Connect with us

Actualitate

Ce se întâmplă cu PNL dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul II al alegerilor prezidenţiale. „Va fi un adevărat dezastru!”

Publicat

pe

Ce se întâmplă cu PNL dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul II al alegerilor prezidenţiale. „Va fi un adevărat dezastru!”

În cadrul unei
întâlniri care a avut loc la Bruxelles între preşedintele Klaus Iohannis şi mai
mulţi lideri PNL, s-a discutat despre cum ar fi afectat PNL în eventualitatea
în care Nicolae Ciucă nu va ajunge în turul II la alegerile prezindenţiale.

Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă nu se mai bucură de popularitatea de altădată. Foto Mediafax

„Dacă domnul Nicolae Ciucă nu ajunge în turul II al
alegerilor prezidențiale, atunci va fi un adevărat dezastru. Vom lua sub 15% și
vom avea doar circa 80 de parlamentari. Dezastru”,
au precizat pentru ProTV surse politice care au
participat la această întâlnire.

Concret, Partidul
Naţional ar putea pierde aproximativ o treime din numărul de parlamentari pe
care i-ar avea în situaţia în care candidatul lor ajunge în turul II.

„Dacă domnul președinte (Nicolae Ciucă, n.r.) ajunge în
turul II, atunci PNL va lua 25% la alegerile parlamentare și va avea o echipă
de 120 de parlamentari”,
spun
calculele membrilor PNL.

Potrivit aceleiaşi
surse, preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat nemulţumirea cu privire la modul
în care opinia publică a perceput PNL, dar şi activitatea sa, percepţie
materializată la alegerile locale şi europarlamentare din această vară.

În
iunie, Partidul Naţional Liberal a obținut 29% din voturi la primării și 29,15%
la consiliile județene, iar la alegerile europarlamentare a fost pe listă
comună cu PSD, obţinând împreună 48,55%.

Totodată, la
alegerile parlamentare din 2020, PNL a obținut circa 25%, la mică distanţă de
PSD, care a avut 29%, și cu aproape 10% peste USD PLUS (care a luat 15%).

Cu o lună înainte
de alegeri, PNL acuză că, pentru a-l elimina pe Nicolae Ciucă din competiţie,
PSD va face „un blat” cu AUR, cedându-i lui George Simion o parte din voturi,
pentru ca acesta să ajungă împreună cu Marcel Ciolacu în turul al doilea.

O altă temă abordată
în cadrul discuţiilor de la Bruxelles a fost aşa-numita „lege Iohannis”, care a
dus şi ea la erodarea imaginii preşedintelui actual, dar şi a Partidului
Liberal în ansamblu. Este vorba despre acel amendament care i-ar fi permis
liderului de la Cotroceni să candideze pe listele PNL fără a demisiona din funcția
de președinte al României.

În acest context,
Klaus Iohannis  a declarat public că nu a
cerut un astfel de amendament și că nu dorește o astfel de modificare a legii.

Comentarii Facebook

Actualitate

Femeia din Bihor care și-a omorât fratele, condamnată la 10 ani după gratii

Publicat

pe

Femeia din Bihor care și-a omorât fratele, condamnată la 10 ani după gratii

O femeie din județul Bihor a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru uciderea fratelui său. Aceasta și-a strangulat fratele cu o frânghie. 

10 ani de închisoare pentru o femeie din Bihor, care și-a ucis fratele. Foto: Pexels

Miercuri, Curtea de Apel Oradea a respins contestația femeii din Bihor, confirmând astfel sentința de 10 ani de închisoare pronunțată de Tribunalul Bihor pentru uciderea fratelui.

Elena Luminița Leuca a fost condamnată la o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru că și- a omorât fratele. Femeia din Sântandrei și-a ucis ruda în luna februarie, iar cadavrul acestuia a fost descoperit pe o pistă de biciclete. Potrivit anchetei, în seara crimei, Elena Luminița Leuca și fratele său, Alexandru, au fost împreună. Într-un moment de cumpănă, femeia l-a strangulat cu o frânghie pe care o avea la îndemână, până când acesta și-a pierdut viața. Apoi, și-a continuat ziua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, mergând la serviciu.

Poliția a reținut-o pe Elena Luminița Leuca direct de la locul de muncă, iar, ulterior, a fost arestată preventiv. În scurt timp, ea a fost trimisă în judecată și condamnată la 10 ani de închisoare. Nemulțumită de sentința inițială, aceasta a făcut apel la Curtea de Apel Oradea. Însă, judecătorii de la instanța superioară au confirmat decizia primei instanțe, respingând astfel contestația. Cu această decizie definitivă, femeia va trebui să execute pedeapsa de 10 ani după gratii, cu deducerea perioadei petrecute în arest preventiv. 

Pe lângă condamnarea la 10 ani de închisoare, Elena Luminița Leuca a suferit și alte restricții severe impuse de justiție. Astfel, pentru o perioadă de 5 ani, femeia și-a pierdut dreptul de a participa la viața politică și de a deține arme. Mai mult, obiectul crimei, frânghia folosită pentru strangulare, a fost confiscat de stat. În plus, aceasta a fost obligată să achite cheltuielile judiciare atât pentru procesul de la Tribunalul Bihor, cât și pentru cel de la Curtea de Apel Oradea, în valoare totală de 3.000 de lei.

Fratele victimei ar fi terorizat întreaga familie, îndreptând amenințări cu moartea în special către sora sa, Luminița și celelalte două surori, aflate într-o stare de sănătate precară, potrivit unor informații judiciare. Cei patru frați împărțeau același apartament, într-un bloc din centrul comunei. Situația era tensionată, iar Alexandru, fără un venit stabil, exercita o presiune psihologică asupra surorilor sale, în special asupra Luminiței, pe care o obliga să-i procure tot ce avea nevoie, băutură și țigări de cele mai multe ori. „Cred că femeia a ajuns la capătul puterilor”, a precizat o persoană din zonă. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Ce urmează după alegerile din SUA. De ce durează 11 săptămâni până când Trump ajunge la Casa Albă?

Publicat

pe

Ce urmează după alegerile din SUA. De ce durează 11 săptămâni până când Trump ajunge la Casa Albă?

Donald Trump a acceptat invitaţia la Casa Albă de la preşedintele Joe Biden, a transmis miercuri echipa de campanie a candidatului republican la alegerile din SUA, potrivit DPA.

Donald Trump, la depunerea jurământului la primul mandat de președinte/ FOTO: EPA/EFE

Candidatul republican victorios în alegerile prezidențiale este pregătit pentru un al doilea mandat istoric în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii, după ce a învins-o în cursa pentru Casa Albă pe actuala vicepreședintă a SUA, democrata Kamala Harris.

Președintele în exercițiu al SUA, Joe Biden, l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita pentru victorie şi i-a adresat invitaţia la Casa Albă pentru a asigura o tranziţie liniştită între administraţii, a declarat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a republicanului, Steven Cheung. „Preşedintele Trump aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea, care va avea loc în curând, şi a apreciat foarte mult apelul”, a adăugat el.

Procedural, transferul de putere în cea mai mare democrație a lumii se desfășoară pe o perioadă de aproape trei luni.

În timp ce în Franţa noul preşedinte preia puterea după 10 zile, iar în Marea Britanie a doua zi după alegeri, în Statele Unite Donald Trump va trebui să aştepte până pe 20 ianuarie 2025 pentru a se întoarce la Casa Albă.

Iniţial, perioada de aşteptare era şi mai lungă. Până în 1933, preşedinţii americani aşteptau patru luni, până în martie, pentru a prelua funcţia. Schimbarea a venit în timpul Marii Depresiuni, când ţara se confrunta cu un şomaj record de 25%, iar Franklin D. Roosevelt trebuia să aştepte să preia frâiele de la Herbert Hoover. Atunci s-a adoptat al 20-lea amendament la Constituţie, care a mutat data inaugurării pe 20 ianuarie, potrivit Deutsche Welle.

Principalul motiv pentru această perioadă lungă este complexitatea sistemului electoral american. După noaptea alegerilor, fiecare stat trebuie să certifice rezultatele locale, numere voturile sosite după alegeri (de exemplu, de la americanii din străinătate), să rezolve eventualele dispute electorale şi să trimită lista oficială de electori către Colegiul Electoral.

Abia la mijlocul lunii decembrie, electorii se reunesc pentru a-şi exprima voturile oficiale, care sunt apoi trimise Congresului. Pe 6 ianuarie, Congresul numără aceste voturi şi anunţă oficial câştigătorul. În această perioadă, viitorul preşedinte îşi formează şi cabinetul.

„Este un artefact istoric”, explică Michael Berkman, profesor de ştiinţe politice la Universitatea de Stat Pennsylvania. „În 1789, când s-a scris Constituţia, era nevoie de mult timp pentru ca oamenii să călătorească din cele 13 state originale până la New York, unde era atunci capitala”.

Odată decis învingătorul, președintele ales anunță echipa de tranziție care trebuie să pregătească transferul de putere, în colaborare cu fosta administrație prezidențială. Echipa va trasa prioritățile mandatului și candidații pentru posturile de ministru, în condițiile în care în America președintele este și șeful executivului și al armatei.

Noua echipă va avea dreptul să primească informații clasificate privind securitatea, astfel încât să poată gestiona eventuale amenințări la nivel global.

Evenimentul are loc pe treptele Capitoliului, în prezența a sute de mii de americani și este urmat de o paradă și o baie de mulțime a noului președinte, însoțit de Prima Doamnă.

Tradițional, la depunerea jurământului participă și fostul președinte Totul este gândit ca o celebrarea a democrației, în stil american. În 2021, Donald Trump a refuzat însă să pariticipe la ceremonia de depunerea a jurământului de către Joe Biden.

Transferul de putere între momentul declarării învingătorului și inaugurarea noului președinte a căpătat o greutate sporită, după precedentul atacului asupra Capitoliului din 2021. Atunci, Trump a refuzat să accepte înfrângerea în fața democratului Joe Biden, acuzând fraudarea scrutinului. El și-a îndemnat suporterii să meargă la Congres. Violențele care au urmat au șocat o lume întreagă.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

FCSB – Midtjylland amintește de un coșmar: echipa lui Becali, o glumă după ultima confruntare daneză

Publicat

pe

FCSB – Midtjylland amintește de un coșmar: echipa lui Becali, o glumă după ultima confruntare daneză

FCSB revine, diseară (ora 19.45, Digi Sport 1, Prima Sport 1), în Liga Europa, la două săptămâni după dezastrul de la Glasgow: 0-4 cu Rangers în etapa a 3-a. Acel rezultat a fost o mare lovitură pentru campioana României și, de aceea, partida din această seară, cu danezii de la Midtjylland, e una crucială pentru parcursul european al roș-albaștrilor din această stagiune.

Gigi Becali, patron FCSB. FOTO: Arhiva Adevărul

Din păcate, Midtjylland provine dintr-o țară de coșmar pentru echipa lui Becali! Ajunsă o glumă, ultima dată când a întâlnit o grupare daneză. 

ZeCeSB. Așa a ajuns FCSB, după ultima confruntare cu un club din Danemarca. S-a întâmplat în sezonul 2022-2023 al Conference League. Atunci, în decurs de șapte zile, echipa lui Becali a trăit un „film de groază“.

A fost, mai întâi, 5-0 pentru danezii de la Silkeborg acasă, în etapa a 3-a din faza grupelor. După această înfrângere usturătoare, Nicolae Dică, antrenorul de atunci al roș-albaștrilor, a promis că echipa „va întoarce scorul“ la meciul de pe teren propriu. Ceea ce s-a și întâmplat, într-adevăr. Din păcate! Pentru că, pe Arena Națională, FCSB – Silkeborg s-a terminat 0-5.

Acum, la doi ani distanță, campioana României dă de o altă formație daneză, Midtjylland. Dar antrenorul Elias Charalambous e încrezător înaintea meciului din această seară:

*Ştim foarte bine că FC Midtjylland este pe primul loc în Danemarca şi asta spune mult, pentru că ştim cât de puternică este liga daneză. Un singur rezultat, precum cel al lor cu Broendby (n.r. – înfrângerea cu 1-5 din ultima etapă), nu ne spune nimic. Am urmărit-o pe FC Midtjylland şi să fii pe primul loc în Danemarca nu e uşor. Aşa că noi ne aşteptăm la un meci extrem de greu. Dar jucăm acasă, iar jucătorii sunt motivaţi. Aceste trei puncte vor fi foarte importante pentru viitor. Nu va fi uşor să le câştigăm, dar vom da totul pentru a le obţine. Ştim foarte bine că printr-o victorie mâine şansele noastre la calificare vor fi mult mai mari.

*La acest nivel în Europa League trebuie să fii în cea mai bună formă. Am analizat adversarul, îi cunoaştem calităţile, dar, ca orice echipă, are şi slăbiciuni. Cel mai important pentru noi este să facem totul perfect pe teren şi să profităm de slăbiciunile lor. Noi am pierdut cu Rangers, dar se întâmplă, nu e posibil să câştigăm toate meciurile. Ne dorim să schimbăm impresia lăsată cu Rangers cu siguranţă, dar nu trebuie să ne concentrăm doar pe acea înfrângere.

Liga Europa, clasament după etapa a 3-a

1. Lazio 9p

2. Tottenham 9p

3. Anderlecht 9p

4. Ajax 7p

5. Galatasaray 7p

6. Frankfurt 7p

7. Midtjylland 7p

8. Bilbao 7p

9. Bodø / Glimt 7p

10. Lyon 6p

11. Rangers 6p

12. Olympiakos 6p

13. FCSB 6p

14. Fenerbahce 5p

15. Porto 4p

16. Slavia Praga 4p

17. Sociedad 4p

18. Hoffenheim 4p

19. AS Roma 4p

20. Viktoria Plzen 3p

21. Man. United 3p

22. Elfsborg 3p

23. Ferencvaros 3p

24. AZ Alkmaar 3p

25. Malmö 3p

26. Braga 3p

27. Beșiktaș 3p

28. Twente 2p

29. Union Saint-Gilloise 1p

30. PAOK Salonic 1p

31. Rigas FS 1p

32. Nice 1p

33. Ludogoreț 1p

34. Maccabi Tel Aviv 0p

35. Dinamo Kiev 0p

36. Qarabağ 0p

*La finalul fazei grupelor, primele opt clasate vor avansa direct în 16-imi. Ocupantele locurilor 9-24, deci 16 grupări, se vor duela în play-off-ul 16-imilor, tur-retur. Echipele de pe locurile 25-36 vor părăsi acest sezon al cupelor europene.

Programul campioanei României

26 septembrie: FCSB – Rigas FS 4-1

3 octombrie: PAOK Salonic – FCSB 0-1

24 octombrie: Rangers – FCSB 4-0

Astăzi: FCSB – Midtjylland (19.45)

28 noiembrie: FCSB – Olympiakos (22.00)

12 decembrie: Hoffenheim – FCSB (19.45)

23 ianuarie: Qarabag – FCSB (19.45)

30 ianuarie: FCSB – Manchester United (22.00)

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Femeia din Bihor care și-a omorât fratele, condamnată la 10 ani după gratii Femeia din Bihor care și-a omorât fratele, condamnată la 10 ani după gratii
Actualitateacum 4 ore

Femeia din Bihor care și-a omorât fratele, condamnată la 10 ani după gratii

O femeie din județul Bihor a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru uciderea fratelui său. Aceasta și-a strangulat...

Ce urmează după alegerile din SUA. De ce durează 11 săptămâni până când Trump ajunge la Casa Albă? Ce urmează după alegerile din SUA. De ce durează 11 săptămâni până când Trump ajunge la Casa Albă?
Actualitateacum 8 ore

Ce urmează după alegerile din SUA. De ce durează 11 săptămâni până când Trump ajunge la Casa Albă?

Donald Trump a acceptat invitaţia la Casa Albă de la preşedintele Joe Biden, a transmis miercuri echipa de campanie a...

FCSB – Midtjylland amintește de un coșmar: echipa lui Becali, o glumă după ultima confruntare daneză FCSB – Midtjylland amintește de un coșmar: echipa lui Becali, o glumă după ultima confruntare daneză
Actualitateacum 13 ore

FCSB – Midtjylland amintește de un coșmar: echipa lui Becali, o glumă după ultima confruntare daneză

FCSB revine, diseară (ora 19.45, Digi Sport 1, Prima Sport 1), în Liga Europa, la două săptămâni după dezastrul de...

Spectaculoasa șosea în bucle din Munții Ciucaș. Drumul transcarpatic deschide calea spre „babele” masivului Spectaculoasa șosea în bucle din Munții Ciucaș. Drumul transcarpatic deschide calea spre „babele” masivului
Actualitateacum 18 ore

Spectaculoasa șosea în bucle din Munții Ciucaș. Drumul transcarpatic deschide calea spre „babele” masivului

Cel mai spectaculos tronson al Drumului Național 1A București – Brașov, de 184 de kilometri, se află în vecinătatea localității...

Sistemul post-Brexit de simplificare a comerțului la frontieră, pus din nou pe pauză de Marea Britanie Sistemul post-Brexit de simplificare a comerțului la frontieră, pus din nou pe pauză de Marea Britanie
Actualitateacum 23 de ore

Sistemul post-Brexit de simplificare a comerțului la frontieră, pus din nou pe pauză de Marea Britanie

Ghișeul comercial unic conceput pentru a reduce fricțiunile la importuri și exporturi va fi suspendat cel puțin până în 2026,...

Primăria Sectorului 1 permite accesul în sediu animalelor de companie Primăria Sectorului 1 permite accesul în sediu animalelor de companie
Actualitateacum o zi

Primăria Sectorului 1 permite accesul în sediu animalelor de companie

Primăria Sectorului 1 vrea să devină prietenoasă cu animalele de companie, astfel că din 6 noiembrie 2024, în sediul din...

Efectele devastatoare ale vapingul-ului asupra adolescenților: Afectează funcțiile cognitive, capacitatea de concentrare și învățare Efectele devastatoare ale vapingul-ului asupra adolescenților: Afectează funcțiile cognitive, capacitatea de concentrare și învățare
Actualitateacum o zi

Efectele devastatoare ale vapingul-ului asupra adolescenților: Afectează funcțiile cognitive, capacitatea de concentrare și învățare

Vapingul (folosirea țigărilor electronice) a devenit din ce în ce mai popular în rândul adolescenților în ultimii ani, iar medicii...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro