Acestea sunt zonele din România cu cel mai înalt risc de cutremure! Este locuința ta printre ele?

0
106
Acestea sunt zonele din România cu cel mai înalt risc de cutremure! Este locuința ta printre ele?

România, așezată pe intersectarea a trei plăci tectonice majore, se confruntă cu un risc seismic ridicat. În cadrul acestei realități geologice complexe, anumite regiuni devin epicentre ale unei activități seismice intense, cu consecințe deosebit de serioase pentru comunități și infrastructură. Vrancea, Buzău, Prahova și București sunt regiunile cele mai vulnerabile la cutremure majore. Aceste zone au fost martore la unele dintre cele mai puternice cutremure din istoria seismică a țării. 

Iată unde au avut loc cele mai mari cutremure din România și ce trebuie să faci pentru a te proteja!

Zona seismică din România prezintă anumite regiuni cu un risc mai mare de cutremure, iar printre cele mai expuse se numără Vrancea, Buzău și Prahova, urmate de alte județe, precum și de Dâmbovița, Ilfov și București. Vrancea este recunoscută ca fiind cea mai activă zonă seismică din țară și este situată în partea de sud-est a României. În cazul județului Buzău, acesta se află în imediata apropiere a zonei Vrancea, fiind și el expus la riscul seismic crescut. 

Impactul cutremurelor în zona Vrancea a fost adesea devastator, lăsând în urmă amprente adânci în comunități și infrastructură. Unul dintre cele mai dramatice evenimente a avut loc la 4 martie 1977, când un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a lovit regiunea. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria recentă a țării și a cauzat daune semnificative în întreaga țară, cu consecințe deosebit de grave în București. 

La aproape un deceniu distanță, pe 30 august 1986, o altă lovitură seismică puternică, cu o magnitudine de 7,1 grade, a afectat aceeași regiune. Un alt cutremur notabil s-a produs la 27 octombrie 2018, când o mișcare seismică cu magnitudinea de 5,8 grade a generat o stare de alertă în întreaga țară. Acest eveniment a evidențiat necesitatea unor strategii eficiente de gestionare a riscului seismic și a impulsionat eforturile pentru consolidarea clădirilor și infrastructurii vulnerabile.

Deci, cum te poți pregăti în eventualitatea unui cutremur pentru a-ți proteja familia și locuința? 

Experții recomandă să ții cont de următoarele aspecte:

  • Construcții rezistente la cutremure – asigură-te că locuința ta și alte structuri importante sunt construite sau consolidate conform normelor de siguranță la cutremure. Consultă un specialist în construcții pentru a evalua și îmbunătăți rezistența seismică a clădirilor. 
  • Plan de evacuare – dezvoltă și practică un plan de evacuare în caz de cutremur. Identifică zonele sigure în interiorul și în afara casei tale și stabilește rutele de evacuare. 
  • Provizii de urgență – constituie un kit de urgență cu apă, alimente neperisabile, medicamente esențiale, lanternă, baterii și alte obiecte necesare care pot fi folosite în caz de dezastre naturale. Asigură-te că acest kit este întotdeauna la îndemână și actualizat periodic. 
  • Instruire de prim-ajutor – participă la cursuri de prim-ajutor pentru a te pregăti să acorzi asistență medicală de bază în caz de răni sau alte urgențe în timpul unui cutremur. 
  • Protecție în timpul cutremurului – când simți că începe un cutremur, așază-te sub un obiect solid pentru protecție sau du-te într-o zonă deschisă. Evită ferestrele, obiectele care s-ar putea prăbuși și stai departe de mobilierul greu. 
  • Comunicare cu familia – stabilește un plan de comunicare cu familia în cazul în care sunteți separați în momentul unui cutremur. 
  • Asigurare facultativă a locuinței – o asigurare poate juca un rol crucial în protejarea financiară când vine vorba despre riscurile variate la care este expusă casa ta. Dacă locuiești într-o zona cu risc seismic ridicat, poți să apelezi la asigurarea facultativă pentru locuință Casa Mea de la Allianz-Țiriac Unit, care poate acoperi daunele cauzate evenimente neprevăzute. În cazul unui cutremur, această poliță poate interveni pentru a acoperi costurile reparațiilor sau chiar reconstrucției locuinței, ajutându-ți familia să se recupereze financiar după un astfel de eveniment devastator. 

Drept urmare, adoptând măsuri simple, te poți asigura că familia ta, locuința și bunurile de valoare sunt protejate în eventualitatea unui cutremur. Prin pregătirea adecvată, gestionarea unei astfel de situații poate deveni mai facilă, evitându-se astfel consecințe majore. Acest demers implică constituirea unui mic stoc de provizii esențiale, crearea unui plan de evacuare și familiarizarea cu zonele sigure din locuință. Educația continuă și pregătirea contribuie la consolidarea rezilienței în fața riscului seismic, furnizând o protecție eficientă pentru tine și cei dragi în timpul evenimentelor neașteptate.

Sursă foto: Freepik.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here