Medicii din jumătate de Europa sunt hotărâți să inițieze proteste, în timp ce sănătatea publică e aproape de colaps

0
588

Medicii din sistemul public de sănătate din aproape o jumătate de pe „bătrânul continent” sunt hotărâți să inițieze proteste, în timp ce domeniul sănătății publice devine neglijat.

Cadrele medicale sunt deja pe picior de război.De exemplu, în Portugalia au intrat în grevă la începutul lunii septembrie. În Regatul Unit, Franța și Spania protestele au început de la sfârșitul anului 2022.

„Care sunt cauzele acestei nemulțumiri?” a devenit o problemă de care se întreabă toată lumea, dar a devenit ținta unor ample materiale de presă,  din moment ce chiar și postul de televiziune Euronews, citat de Rador Radio România se întreabă retoric „ce mai este de făcut?” 

Contextul general 

În 2022, medicii au mărșăluit în semn de protest, au avertizat cu privire la posibilitatea unor greve sau au intrat în grevă în țări europene precum Franța, Germania, Spania, Portugalia, Grecia și Turcia. Aceștia au cerut majorarea salariilor, dar s-au plâns și de lipsa de personal din spitalele lor.

În Anglia, zeci de mii de medici începători vor intra de luni într-o grevă de trei zile din cauza salariilor și a condițiilor de muncă. Aceasta va fi cea mai lungă acțiune sindicală a medicilor debutanți din istorie în această țară și urmează unei serii de greve istorice a asistentelor medicale în decembrie și din nou la începutul acestui an.

Înaintea grevelor, Asociația Medicală Britanică (BMA) a declarat că medicii nou-calificați câștigă doar 14,09 lire sterline pe oră (15,95 euro), mai puțin decât un barista de la lanțul de cafenele Pret-a-manger (care plătește 14,10 lire sterline, adică 15,96 euro).

În majoritatea țărilor europene, salariile anuale brute ale medicilor au crescut în termeni reali între 2010 și 2020, potrivit cifrelor publicate de OCDE. Salariile în termeni reali sunt valori care iau în considerare inflația. Cu toate acestea, salariile au scăzut în unele țări în termeni reali în ultimul deceniu.

Medicii și asistentele din majoritatea țărilor sunt nemulțumite de nivelul de trai și vor creșteri salariale care să țină pasul cu inflația, dar și condiții mai bune de muncă.

Cât sunt plătiți medicii în Europa? Care sunt țările care îi plătesc cel mai mult și cel mai puțin pe medici? Cu cât s-au modificat salariile medicilor în ultimul deceniu și cât câștigă medicii luând în considerare conceptul de paritate a puterii de cumpărare?

Setul de date al OCDE include informații pentru 25 de țări europene, iar salariile medicilor variază foarte mult între acestea.

În 2020 sau în cel mai apropiat an cu date disponibile, salariile brute anuale ale specialiștilor au variat de la 20 200 de euro în Polonia la 258 552 de euro în Luxemburg (date din 2015). Cu alte cuvinte, diferența dintre medicii cel mai bine plătiți și medicii cel mai puțin plătiți este de peste zece ori mai mare.

În afară de Luxemburg, există alte patru țări în care specialiștii au fost plătiți cu mai mult de 150.000 de euro în 2020. Acestea sunt Irlanda (172.882 de euro), Țările de Jos (160.869 de euro), Danemarca (156.061 de euro) și Islanda (155.276 de euro). Germania (146.200 EUR) și Regatul Unit (136.375 EUR) urmează îndeaproape.

Revolta cadrelor medicale din Europa se lasă… așteptată

Potrivit dr. Federico di Renzo, de la Sindicatele Medicale Autonome Italiene, există o problemă uriașă: „În Italia, numărul pacienților urmăriți de un medic de familie este prea mare, acest lucru ar putea compromite, evident, calitatea îngrijirilor oferite și chiar accesul la îngrijire. Fiecare medic de familie are peste 1500 de pacienți”.

Medicii de familie, precum și cei din instituțiile publice cer o remunerație adecvată, în special cei din Portugalia: „În acest moment, salariile noastre brute sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană și țările OCDE. Un medic câștigă 41 de mii de euro pe an, vorbim de un specialist care lucrează 40 de ore”, subliniază dr. Jorge Roque Cunha, de la Uniunea Independentă a Medicilor.

„Avem colegi care sunt în concediu medical pentru că sunt suprasolicitați și pentru că fizic, sunt incapabili să mai suporte volumul de muncă pe care îl au. În acelaşi timp sunt şi stresați din punct de vedere psihologic”, a remarcat dr. Gabriel del Pozo Sosa, de la Confederația Sindicatelor Medicale Spaniole.

Pentru Dr. Jean-Marcel Mourgues – Vicepreședinte al Consiliului Național al Asociației Medicale „Avem o situaţie care nu poate fi măsurată și care este foarte complexă, care probabil se datorează, din păcate, și unui exces de mortalitate evitabil, o problemă cauzată de un tratament întârziat, de lipsa screening-ului, a mesajelor de prevenire și de întârzierile în tratament odată ce a fost pus diagnosticul”.

De asemenea, în Marea Britanie, sindicatele care reprezintă interesele asistenților medicali și ale operatorilor ambulanțelor au anunțat, de asemenea, prelungirea grevelor în acest final de an 2023.

Nici guvernul britanic nu a îndeplinit cerințele personalului medical.sistenților medicali le-a fost oferită o creștere salarială de 4-5% în vara anului trecut. Acest lucru ar însemna o creștere a salariul de circa 1.400 de lire, însă personalul consideră creșterea insuficientă.

Atât Ministrul francez al sănătății François Braun, cât și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, au criticat grevele sindicatelor medicale.

În Marea Britanie, Rishi Sunak, împreună cu cabinetul său ministerial, a anunțat introducerea unui proiect de lege care va obliga personalul din serviciul medical național (NHS), profesorii, pompierii, dar și muncitorii feroviari să asigure personalul minim necesar pentru operarea serviciilor.

În Marea Britanie, asistenții medicali, din cadrul serviciului național au respins creșterea de 4% propusă de autoritățile britanice. Personalul medical dorește creșteri salariale care să țină pasul cu inflația și cu creșterea costurile de trai.

Inflația s-a aflat în creștere anul trecut. În luna noiembrie, rata inflației în Marea Britanie se afla la 9,3%.

Colegiul Regal al Asistenților Medicali (RCN) din Marea Britanie a cerut o creștere cu 5% peste rata inflației.

Reprezentanții colegiului au spus că salariile actuale reprezintă un risc pentru pacienți și pentru personalul medical, care este suprasolicitat.

Chiar dacă s-a înregistrat o creștere a numărului de specialiști raportat la populație, care se vede în toată Uniunea, dar acest lucru reflectă schimbări demografice, pentru că s-a redus populația Europei.

Cifre îngrijorătoare 

La nivel național, chiar dacă salariile au crescut considerabil, specialiștii continuă să plece peste hotare. Personalul medical specializat dorește să lucreze în spitale curate și dotate cu aparatură necesară.

Ultima raportare a Eurostat centralizează situația anului 2021 și arată că la nivelul Uniunii Europene erau aproximativ 1,82 de milioane de medici practicanți.

Cei mai muli medici sunt în țările dezvoltate – 377.000 în Germania, 243.000 în Italia, 216.000 în Frața și 213.000 în Spania.Însă nu acestea sunt statele care au acoperirea cea mai bună când vine vorba de personalul medical. Cei mai mulți medici la 100.000 de locuitori sunt în Grecia (629), Portugalia (562) și Austria (540). Cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Franța (318,3), Belgia (324,8) și Ungaria (329,8). România avea 350 de medici la 100.000 de locuitori.

Nivelul salarial românesc 

Dar care sunt salariile cadrelor medicale din România în prezent? Trebuie spus că ele variază. De notat că site-urile de joburi sunt pline de anunțuri ale spitalelor din străinătate pentru tinerii medici. Ele oferă salarii de peste 2.000 euro. În România, un medic rezident poate avea salariu de 7.000 de lei.

Vorbind la modul general, trebuie spus că veniturile medicilor sunt diferite. Variază în funcție de specializare, de gradul de încadrare (medic, rezident, specialist și primar), dar și de unitatea medicală.

Astfel, un medic fără încadrare are un salariu de bază de 7.971 lei, în timp ce medicii stomatologi au un salariu de 3.887 lei. Medicii primari au un salariu de 15.567 lei, iar medicii rezidenți câștigă între 5.700 lei și 7.564 lei.

implant dentar fast&fixed

 • Medicii rezidenți din anul I = 5.700 lei.
 • Medicii rezidenți din anul II = 7.564 lei
 • Medicii rezidenți din anul III = 6.700 lei
 • Medicii rezidenți din anul IV = 7.848 lei
 • În secțiile UPU, secția de urgență, medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei, iar medicii specialiști 10.563 lei.
 • Medicii dentiști primari au 13.388 lei; medici dentiști specialiști au 10.563 lei.
 • Medicii dentiști fără încadrare au un salariu de 6.082 lei

Salariile medicilor din unitățile clinice pleacă de la 12.500 de lei, un doctor primar, până la puțin sub 4.000 de lei în cazul unui medic debutant.

 • Medic primar – 12500 (lei)
 • Medic primar dentist – 12500
 • Medic specialist – 9900
 • Medic specialist dentist – 9900
 • Medic rezident anul VI – VII – 7900
 • Medic rezident anul IV – V – 7300
 • Medic dentist rezident anul IV – V – 7300
 • Medic rezident anul III – 6700
 • Medic dentist rezident anul III – 6700
 • Medic rezident anul II – 6100
 • Medic dentist rezident anul II – 6100
 • Medic rezident anul I – 5700
 • Medic dentist rezident anul I – 5700
 • Medic – 6400
 • Medic dentist – 6400
 • Farmacist primar – 5528
 • Farmacist specialist – 5315
 • Farmacist – 4475
 • Farmacist rezident anul III – 4388
 • Farmacist rezident anul II – 4345
 • Farmacist rezident anul I – 4302
 • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical principal – 4819
 • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical specialist – 4302
 • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical – 4087
 • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical debutant – 3950

Un dentist principal ajunge la 4087 de lei, un dentist simplu la 3900 de lei, pe când un dentist debutant primește 3850 de lei. Asistenții medicali din mai multe arii spitalicești au venituri de la 3.900 la 4.300 de lei.

Cele mai mari venituri sunt în zona de anatomie patologică şi medicină legală. Un medic primar din această zonă poate trece de salariul de 16.000 de lei.

 • Medic primar – 16250
 • Medic specialist – 12870
 • Medic rezident anul IV – V – 7300
 • Medic rezident anul III – 6700
 • Medic rezident anul II – 6100
 • Medic rezident anul I – 5700
 • Farmacist primar – 7186
 • Farmacist specialist – 6909
 • Farmacist – 5135
 • Asistent medical, tehnician radiologie principal – 5649
 • Asistent medical, tehnician de radiologie – 5425
 • Asistent medical, tehnician de radiologie debutant – 5135
 • Asistent medical specialist principal- 5313
 • Asistent medical, specialist – 5070
 • Asistent medical, asistent medical specialist; debutant – 5005
 • Asistent medical, principal – 5070
 • Asistent medical – 4875
 • Asistent medical, debutant – 4810
 • Soră medicală, principal – 4875
 • Soră medicală – 4745
 • Soră medicală, debutant – 4693
 • Autopsier, principal – 4875
 • Autopsier – 4745
 • Autopsier, debutant – 4693

Salariile în zona serviciilor de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe: UPU-SMURD, UPU, CPU, secţii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatală

În aceste zone medicale, salariile pleacă de la 13.300 de lei pentru un doctor primar sau un dentist primarși scad până la puțin peste 3.600 de lei în cazul unui autopsier. Iată lista:

 • Medic primar – 13338
 • Medic dentist primar – 13338
 • Medic specialist – 10563
 • Medic dentist specialist – 10563
 • Medic rezident anul IV – V – 7300
 • Medic rezident anul III – 6700
 • Medic rezident anul II – 6100
 • Medic rezident anul I – 5700
 • Medic – 6509
 • Medic dentist – 6509
 • Farmacist primar – 5898
 • Farmacist specialist – 5671
 • Farmacist rezident anul III – 4682
 • Farmacist rezident anul II – 4636
 • Farmacist rezident anul I – 4591
 • Farmacist – 4774
 • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical principal – 5142
 • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical, specialist – 4591
 • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical – 4361
 • Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical debutant – 4215
 • Dentist, principal – 3950
 • Dentist – 3900
 • Dentist, debutant – 3850
 • Asistenți medicali – 3950
 • Asistent medical, principal – 3900
 • Tehnician dentar, principal – 3850
 • Tehnician dentar – 3750
 • Tehnician dentar, debutant – 3610
 • Soră medicală, principal – 3750
 • Soră medicală – 3700
 • Soră medicală, debutant – 3610
 • Autopsier, principal – 3750
 • Autopsier – 3700
 • Autopsier, debutant – 3610

Dacă observăm salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar, aici nu sunt diferențe uriașe:

 • Infirmieră (unități clinice) – 3550
 • Infirmieră UPU – 3610
 • Brancardier, băieş, nămolar, spălătoreasă, îngrijitoare – 2950 (unităţi clinice) – 3835 (medicina legală)
 • Şofer autosanitară – 3850
 • Brancardier, băieş, nămolar, spălătoreasă, îngrijitoare (UPU) – 3000
 • Ambulanţier – 4130

Sursa foto :https //google.com

Sinteza acestei ştiri a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor al platformei BPNews. Toate drepturile rezervate! 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ziarul Nationalul.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here