De ce a fost amânată invazia terestră din Fâșia Gaza ? Analiză

0
425

Armata israeliană se pregăteşte pentru faza următoare a campaniei sale împotriva palestinienilor din organizația Hamas și a forțelor armate din Fâşia Gaza, dar planurile evreilor ar putea să nu corespundă cu aşteptările multora privind o ofensivă terestră iminentă. 

De asemenea, nu există o limită de timp sau o limită de putere asupra Israelului cu privire la pedeapsa pe care o va aplica Hamas pentru invazia din partea sudică de pe 7 octombrie și pentru asigurarea de a destructura „sfârșitului grupării teroriste.”

Directorul Shin Bet Ronen Bar care participă activ la aceste strategii militare, în cadrul ceremoniei de stat care a marcat 50 de ani de la Războiul Yom Kippur, desfășurată la cimitirul militar din Muntele Herzl din Ierusalim, pe 26 septembrie 2023 și-a asumat și responsabilitatea ratând atacul surpriză al Hamas în primele remarci publice.

„Suntem în război, nu într-o altă rundă [de conflict la scară inferioară.] Într-o rundă, câștigi cu percepția victoriei și obținând liniște, într-un război încheie cu o victorie decisivă modificând situația. Nu există linii limită și fără limită de timp. Până la sfârșit…”

Intrarea trupelor terestre israeliene în Fâșia Gaza, preconizată încă din zorii zilei de vineri 13 Octombrie, a fost amânată pentru ca serviciile secrete israeliene să verifice mai bine semnele cu privire la intențiile Hezbollah, au titrat surse preluate de către Jerusalem Post.

Părea limpede ca cristalul încă de ieri că tocmai această contrainvazie a forțelor armate evreiești a IDF din Gaza să aștepte un alt termen. IDF a dat anumite termene pentru ca palestinienii să evacueze nordul Fâșiei Gazei, în contextul în care termenul a expirat în data de luni 16 Octombrie, la orele prânzului.

Ce s-a schimbat?

O serie de factori par să fi cauzat această întârziere, dar surse au declarat pentru The Jerusalem Post că un factor a fost cauzat de îngrijorarea tot mai mare că Hezbollah așteaptă momentul în care majoritatea forțelor terestre ale armatei israeliene să se angajeze în Fâșia Gaza pentru a deschide un front complet în partea de nord.

În această „nouă” narațiune, faptul că armatele paramilitare Hezbollah nu s-au angajat la începutul războiului de sâmbătă dimineață și și-au menținut atacurile asupra Israelului la un prag destul de scăzut nu dovedește că sunt descurajate, ci fac parte dintr-un plan de falsificare elaborată pentru a atrage armata israeliană într-un fals sentiment de securitate, similar cu ceea ce fracțiunea Hamas a realizat în partea de sud.

Ca argumente imbatabile pentru a crea astfel de suspiciuni, sursele neutre au reușit să observe că serviciile de informații israeliene și eșalonul politic trebuie să aibă un nou nivel de umilință în ceea ce privește evaluările lor cu privire la intențiile inamicului după ce au ignorat debutul acestui război pe data de 7 Octombrie și au ratat complet planul palestinienilor de la Hamas.

Specialiștii în domeniul războiului sunt de părere că acest lucru nu va împiedica armata israeliană să invadeze Gaza, dar este posibil să fi cauzat o întârziere pentru a verifica mai bine semnele cu privire la intențiile Hezbollah, precum și pentru a întări și mai mult forțele din nord în cazul în care se va întâmpla ceea ce este mai rău. Există, de asemenea, o recunoaștere din ce în ce mai profundă în tabăra israeliană și la nivel politic, că statul evreu nu a făcut așa ceva de zeci de ani și că a intervenit nepregătit, pur și simplu pentru a satisface mai rapid setea de răzbunare a populației, care ar putea fi o mare greșeală strategică

Din această perspectivă, pot aminti de invazia terestră a celui de-al doilea Război al Libanului din 2006, care a fost un eșec neașteptat, numai puterea aeriană fiind partea de succes, atât în invaziile din 2008-2009, cât și în 2014 din Fâșia Gaza, restul fiind mai degrabă cu rol simbolic. Cu alte cuvinte, cu toate „rundele” de conflict, armata israeliană IDF nu ar trebui să fie prea încrezătoare în talentul său de a conduce operațiuni mari de invazie pe aceste teritorii mult disputate.

Strategia împotriva Hamas

În timp ce obținerea „surprizei” strategice ar fi aproape imposibilă având în vedere că Hamas a început acest război, forțele israeliene armate IDF ar dori, de asemenea, să obțină cel puțin o surpriză tactică împotriva Hamas, care necesită planificare.

O serie de alți factori de întârziere ar putea concura la activarea acestui scenariu. Primul dintre ele este presiunea SUA de a evita victimele civile, coroborate cu preocupările interne cu privire la ostaticii israelieni din Gaza și acordarea de mai mult timp palestinienilor pentru evacuare.

Un alt factor este tocmai răspunsul SUA și al celorlalte state ale lumii până în prezent. La acest moment, Israelul simte un sprijin uriaș și parcă are mai mult timp cu care să lucreze pentru a trata acest conflict cu Hamas.

O întrebare care apare inerent și aproape instant în acest moment este dacă liderii IDF și civilii au apreciat greșit acest termen, această sincronizare amânată.

Potrivit cifrelor Hamas, deja câteva mii de palestinieni au fost declarați morți și mult mai multe mii sunt răniți. În anul 2014, când 2.000 de palestinieni au fost uciși, cel puțin jumătate erau civili, în ciuda încercărilor armatei israeliene IDF de a evita victimele civile.

Cu alte cuvinte, incertitudinile și războiul psihologic aduc aminte de cunoscuta sintagmă folosită de „ceață a războiului.” În momentul în care acele numere vor crește, ceea ce probabil va fi atunci când invazia va începe într-un mod real, va exista o presiune puternică din partea SUA și din lume pentru a se opri.

De asemenea, surse independente care nu au dorit să fie citate, au confirmat că nimeni nu a decis încă ce se va întâmpla cu Fâșia Gaza după ce se presupune că IDF va răsturna conducerea Hamas.

Acest lucru și toți ceilalți factori de mai sus enumerați i-au lăsat pe oficialii israelieni să se chinuie după noi superlative pentru ceea ce vor face Hamas… în timp ce, practic, încă au făcut foarte puține, timp de aproximativ o săptămână.

Concluzie amară 

Statutul Fâşiei Gaza după incursiunea terestră planificată de Israel asupra enclavei palestiniene va constitui o „problemă globală“ care va trebui discutată de politicienii israelieni şi de alte ţări, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de Reuters.

Am avut tot felul de deznodăminte“, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o conferinţă de presă, ca răspuns la o întrebare dacă armata israeliană intenţionează să rămână să guverneze în Gaza după invazia terestră.

Cabinetul discută de asemenea despre cum ar putea arăta asta…, este o problemă globală despre cum va arăta situaţia în această regiune“, a spus el. În 2005, Israelul s-a retras din Fâşia Gaza, pe care o capturase de la Egipt în 1967. Israelul a impus o blocadă în 2007, când gruparea Hamas a preluat controlul asupra enclavei. Singurul punct de trecere spre Gaza care nu este controlat de Israel se învecinează cu Egiptul. Hagari a declarat că armata a „prezentat un plan operațional“ cabinetului israelian, dar nu a dat detalii. 

De asemenea, Hagari a criticat Hamas pentru că a furat materiale medicale, alimente și alte livrări ale UNRWA, privând efectiv propria populație civilă de sprijin umanitar. În ceea ce privește provocările continue ale Hezbollah, Hagari a spus că armata israeliană a „răspuns ferm la fiecare incident”, deși regimul terorist a tras asupra Israelului aproape în fiecare zi de la începutul războiului.

Îndepărtând temerile că evacuarea de către forțele armate evreiești a satelor aflate la doi kilometri de granița de nord ar putea arăta că este în pragul războiului cu Hezbollah, Hagari a spus că această decizie a fost luată din prudență și nu pentru că ar fi probabil un atac Hezbollah.

„Gaza se învecinează cu alte ţări… Aşa că atunci când spunem lucruri despre statutul final, ele vor combina ordinele de la nivel politic şi cele de la nivel militar“, a mai spus Hagari.

Abia după război vom ști dacă acest timp suplimentar a fost petrecut cu înțelepciune pentru a elabora un plan de invazie și post-invazie mai inteligent și mai eficient sau dacă întârzierea va fi considerată un pas înapoi că ar fi pierdut zile prețioase pentru a „schimba realitatea din Gaza” și astfel ar fi evitat viitoarele atacuri Hamas pe termen scurt.

ULTIMA ORĂ 

Șeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, a avertizat că „dacă Hezbollah face o greșeală și atacă, [vor fi] anihilate”, deoarece Hezbollah a continuat să efectueze atacuri cu rachete antitanc către teritoriul israelian marți.

IDF a declarat mai devreme în cursul zilei de ieri 17 Octombrie că atacurile cu rachete antitanc au vizat localitățile Metula, Zar’it, Yiftah și lângă Margaliot, în nordul Israelului. De asemenea, focuri de armă au vizat o serie de posturi IDF de-a lungul graniței pe parcursul zilei, televiziunea al-Manar, afiliată Hezbollah, raportând că camerele și alte echipamente IDF au fost vizate.

În plus, marți după-amiază, două rachete au fost lansate din Liban spre Israel. IDF a răspuns la atacuri cu foc de artilerie către teritoriul libanez. Hezbollah a anunțat că cinci membri ai mișcării sale au fost uciși în timp ce „își îndeplineau datoria jihadistă”. Mișcarea teroristă nu a precizat dacă cei patru au fost uciși în atacurile israeliene în Liban sau în alt incident.

Marți seară, forțele armate israeliene IDF au lovit ținte militare aparținând mișcării teroriste Hezbollah din Liban, în timp ce Iranul a amenințat Israelul cu lovituri ale Hezbollah și ale altor grupuri din regiune. Mass-media libaneză a raportat că IDF au lansat rachete de foc și bombe albe cu fosfor peste zonele din apropierea graniței, în noaptea de luni, inclusiv lângă Zahajra, la nord de Arab al-Aramshe.

Jurnalistul afiliat Hezbollah Ali Shoeib a susținut că 100 de obuze au fost trase în zonă în câteva ore peste noapte.

Aceste noi tensiuni vin în contextul vizitei președintelui SUA Joe Biden în Israel de astăzi.Loviturile armatei israeliene în Liban de luni seară au avut loc la doar câteva ore după ce ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a avertizat că mandatarii iranieni precum Hezbollah ar putea lansa atacuri preventive asupra Israelului „în următoarele ore.”

Sursa foto : https //google.com

Această prezentare sintetizată și analiză asupra evenimentelor a fost realizată de către domnul profesor Dr Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate! 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here