătătoare de Viaţă.
Vrednicul de pomenire Părintele Arsenie Boca spunea că „cine face semnul Crucii trebuie să fie pregătit să poarte Crucea“. Crucea este provocarea cea mai mare a vocaţiei noastre umane, ne aduce dinaintea ochilor mereu Învierea Domnului, început învierii noastre. Acelaşi vrednic de pomenire Părinte Arsenie consemna Lecţia Mântuitorului pe Cruce: „Oamenii veacului acestuia vă vor face şi vouă ce Mi-au făcut Mie. De M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni. Dacă pe Mine M-au denunţat Stăpânirii veacului acestuia, şi pe voi vor pune mâna şi vă vor da în judecăţi şi vă vor duce înaintea regilor şi stăpânitorilor lor şi vă vor arunca în temniţe pentru vinovăţia numelui Meu! Deci păziţi-vă de oameni“! De ce atâta prigoană? Fiindcă creştinii au ieşit din complicitatea cu păcatul. Şi-au schimbat cetăţenia. Ei s-au declarat cetăţenii Împăratului Cerurilor“ (vol. Icoane pentru suflet, 2014, p. 14).
****
“Cuvântul Crucii, pentru cei pieritori, nebunie este. Iar nouă celor ce ne mântuim, puterea lui Dumnezeu este” (I Corinteni 1, 18)
Mântuitorul Iisus Hristos ne atrage atenția că nu-L putem urma fără lepădarea de sine și purtarea crucii. Sunt momente în viață când realmente simțim ca fiind foarte grea crucea pe care suntem datori să o ducem. Prin cruce înțelegem astfel suferințele, greutățile, bolile, singurătatea
Dar sa nu deznadajduim. Sa cerem ajutorul lui Dumnezeu si vom simti cum greutatea crucii va fi mai usor de purtat, pentru că nu vom mai fi singuri în purtarea ei, ci împreună cu Hristos.
Trebuie să ne reamintim faptul că, chiar Mântuitorul a fost doborât de greutatea crucii, atunci când Se îndrepta spre locul răstignirii Sale. Iar Simon din Cirene, L-a ajutat sa-Și poarte crucea.
Crucea este legată nu doar de moarte, ci și de înviere.Nu doar de răstignire, ci slși de biruirea morții. Din acest motiv, nu trebuie deloc să renunțăm în a o purta, pentru că ea nu este doar jertfă și osteneală, ci și leac și biruire a tot ce este păcătos în noi.
Dacă suntem cu adevărat creștini, atunci trebuie să împlinim ceea ce Iisus Hristos ne cere: „Cine vrea să vină după Mine, să se lepede pe sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie!”.
În aceste condiții, nu este cu putință să devenim ucenici ai lui Hristos Cel răstignit pe cruce, dacă refuzăm să ducem o viață fără Sfânta Cruce.
Să luăm exemplu de la Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care a fost trădat, lovit și răstignit, dar El nu a ocolit umilirea, batjocura și moartea. Nici noi, nu trebuie să ne ferim de cruce. Din moment ce putem ieși biruitori, prin puterea Celui ce a biruit moartea, suntem cumva îndreptați să devenim urmași ai Lui Hristos, încă de aici, din această existență pământească.
Așadar, mesajul Evangheliei acestei Duminici de după Înălțarea Sfintei Cruci se poate înțelege într-o cheie directă, care nu lasă vreun semn în a o interpreta, din moment ce nu suntem singuri să purtăm fiecare propria sa cruce, ci suntem ajutați de către El.
***
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Această prezentare sintetizată a fost realizată după scrierile, vechile cazanii și cuvinte de folos creștin – ortodoxe acceptate, iar rolul redactorului platformei BPNews Daniel Mihai este acela de a aduce la lumină și conștiința publicului larg învățăturile ortodoxe