5 materiale necesare pentru amenajarea bucatariei

0
32

Amenajarea bucătăriei poate fi un proces complex, dar totul devine mai simplu cu materialele potrivite. Indiferent că dorești să reîmprospătezi aspectul acestei încăperi sau să începi de la zero, ai nevoie de produse pentru finisaje de calitate, care să te ajute să creezi un spațiu practic și estetic.

1. Plăci ceramice (gresie și faianță)

Plăcile de gresie și faianță sunt opțiuni populare și durabile pentru amenajarea bucătăriei. Acestea oferă numeroase avantaje, printre care rezistența la umezeală, decolorare și pătare, precum și ușurința în curățare. Datorită proprietăților lor impermeabile, plăcile ceramice nu se vor deteriora în contact cu lichidele sau aburul din bucătărie.

Principalele diferențe dintre gresie și faianță constau în procesul de fabricație și destinația finală a acestora. Gresia poate fi montată atât pe pereți, cât și pe pardosea, datorită rezistenței la trafic. Este mai durabilă și poate rezista mai bine la uzură și zgârieturi. Pe de altă parte, faianța trece printr-un proces diferit de coacere și este destinată montării pe perete. Aceasta este disponibilă într-o varietate de culori și modele, ceea ce face posibilă obținerea unui aspect personalizat în bucătărie.

2. Adeziv pentru gresie și faianță

Alegerea unor adezivi pentru gresie și faianță de calitate și adecvați lucrării este esențială pentru o fixare durabilă și rezistentă a plăcilor ceramice. Află care sunt factori importanți care trebuie luați în considerare în procesul de selecție!

Primul aspect pe care ar trebui să îl iei în calcul este tipul de placă ceramică. Există mai multe categorii de adezivi, adaptate pentru gresie și faianță de diferite dimensiuni și cu proprietăți specifice.

De exemplu, plăcile de gresie și faianță de mari dimensiuni necesită un adeziv special, cu o aderență puternică. Dacă acestea vor fi montate pe perete, asigură-te că alegi un adeziv fără alunecare verticală. În plus, pentru  a compensa eventualele diferențe de dilatație a plăcilor ceramice, alege un adeziv flexibil.

Dacă dorești o instalare rapidă și eficientă, poți opta pentru un adeziv cu timp de uscare rapid. De asemenea, dacă este necesară o rezistență sporită la încărcături grele sau trafic intens, alege un adeziv cu performanțe superioare în acest sens.

Pentru a utiliza corect adezivul pentru gresie și faianță, este necesar să se respecte instrucțiunile de folosire. Printre erorile comune în acest proces se numără aplicarea unei cantități prea mari de adeziv, care poate duce la o fixare necorespunzătoare și la apariția fisurilor ulterioare. De asemenea, nerespectarea timpului de uscare poate afecta aderența și rezistența finisajelor. Utilizarea unui tip inadecvat de adeziv poate duce, de asemenea, la probleme pe termen lung.

3. Chit de rosturi

Indiferent de tipul de placă ceramică ales, este necesar montajul cu un rost minim de dilatație de 2 milimetri. Astfel, mișcările plăcilor nu vor cauza fisurarea sau crăparea acestora. Rolul chitului de rosturi în amenajarea bucătăriei este dublu: asigură atât protecție, cât și un aspect estetic. 

Chiturile de rosturi sunt utilizate pentru a umple și impermeabiliza spațiile dintre plăcile ceramice, evitând infiltrarea apei și a murdăriei. Pe lângă rolul său funcțional, chitul de rosturi contribuie și la aspectul general al pardoselii sau al peretelui, oferind un finisaj uniform și estetic.

4. Parchet pentru bucătărie

În timp ce pentru zona de gătit este recomandată montarea gresiei și faianței, restul încăperii poate fi amenajat cu parchet, pentru a crea un aspect elegant și primitor. Cu toate acestea, pentru bucătărie trebuie ales un tip special de pardoseală. 

Bucătăria este o zonă cu trafic intens și expunere la umiditate și pete. Prin urmare, parchetul selectat trebuie să fie cu o grosime de cel puțin 8 milimetri, rezistent la apă și ușor de curățat. O opțiune populară este parchetul laminat, care are o rezistență bună la umiditate și un grad mic de dilatație.

Pentru a asigura o instalare corectă a parchetului în bucătărie, este important să aplici un strat de izolație, pentru a proteja plăcile laminate de umiditatea provenită din podea. Chiar dacă alegi un produs rezistent la umiditate și apă, este necesar să îndepărtezi lichidele scurse pe suprafața acestuia în cel mai scurt timp posibil, pentru a evita pătarea și deteriorarea. 

5. Vopsea lavabilă anti-mucegai

Vopseaua lavabilă anti-mucegai reprezintă o soluție eficientă pentru a preveni apariția și dezvoltarea mucegaiului în bucătării, unde umiditatea este, de obicei, ridicată. Această vopsea specială conține aditivi antimicrobieni, care împiedică dezvoltarea și răspândirea mucegaiului și a altor organisme suprafața vopsită.

Proprietățile vopselei lavabile anti-mucegai sunt multiple. Pe lângă protecția împotriva mucegaiului, aceasta oferă și rezistență la apă și se poate curăța ușor, fără a fi necesară utilizarea de produse agresive. Astfel, suprafața vopsită poate fi menținută curată și igienică în permanență.

Pentru a aplica vopseaua lavabilă anti-mucegai, este necesară pregătirea corespunzătoare a suprafeței. Aceasta trebuie curățată și degresată în prealabil, pentru a asigura o aderență optimă a vopselei. Este recomandat să se îndepărteze orice urmă de mucegai sau alte impurități de pe tavan și pereți înainte de văruire. 

Bucătăria este o încăpere esențială a casei, iar amenajarea acesteia necesită atenție și materiale de calitate, de la plăci ceramice, adezivi speciali pentru gresie sau faianță și chituri de rosturi la parchet și vopsea lavabilă anti-mucegai. Fiecare material contribuie la durabilitatea și estetica finisajelor.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here