Connect with us

Breaking

Paradisul sălbatic din Moldova pe care nu mulți turiști îl cunosc! Se află la 25 km de Iași și ascunde o rezervație naturală unică în România

Publicat

pe

Paradisul sălbatic din Moldova pe care nu mulți turiști îl cunosc! Se află la 25 km de Iași și ascunde o rezervație naturală unică în România

V-ați gândit vreodată care ar putea fi paradisul sălbatic din Moldova? Este vorba despre o zonă aflată la circa 25 de kilometri de Iași și care ascunde o rezervație naturală unică în România. În anul 2020, a devenit arie protejată de UNESCO. Sute de specii de păsări, pești și animale contribuie la biodiversitatea locală. Mai jos, în articol, vă aducem în atenție bogăția naturală a zonei, structura ariei protejate, dar și atracțiile turistice.

Zona Moldovei poate fi considerată o adevărată oază de biodiversitate. De altfel, există o locație denumită Delta Moldovei care ascunde o faună și floră cu totul speciale. Desigur, acestă arie este protejată prin lege, așa cum arată Societatea Ornitologică Română. În anul 2019, reprezentanții explicau că au fost descoperite alte 3 specii noi de plante protejate – târtan, stânjenelul și capul șarpelui.

Experții botaniști ai proiectului „Elaborarea Planurilor de Management pentru ariile protejate Acumulările Belcești, Sărăturile Jijia Inferioară Prut, Eleșteiele Jijiei și Miletinului și Balta Teiva Vișina” precizau că aceste plante nu erau menționate în fișele standard ale acelor situri. De altfel, descoperirea lor a adus o îmbogățire categorică a listei ce conține plantele protejate prin lege și a impus realizarea unui set de măsuri prin care speciile să fie conservate.

Delta Moldovei a devenit arie protejată de UNESCO

În urma acumulării mai multor râuri în lacul Jijia, zona respectivă a căpătat denumirea de Delta Moldovei. De altfel, a fost desemnată o arie protejată prin Ordinul Ministrului Mediului și Dezvoltării Durabile nr 1.964/2007 – „ORDIN nr. 1.964 din 13 decembrie 2007 al ministrului mediului şi dezvoltării durabile privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România”. Situl natural „Eleșteiele Jijiei și Miletinului” a devenit o zonă umedă protejată de interes intenațional prin Convenția Ramsar (tratat interguvernamental sub egida UNESCO).

Potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), situl respectiv reprezintă „ultimul sit RAMSAR desemnat la nivelul României, în iunie 2020 și primul sit Ramsar din regiunea Moldovei”.

Structura sitului natural: aria protejată se întinde pe teritoriul a 12 comune din județul Iași

Situl natural are o suprafață de 18.990 de hectare care, la rândul lor, se întind pe teritoriul a 12 comune din județul Iași (în nord). De-a lungul acestei suprafețe se regăsesc peste 20.000 de exemplare de păsări (aprox. 200 de specii). O parte dintre acestea s-ar afla pe cale de dispariție. Cele 12 comune de-a lungul cărora se întinde rezervația unică din România: Andrieșeni, Focuri, Movileni, Coarnele Caprei, Gropnița, Șipote, Țigănași, Trifești, Popricani, Probota, Vlădeni, Victoria.

Delta Moldovei prezintă habitate variate, iar peștii, păsările și animalele și-au făcut „casă” printre ierburile înalte, pajiști, mlaștini, în malurile nămoloase și lacurile naturale.

Circa 200 de specii de păsări trăiesc în acest habitat, o parte fiind sălbatice și pe cale de dispariție

Există o multitudine de specii de păsări în Delta Moldovei, aspect care contribuie, de altfel, la diversitatea locală. O parte dintre acestea sunt sălbatice sau se află pe cale de dispariție.

Cea mai mare pasăre acvatică din țara noastră este pelicanul creț – o specie considerată vulnerabilă la nivel mondial. Printre păsările prezente în zona sălbatică situată la 25 de kilometri de Iași se numără: Cormoranul mic; Cormoranul mare; Lebăda de vară; Gâsca de vară; Egreta mică; Țigănușul; Eretele de stuf; Gârlița mare și cea mică; Rațele migratoare; Stârcul pitic; Stârcul galben; Gâsca cu gât roșu; Ferăstrașul mare (o prezență rară); Lopătarul; Barza albă; Buhaiul de baltă; Șerparul; Pescărelul albastru; Prigoria, Lăstunul de mal; Acvila de câmp; Codalbul.

Pelicani albi / sursă foto: Envato

Alte păsări: Lăcar de stuf / mic / de mlaștină; Privighetoarea de baltă; Gâsca de semănătură; Sticlete; Nisipar; Mugurar; Corcodel cu gât negru și cel cu gât rpșu, Corcodel de iarnă și Corcodel mare. Pe listă se mai adaugă, printre altele, Pasărea Omătului, Fazanul și Potârnichea.

„Aici sunt concentrate cele mai multe populații clocitoare, este o zonă absolut impresionantă în timpul migrației păsărilor. Este cea mai mare colonie de lopătar din regiune și una dintre cele mai mari din țară, în afara Deltei Dunării. Am putut surprinde rața roșie cu boboci, este o specie strict protejată pe plan global”, preciza Carmen Gache, expert ornitolog, potrivit Stirileprotv.ro.

Arie protejată bogată în specii de pești și animale, în județul Iași

De altfel, aria protejată din județul Iași este bogată în specii de pești, dar și vulpi, vidre, căprioare și mistreți. În zonă își au casă broaștele, șoarecii, șopârlele, dar și hâciogii și iepurii. În Delta Moldovei se regăsește și o biodiversitate piscicolă îmbelșugată: caras, crap, novac, sânger (crap argintiu). În zona Lacului Jijia se regăsește cea mai mare colonie de stârci, dar și singura colonie de lopătari din România (excepție cea din Delta Dunării).

Turiștii care vin în Delta Moldovei se pot bucura de un peisaj aparte. Desigur, trebuie să respecte legea și să nu distrugă sau să perturb habitatul. În anumite zone se poate practica pescuitul sportiv. Aria de protecție specială avifaunistică poate pune la dispoziție turiștilor zone în care să se plimbe, inclusiv cu barca sau caiacul.

Obiective de interes în jurul paradisului sălbatic

Există mai multe atracții turistice sau obiective istorice de interes care pot fi descoperite în Delta Moldovei. Printre acestea se numără următoarele:

  • Situl Arheologic de la Popricani – este un monument istoric regăsit în județul Iași;
  • Situl arheologic de la Andrieșeni;
  • Prutețul Bălătău – arie protejată situată pe teritoriul administrativ al comunei Probota;
  • Pădurea Icușeni – arie protejată situată pe teritoriul administrativ al comunei Victoria;
  • Rezervația acvatică Râul Prut – arie protejată;
  • Pădurea Medeleni – arie protejată situată pe teritoriul administrativ al comunelor Golăiești și Victoria;
  • Pădurea Roșcani – arie protejată situată pe teritoriul administrativ al comunei Trifești;
  • Biserica „Sf. Haralambie” din Cârniceni (1792);
  • Biserica „Sf. Spiridon” din Țigănași (1802);
  • Biserica „Sf. Ioan cel Nou” din Șipote (1507);
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Gropnița (1830);
  • Dealul lui Dumnezeu – arie protejată în sudul Dealurilor Moldovei.

Dealul lui Dumnezeu – arie naturală protejată prin lege unde se regăsește Vipera de Stepă

Una dintre ariile protejate din județul Iași poartă denumirea de Dealul lui Dumnezeu. Se află în sudul Dealurilor Moldovei, iar aici se regăsește Vipera de Stepă, o reptilă care se află pe lista roșie a IUCN. Dealul lui Dumnezeu a devenit, prin intermediul Ordinului Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr. 1964/2007, sit de importanță comunitară. Tot în această locație se află Cosașul de Stepă, o inspectă protejată prin Directiva CE 92/43/CEE din 21 mai 1992.

Vezi și Cu caiacul în PEȘTERA Topolnița și la 200 de trepte adâncime, spre cel mai mare GHEȚAR subteran din lume, la Scărișoara. Descoperă „România atractivă”

Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)



Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking

Banana lipită cu bandă adezivă a artistului Maurizio Cattelan, scoasă la licitație. Prețul URIAȘ pentru care ar putea fi vândută

Publicat

pe

Banana lipită cu bandă adezivă a artistului Maurizio Cattelan, scoasă la licitație. Prețul URIAȘ pentru care ar putea fi vândută

Faimoasa creație a artistului Italian Maurizio Cattelan, o banana legată cu bandă adezivă de perete, va fi scoasă la licitație luna aceasta. Prețul estimativ al operei de artă este unul exorbitant: între 1 și 1,5 milioane de dolari americani, conform The Guardian.

Astfel, câștigătorul va primi o banana, o rolă de bandă adezivă, un certificat de autenticitate și instrucțiuni în ce privește modul de instalare a lucrării.

Lucrarea lui Cattelan, intitulată „Comedian” a debutat la târgul Art Basel Miami în 2019 ca o ediție de trei exemplare, unde prețul de 120.000 de dolari a ajuns pe prima pagină a ziarelor din toată lumea și a provocat dezbateri privitoare la natura artei și valoarea acesteia, alimentate de confesiunea artistului potrivit căreia a cumpărat banana de la o alimentară din Miami pentru circa 30 de cenți.

A devenit virală, după ce a fost mâncată

Povestea bananei a devenit viarlă atunci când artistul din New York, David Datuna, a luat și a mâncat banana, care apoi a fost înlocuită.

În luna mai 2023, lucrarea a ajuns din nou în atenția presei, după ce un student sud-coreean la arte a mâncat din banană, dintr-o ediție a operei de artă care era expusă la Muzeul de Artă Leeum din Seul.

Agenția care organizează licitația, Sotheby’s, nu a dezvăluit sursa ediției scoase la vânzare, însă a declarat că actualul proprietar a cumpărat-o din colecția unuia dintre cumpărătorii originali.

„Comedian” va fi scoasă la vânzare la licitațua de artă contemporană de seară, organizată de Sotheby’s la New York, la data de 20 noiembrie.

CITEȘTE ȘI:

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci o banană pe zi. Efectul este uimitor!

De ce să înfășori bananele în folie de aluminiu. Trucul pe care puțini îl cunosc

Este bine sau nu să ții BANANELE în frigider?! Puțini români știu răspunsul

Trucul revoluționar prin care poți menține BANANELE proaspete timp de 15 zile



Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Am certitudinea că Mircea Geoană s-a întâlnit cu Tal Hanan. Miroase a persoane dubioase

Publicat

pe

Am certitudinea că Mircea Geoană s-a întâlnit cu Tal Hanan. Miroase a persoane dubioase

În cadrul unui interviu la Adevărul Live, Elena Lasconi a vorbit despre imaginile pe care le-a publicat de la presupusa întâlnire a lui Geoană cu israelianul Tal Hanan, fost ofițer în serviciile de securitate israeliene. Deși în fotografii Geoană și Hanan nu apar împreună, Lasconi susține că are „certitudinea” că întâlnirea a avut loc.

La sfârșitul lunii octombrie 2024, Elena Lasconi a publicat imagini despre care susține că ar dovedi prezența lui Geoană la o întâlnire cu Hanan, personaj cunoscut la nivel internațional pentru presupuse implicări în manipularea alegerilor din mai multe țări.

Elena Lasconi a fost întrebată de unde are certitudinea că Mircea Geoană că s-ar fi întâlnit cu Tal Hanan, deși în imagini cei doi nu apar împreună.

Am certitudinea că Mircea Geoană s-a întâlnit cu Tal Hanan, pentru că nu mă joc în campanie. E o treabă foarte serioasă, nu e cancan. Tal Hanan a spus că a fost în România, că nu vorbește despre clienți, a spus Elena Lasconi.

Ea a menționat că, înainte de a face publice dovezile, i-a adresat lui Geoană o întrebare despre legătura sa cu Hanan, dar răspunsul primit a fost unul evaziv, într-un comunicat oficial.

„Să înțeleg că Mircea Geoană s-a întâlnit cu mai mulți dubioși. Eu cred că instituțiile statului trebuie să își facă treaba”, a continuat aceasta, criticând reacția lui Geoană și adăugând că „nu joacă corect”.

Miroase foarte tare a persoane dubioase în jurul domnului Geoană, știți foarte bine cu cine umblă, cu cine face campanie, a adăugat candidatul USR la alegerile prezidențiale

Întrebată despre sursa fotografiilor, Elena Lasconi a refuzat să divulge detalii, invocând confidențialitatea surselor ca principiu de la care nu se abate.

În fotografii, Mircea Geoană mai apare alături de Ana Maria Cătăuță, deputat PSD de Bacău.

Pe de altă parte, candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a respins ferm acuzațiile, afirmând că nu îl cunoaște pe Tal Hanan și că nu a auzit niciodată de acesta.

Într-o declarație susținută joi, Mircea Geoană a subliniat că nu există „ferme de troli” în România.

M-am uitat şi eu la declaraţia domnului ministru al digitalizării, evident că încearcă să găsească un răspuns ca să-l acopere pe şeful său ierarhic, prim- ministrul Marcel Ciolacu. Deci, nu există ferme de troli în România, este clar. Eu nu folosesc aşa ceva, este clar. Nu folosesc, ca şi PSD-ul. Domnul ministru Gruia a spus că PSD-ul nu foloseşte conturi false. Vreau să vă confirm că nici campania mea nu foloseşte conturi false, a spus Mircea Geoană. Mai multe detalii AICI.

CITEȘTE ȘI:

Mircea Geoană neagă implicarea sa în campanii susținute de ferme de TROLI: „Este un abuz în serviciu pe care premierul îl face”

Bogdan Ivan confirmă existența TROLILOR: Ceea ce a făcut premierul să aducă în discuții în spațiul public această problemă e un semnal foarte puternic



Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Kremlinul nu exclude contactele între PUTIN și TRUMP înainte de începerea noului mandat prezidențial în SUA

Publicat

pe

Kremlinul nu exclude contactele între PUTIN și TRUMP înainte de începerea noului mandat prezidențial în SUA

Administrația de la Moscova nu a exclus, joi, posibilitatea anumitor contacte între președintele Vladimir Putin și Donald Trump înainte de începerea mandatului acestuia de președinte al Statelor Unite.

”Nu sunt excluse contactele. Donald Trump a semnalat că îl va suna pe Vladimir Putin înainte de învestire. Acestea sunt cuvintele lui”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agențiile Interfax și Reuters.

Întrebat dacă oficiali ruși au contactat echipa lui Donald Trump după anunțarea rezultatelor scrutinului prezidențial din Statele Unite, Dmitri Peskov a negat.

”Nu. De ce ar trebui să ne implicăm noi?!”, a spus el.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a făcut, deocamdată, niciun comentariu pe tema rezultatului alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Dmitri Peskov a subliniat că orice eventuală întâlnire între președinții Vladimir Putin și Donald Trump trebuie pregătită cu atenție.

”În spatele fiecărei întrevederi există multă muncă la nivel de experți. Nu există acum astfel de activități, deocamdată este prea devreme. Noi nu colaborăm cu Administrația Joe Biden. Există anumite canale tehnice de comunicare, dar nu sunt discuții substanțiale”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Moscova a reacționat prudent, miercuri, la victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidențial american, sugerând că Statele Unite rămân un stat inamical și că așteaptă ca afirmațiile lui Trump despre oprirea războiul din Ucraina să fie transpuse în realitate.

Donald Trump a semnalat constant că vrea oprirea războiului din Ucraina prin negocieri și că nu va mai acorda sprijin militar Kievului pentru respingerea invaziei militare ruse.

Foto: Profimedia

Citește și:

Casa Albă intenționează să URGENTEZE acordarea unei asistențe de securitate de miliarde de dolari Ucrainei înainte de finalul mandatului lui Joe Biden

ANALIZĂ | Le Monde: Victoria lui TRUMP în SUA marchează încheierea ciclului unei superputeri deschise către lume

Kamala Harris l-a felicitat pe TRUMP și au discutat despre transferul puterii de către Administrația Biden



Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Femeia din Bihor care și-a omorât fratele, condamnată la 10 ani după gratii Femeia din Bihor care și-a omorât fratele, condamnată la 10 ani după gratii
Actualitateacum 3 ore

Femeia din Bihor care și-a omorât fratele, condamnată la 10 ani după gratii

O femeie din județul Bihor a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru uciderea fratelui său. Aceasta și-a strangulat...

Ce urmează după alegerile din SUA. De ce durează 11 săptămâni până când Trump ajunge la Casa Albă? Ce urmează după alegerile din SUA. De ce durează 11 săptămâni până când Trump ajunge la Casa Albă?
Actualitateacum 8 ore

Ce urmează după alegerile din SUA. De ce durează 11 săptămâni până când Trump ajunge la Casa Albă?

Donald Trump a acceptat invitaţia la Casa Albă de la preşedintele Joe Biden, a transmis miercuri echipa de campanie a...

FCSB – Midtjylland amintește de un coșmar: echipa lui Becali, o glumă după ultima confruntare daneză FCSB – Midtjylland amintește de un coșmar: echipa lui Becali, o glumă după ultima confruntare daneză
Actualitateacum 13 ore

FCSB – Midtjylland amintește de un coșmar: echipa lui Becali, o glumă după ultima confruntare daneză

FCSB revine, diseară (ora 19.45, Digi Sport 1, Prima Sport 1), în Liga Europa, la două săptămâni după dezastrul de...

Spectaculoasa șosea în bucle din Munții Ciucaș. Drumul transcarpatic deschide calea spre „babele” masivului Spectaculoasa șosea în bucle din Munții Ciucaș. Drumul transcarpatic deschide calea spre „babele” masivului
Actualitateacum 18 ore

Spectaculoasa șosea în bucle din Munții Ciucaș. Drumul transcarpatic deschide calea spre „babele” masivului

Cel mai spectaculos tronson al Drumului Național 1A București – Brașov, de 184 de kilometri, se află în vecinătatea localității...

Sistemul post-Brexit de simplificare a comerțului la frontieră, pus din nou pe pauză de Marea Britanie Sistemul post-Brexit de simplificare a comerțului la frontieră, pus din nou pe pauză de Marea Britanie
Actualitateacum 23 de ore

Sistemul post-Brexit de simplificare a comerțului la frontieră, pus din nou pe pauză de Marea Britanie

Ghișeul comercial unic conceput pentru a reduce fricțiunile la importuri și exporturi va fi suspendat cel puțin până în 2026,...

Primăria Sectorului 1 permite accesul în sediu animalelor de companie Primăria Sectorului 1 permite accesul în sediu animalelor de companie
Actualitateacum o zi

Primăria Sectorului 1 permite accesul în sediu animalelor de companie

Primăria Sectorului 1 vrea să devină prietenoasă cu animalele de companie, astfel că din 6 noiembrie 2024, în sediul din...

Efectele devastatoare ale vapingul-ului asupra adolescenților: Afectează funcțiile cognitive, capacitatea de concentrare și învățare Efectele devastatoare ale vapingul-ului asupra adolescenților: Afectează funcțiile cognitive, capacitatea de concentrare și învățare
Actualitateacum o zi

Efectele devastatoare ale vapingul-ului asupra adolescenților: Afectează funcțiile cognitive, capacitatea de concentrare și învățare

Vapingul (folosirea țigărilor electronice) a devenit din ce în ce mai popular în rândul adolescenților în ultimii ani, iar medicii...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro