Connect with us

Actualitate

Mărturia unui comandat ucrainean care are în subordine deținuți: „Sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire”

Publicat

pe

Mărturia unui comandat ucrainean care are în subordine deținuți: „Sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire”

Pândind în tufișuri lângă Pokrovsk, în estul Ucrainei, se află o unitate ai cărei soldați au două lucruri în comun: scurtul răstimp de când slujesc în armată și timpul petrecut în spatele gratiilor, relatează CNN.

Tancuri ucrainene de evacuare pe frontul din Pokrovsk FOTO PROFIMEDIA

Cei 15 infanteriști ai Brigăzii 59, parte a batalionului Șkval (rafală de vânt) sunt foști deținuți. Condamnați pentru diferite infracțiuni, ei văd în serviciul lor în apărarea Ucrainei o izbăvire și o șansă la o nouă viață fără antecedente penale.

Folosul pentru acești deținuți este că au contracte cu armata până la sfârșitul războiului. Există, de asemenea, un stimulent financiar considerabil: salariile variază între 500 de dolari și 4.000 de dolari pe lună, în funcție de timpul petrecut în prima linie, potrivit ministerului ucrainean al apărării.

CNN a primit acces exclusiv la acești prizonieri proaspăt recrutați săptămâna trecută, în apropierea orașului crucial din regiunea Donbas Pokrovsk. Acesta a devenit un punct fierbinte în ultimele săptămâni, ca parte a liniei de contact de peste 1.000 de kilometri care are nevoie disperată de oameni, muniție în timp ce înfruntă forțe rusești mult mai mari și mai bine aprovizionate.

Printre recruți se numără Vitali, în vârstă de 41 de ani, un dependent de droguri recuperat și tată a cinci copii.

Vitali a declarat pentru CNN că a executat 10 ani de închisoare pentru patru infracțiuni, cel mai recent pentru vătămare corporală deosebit de gravă.

„Viața mea a fost o nebunie. Am crescut cu tâlhari la fel ca toți băieții noștri (din unitate)”, spune el.

Însă, alăturându-se în rândurile Forțelor Armate ucrainene, a simțit că are oportunitatea unui nou început.

„Trebuie să-mi schimb viața. Viața mea a fost un haos. Este mai bine să fii util aici, să fii în preajma fraților… și a unui cerc social total diferit”, a spus el.

Stă în tranșee de trei luni după o scurtă perioadă de instruire de 21 de zile. Vitali nu regretă alegerea de a se înrola, însă spune că a fost naiv în ceea ce privește așteptările pe care le-a avut.

„Viața este grea aici, este și distractivă… dar nu credeam că va fi atât de greu”, a mărturisit el.

Viața ca soldat de infanterie este deosebit de periculoasă, în rândurile infanteriei înregistrându-se un număr mai mare de victime decât în alte ramuri ale armatei. Soldații infanteriei sunt adesea expuși atacurilor rusești cu drone și sunt vulnerabili în timp ce asaltează tranșeele traversând pe jos întinderi mari de pământ.

Vitali rememorează un atac deosebit de brutal cu dronă asupra unui camarad.

„A fost sfârtecat. Este atât de greu să fii martor… dar ce poți face? Nu poți ajuta. Trebuie să-i lași în urmă pentru că jumătate din el s-a dus deja”, a spus el.

Ce fel de deținuți recrutează Batalionul Șkval

În iunie, ministerul apărării a lansat o inițiativă prin care oferă deținuților șansa de a servi în armată, în schimbul eliberării după război.

Totuși, există reguli stricte cu privire la înrolarea acestora în armată. Condamnaților care au comis viol sau orice fel de violență sexuală nu pot fi recrutați. Majoritatea foștilor deținuți pe care i-a întâlnit CNN au fost închiși pentru infracțiuni precum tâlhărie sau vătămare corporală gravă.

Batalionul Șkval a declarat pentru CNN că depune cereri în justiție pentru a permite prizonierilor care au comis crime să se alăture, întrucât intuiesc că acest tip deținuți ar avea abilitățile necesare pe câmpul de luptă.

Vitali este unul dintre cei 4.650 de condamnați, inclusiv 31 de femei, care au fost eliberați și convocați pentru serviciul militar, a declarat Ministerul Apărării al Ucrainei pentru CNN. În total, 5.764 de pușcăriași și-au exprimat dorința de a sluji în armată. Ministerul ucrainean nu a precizat câți se află în prezent în prima linie.

De la condamnat la soldat

Inițiativa de a transforma condamnați în soldați, precum și o reformă a conscripției fac parte din eforturile Ucrainei de a întări rândurile subțiate ale efectivelor de luptă  după doi ani și jumătate de război istovitor.

Însă oamenii aflați în prima linie cu care a vorbit CNN au indicat probleme precum programul, inclusiv perioade de antrenament inconsecvente, de scurtă durată. Aceste dificultăți, împreună cu deficitul cronic de forță de luptă îngreunează capacitatea Ucrainei de a respinge forțele invadatoare ale președintelui rus Vladimir Putin, au spus aceștia.

După ce viața în prima linie s-a dovedit mai provocatoare decât se așteptau mulți, Vitali recunoaște că ar fi vrut să fie mai atent în timpul scurtei sale perioade de instruire. Așa probabil că ar fi fost mai bine pregătit pentru ceea ce ar fi urmat.

„Am fost proști și nu am luat-o în serios. Nu eram responsabili; a fost o greșeală să nu asculți sau să fii atent”, a spus el.

Omul însărcinat cu păstrarea stării de armonie

Oleksandr, comandantul companiei lui Vitali, este cel care se asigură că nu există niciun fel de perturbare a armoniei în cadrul unității.

Acesta nu este un străin pentru condamnați. Și-a părăsit funcția de gardian în februarie 2022, când a început războiul. Acum, în ciuda protestelor sale, a revenit la vechiul său loc de muncă, doar că, de data aceasta, pe câmpul de luptă.

„Ei mă percep drept un fost gardian al închisorii, drept un camarad, drept un comandant, toți aici trăiesc ca o familie”, a spus Oleksandr, care a cerut să fie identificat doar după prenumele său. „Sunt psiholog, tată, mamă, totul”, a adăugat el.

El așteaptă acum ca alți 25 de deținuți proveniți din închisoarea la care lucra să alăture celor 15 aflați deja în unitatea sa.

Comandantul ucrainean a explicat că mulți deținuți au aplicat să se înscrie în armată cu scopul de a s îndrepta.

„Mulți dintre ei au familii în fața cărora le era rușine de ceea ce au făcut. Au copii cărora li se spune că tatăl lor este un condamnat. După ce se alătură forțelor armate, nu mai este un condamnat, ci un erou”, a spus Oleksandr.

Moral scăzut în rândul trupelor

În timpul petrecut de CNN alături de brigada ce luptă pe frontul din Pokrovsk, jurnaliștii au fost abordați de un ofițer care a dezvăluit că moralul în rândul trupelor scade, întrucât cele mai bune arme occidentale au fost deturnate spre incursiunea din regiunea rusă Kursk, și încep să se diminueze atât camioanele și mașinile de transport, cât și vehiculele blindate, complicând logistica si evacuările.

Ofițerul, care a cerut să rămână anonim din motive de securitate, a spus că în urmă cu câteva zile au refuzat să lupte alături de trupe dintr-o nouă brigadă de soldați proaspăt recrutați, din cauza moralului lor scăzut și a motivației slabe de a lupta.

Totuși, moralul poate fi singura speranță a Ucrainei în Pokrovsk, în măsura în care forțele ruse sunt concentrate asupra cuceririi acestui oraș de pe frontul de est.

La apusul soarelui, străzile se golesc și încep barajele de artilerie.

Forțele ruse se află la doar 8 kilometri depărtare, potrivit unei hărți publicate pe 10 septembrie de către portalul specializat DeepState, un grup care monitorizează progresul forțelor ruse în Ucraina și care are legături cu serviciile de securitate ale Ucrainei.

Pokrovsk este un oraș vital de aprovizionare pentru forțele ucrainene de pe frontul de est care luptă împotriva valurilor de soldați ruși ce se revarsă în vecinătatea lui. Capturarea acestuia ar fi un mare succes pentru Vladimir Putin, în măsura în care acesta încearcă să preia controlul asupra întregii regiuni Donețk. O potențială înfrângere ar putea duce la retragerea forțelor ucrainene din alt oraș disputat, Ceasiv Iar și la apropirerea liniei de contact de orașele mult mai mari Kramatorsk și Sloviansk.

Oleksandr este conștient de sarcina de neinvidiat de a ține rușii la distanță, dar crede că trupele sale au o abilitate care le lipsește altora prin natura lucrurilor.

„Subcultura condamnatului este că sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire. Aceasta înseamnă rezistență fizică, rezistență morală, plus viclenie, gândire logică, mult mai mari decât cele ale civililor obișnuiți”, a subliniat el.

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția

Publicat

pe

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția

Ianis Hagi a trecut printr-o perioadă groaznică, după ce șefii
clubului l-au trimis la echipa a doua a lui Rangers, imediat după ce românul a
revenit după împrumutul la Alaves. Tricolorul și-a renegociat contractul cu
gruparea scoțiană și antrenorul Philippe Clement l-a reprimit în lot.

Ianis Hagi a jucat în ultima vreme numai pentru naționala României. Foto Sportpictures

Jurnaliștii britanici scriu că Ianis Hagi va fi chiar titular îm meciul de
diseară, dintre Rangers și St. Johnstone, programat la ora 22.00. Asta pentru
că managerul formației consideră că internaționalul român s-a pregătit bine la
echipa B a clubului, dar și pentru că lipsesc mai mulți titulari, din cauza
accidentărilor. Decizia lui Clement ar fi deja luată, deși este evident că
Ianis nu ar trebui aruncat în luptă după o așa de lungă perioadă de
inactivitate la nivel înalt.

Ianis Hagi, reprimit la prima echipă după ce a renunțat la bani

Însă jurnalistul Derek Clark, de la Rangers Review, un
apropiat al echipei îl vede titular cu St. Johnstone. „Vestea cea mare din această săptămână este revenirea lui Ianis Hagi
la prima echipă. Titularizarea românului dă, cu siguranță, un impuls echipei
și fanilor, iar creativitatea sa va fi utilă împotriva unei echipe St.
Johnstone, care, probabil, îi va face viața grea lui Rangers. 
Philippe Clement
trebuie să ia câteva decizii importante în momentul în care Rangers revine în
campionat
(n.r. formația din Glasgow a jucat în cursul acestei săptămâni în Europa League”, a scris Derek Clark în Rangers Review.

Ianis Hagi fusese trimis la echipa a doua în vară și a fost
reprimit în lot doar după ce a renunțat la un bonus de 360.000 de euro pe an,
pe care l-ar fi activat dacă ar fi jucat meciul cu numărul 100 pentru Rangers.
În acest moment, a bifat 99 de partide pentru scoțieni, dar avea o clauză care
i-ar fi adus 30.000 de euro în plus pe lună dacă ajungea la borna 100.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv

Publicat

pe

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv

Medicul psihiatru Robert Klitzman, director de programe la Universitatea Columbia, a explicat cum poate fi făcută diferența între demență și îmbătrânirea normală a creierului și explică modurile în care ne putem proteja împotriva declinului cognitiv.

Activitatea fizică poate proteja împotriva apariției deficiențelor cauzate de îmbătrânire. Wikipedia

Mulți oameni își fac griji că dezvoltă deficiențe cognitive grave, deși acestea sunt de fapt minore și în limitele îmbătrânirii normale.

„Creierul nostru îmbătrânește și el, pe măsură ce corpurile noastre îmbătrânesc, iar la fel ca alte simptome, tulburările cognitive se încadrează într-un spectru larg, de la „momente senior” minore la demență mai severă, cauzată de Alzheimer, la accidente vasculare cerebrale și la diverse alte afecțiuni care duc la incapacitatea de a lucra, de a conduce sau de a trăi pe cont propriu”, arată psihiatrul Robert Klitzman, într-un articol publicat de The Washington Post.

Semnele îmbătrânirii

Potrivit medicului, declinul cognitiv normal, cauzat de vârstă începe în mod obișnuit la aproximativ 40 de ani și constă în mai multe procese mentale distincte care se schimbă în ritmuri foarte diferite. Modificările pot afecta trei domenii ale cogniției: viteza de procesare, inteligența „cristalizată” și memoria.

„Viteza de procesare vizuală înseamnă cât de repede poate cineva procesa informațiile vizuale, cum ar fi literele și cifrele. Viteza de procesare cognitivă arată cât timp vă ia să procesați informații, să vă gândiți la ele și să răspundeți. Inteligența „cristalizată” include vocabularul, cunoștințele și abilitățile pe care le-ați dobândit în timpul vieții prin educație și experiență. (Vestea bună este că acest lucru tinde să se îmbunătățească în timp). Memoria reprezintă capacitatea creierului de a-și aminti din trecut și de a învăța informații noi”, arată psihiatrul Robert Klitzman.

În cazul îmbătrânirii normale a creierului, inteligența cristalizată rămâne relativ intactă. Dar capacitatea oamenilor de a procesa informații încetinește. Viteza scade cu aproximativ 20 la sută când avem 40 de ani și poate scădea în mod natural cu 40 până la 60 la sută până la 80 de ani. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, memoria li se diminuează.

„Ceea ce este important de reținut este următorul lucru: în timp ce aproximativ 40 lustă dintre cei peste 65 de ani au o tulburare ocazională de memorie asociată cu vârsta, majoritatea oamenilor nu dezvoltă demență. Uneori poate dura ceva mai mult pentru a recupera anumite cuvinte, dar de obicei ni le amintim în cele din urmă. S-ar putea să uităm numele cuiva, dar îl recunoaștem în mod clar dacă îl vedem. Uitarea unui cuvânt, în sine, este în general normală. Nu ne perturbă viața sau capacitatea de a funcționa și nu indică în mod necesar demența iminentă. Important este că încă putem să raționăm, să rezolvăm probleme și să luăm decizii cheie”, scrie autorul articolului publicat în The Washington Post.

Pierderile de memorie sunt semne ale unei deficiențe cognitive ușoare (MCI), pe care oamenii de știință au definit-o ca o stare de tranziție între îmbătrânirea cognitivă normală și demența pe care o dezvoltă unii oameni.

Aproximativ 16 până la 20 la sută dintre americanii de peste 60 de ani au o deficiență cognitivă ușoară, care reprezintă mult mai mult decât procesul normal de îmbătrânire. Aproximativ 10 până la 20 la sută dintre persoanele cu MCI dezvoltă demență în fiecare an.

Cum ne putem proteja împotriva declinului cognitiv

Medicul psihiatru descrie modurile în care oamenii se pot proteja împotriva declinului cognitiv:

Exerciții fizice și mișcarea. Exercițiile fizice care cresc ritmul cardiac (alergare, mersul cu bicicleta sau mersul rapid) și cele de întărire a mușchilor (ridicarea de greutăți), toate ne ajută creierul.

Tratarea tensiunii arteriale și a altor probleme medicale. Toți ar trebui să facem controale medicale regulate pentru a ne asigura că rămânem cât mai sănătoși posibil și pentru a trata orice tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat sau alte probleme medicale riscante.

Stimularea creierului. Anumite activități, în special cele care implică învățarea de noi abilități sau comunicarea și interacțiunea cu ceilalți, pot ajuta. Ele includ învățarea de noi jocuri de societate sau jocuri computerizate de antrenament cognitiv care necesită luarea de decizii. Cuvintele încrucișate cresc fluența verbală. Jocurile video și programele de realitate virtuală pot fi și ele benefice, deși studiile despre acestea sunt abia la început și nu sunt încă pe deplin concludente.

Educația. Educația timpurie și cea ulterioară, de asemenea, protejează împotriva derapajelor cognitive ulterioare.

Fixarea unui țel. A avea un simț al scopului, adesea derivat din religie, spiritualitate sau credințe în natură sau într-o „putere superioară”, poate ajuta, de asemenea.

Activități sociale. Interacțiunea și comunicarea cu ceilalți, cum ar fi prin grupuri de carte, organizații religioase sau alte organizații, reduce declinul memoriei și gândirii.

Grija pentru sănătatea mintală. Depresia poate înrăutăți cogniția, așa că obținerea unui tratament pentru probleme de sănătate mintală poate fi de ajutor.

Evitarea alcoolului și a drogurilor recreative. Cu timpul, alcoolul și unele droguri recreative ne afectează și gândirea.

Robert Klitzman este om de știință și autor al cărții: „Doctor, Will You Pray for Me?: Medicine, Chaplains and Healing the Whole Person” (Domnule doctor, vă veți ruga pentru mine?: Medicină, capelani și vindecarea întregii persoane).

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie

Publicat

pe

Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie

Pensia media a crescut cu 499 de lei în luna septembrie ca urmare a recalculării pensiilor, în timp ce numărul pensionarilor a scăzut, de la 4.600.022 persoane în luna august la 4.591.874.

Recalcularea din septembrie aproape a dublat nuărul celor cu pensii mai mari de 5.000 de lei

Potrivit datelor analizate de „Adevărul” majorarea din luna septembrie, bazată pe recalculare, care a introdus valoarea punctului de referință (VPR), a schimbat în totalitate structura sistemului de pensii.

Astfel, dacă în luna august numărul pensionarilor beneficiari de indemnizații cu o valoare mai mică de 700 de lei era de 411.983 persoane, în septembrie numărul acestora s-a micșorat la 325.612 persoane. 

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.281 de lei, încasează lunar acest cuantum, denumit „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Per total, numărul beneficiarilor de pensii și indemnizații cuprinse între 701 lei și 2.000 lei a scăzut de la aproape 2 milioane de persoane (1.986.213 pensionari) în luna august, la 1.470.734 persoane, o mare parte dintre aceștia „migrând” spre nivelurile superioare de pensii.

Concret, numărul pensionarilor cu venituri lunare cuprinse între 3.001 lei și 5.000 de lei a crescut substațial, de la 830.087 persoane în luna august la 1.289.314 persoane în luna septembrie.

Adevărata surpriză este legată de pensionarii cu venituri de peste 5.000 de lei, al căror număr s-a dublat, de la 235.432 persoane în luna august, la 479.827 persoane în luna septembrie.

Cele mai mari pensii sunt în București, cele mai mici în Botoșani

În ce privește statistica pe județe și municipiul București, cele mai mari pensii medii le-au încasat în septembrie pensionarii din Sectorul 1 al Capitalei – 4.051 lei, pe locul al doilea situându-se Sectorul 6 – 3.619 lei (pensia medie pe toate cele șase sectoare ale Capitalei este de 3.528 lei).

Pe locul 3 în topul celor mai mari pensii din țară se situează Hunedoara 3.487 lei, urmată de Gorj – 3.196 lei, Galați – 3.021 lei și Prahova – 3.018 lei.

La polul opus, cele mai mici pensii din țară sunt în județele Botoșani – 2.213 lei, Vrancea – 2.254 lei, Giurgiu – 2.270 lei Vaslui – 2.280 lei, Suceava – 2.342 lei.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă! Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă!
Politicaacum 2 ore

Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă!

Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al României, despre respingerea de către CCR a candidaturii Dianei Șoșoacă ,,Nu! Nu...

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția
Actualitateacum 5 ore

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția

Ianis Hagi a trecut printr-o perioadă groaznică, după ce șefii clubului l-au trimis la echipa a doua a lui Rangers,...

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv
Actualitateacum 10 ore

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv

Medicul psihiatru Robert Klitzman, director de programe la Universitatea Columbia, a explicat cum poate fi făcută diferența între demență și...

Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie
Actualitateacum 14 ore

Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie

Pensia media a crescut cu 499 de lei în luna septembrie ca urmare a recalculării pensiilor, în timp ce numărul...

Arestat după o cursă nebunească: Bărbat din Dâmbovița prins cu 169 km/h. Surpriza polițiștilor Arestat după o cursă nebunească: Bărbat din Dâmbovița prins cu 169 km/h. Surpriza polițiștilor
Actualitateacum 19 ore

Arestat după o cursă nebunească: Bărbat din Dâmbovița prins cu 169 km/h. Surpriza polițiștilor

Un bărbat din Dâmbovița a fost arestat după ce a fost prins conducând cu o viteză de 169 km/h, de...

Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Rachetele hipersonice și temerile lui Putin Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Rachetele hipersonice și temerile lui Putin
Actualitateacum o zi

Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Rachetele hipersonice și temerile lui Putin

În ultimii șase ani, 12 cercetători ruși implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice au fost arestați, iar unii au dispărut fără...

TAS a pornit procesul în cazul lui Jannik Sinner. Ce verdict va fi dat, în opinia unui expert în dopaj TAS a pornit procesul în cazul lui Jannik Sinner. Ce verdict va fi dat, în opinia unui expert în dopaj
Actualitateacum o zi

TAS a pornit procesul în cazul lui Jannik Sinner. Ce verdict va fi dat, în opinia unui expert în dopaj

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în legătură cu scandalul de dopaj în...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro