Connect with us

Breaking

„Dacă avem o iarnă grea se va pune presiune pe reţeaua electrică”. La cât a ajuns DATORIA Termoenergetica

Publicat

pe

„Dacă avem o iarnă grea se va pune presiune pe reţeaua electrică”. La cât a ajuns DATORIA Termoenergetica

ELCEN are încă de încasat restanțele Termoenergetica, în valoare de un miliard de lei. şi este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice pentru a reduce, astfel încât să nu fie sincope cu gazele în sezonul rece și, per ansamblu, să permită companiei să fie sănătoasă din punct de vedere financiar, pentru a putea cofinanța proiecte importante de investiții, a declarat, luni, directorul general al companiei, Claudiu Creţu, la un eveniment de specialitate.

Claudiu Crețu a subliniat, luni, că pregătirile pentru sezonul rece sunt în grafic, în ceea ce privește conctractele încheiate și disponibilul de gaze, dar problema e ca ELCEN încă nu a încasat toți bani cuveniți.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi este principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de termoficare din București (90%), respectiv care asigură căldură în sistem centralizat pentru aproximativ 550.000 de apartamente din Capitală și care asigură 5,3% din energia electrică produsă la nivel național. Ministerul Energiei este cel care în subordonare Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN), proprietar al CET-urilor, în timp ce Termoenergetica este o companiei a Primăriei Municipiului București.

„Termoficările sau Termoficarea din Bucureşti îşi dorea, are acest vis de vreo 15 ani, trăiesc şi eu cu acest vis să ajungem cu factura în scadenţă. Astăzi, datoria către ELCEN este de 1 miliard de lei. Pe timpul verii, nu este aşa o problemă mare, dar, din acest moment, încep facturile de gaze, facturi care se plătesc în avans. Deci, la începutul lunii trebuie să plătim – octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. Este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar, să reducă din această datorie de un miliard, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, pentru că iarna are vreo şase luni. Abia aştept să se termine această campanie electorală, pentru că acum, dacă spunem ceva, se interpretează în spiritul campaniei. Nu este cazul. Deci, datoria este de un miliard. Punct. După ce se termină campania, evident că şi situaţia va fi mai complicată”, a afirmat Creţu, la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”, a declarat Claudiu Crețu, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte CET-urile, Claudiu Creţu a amintit cele trei proiecte noi depuse la Ministerul Energiei pentru modernizarea CET-urilor Grozăveşti, Progresu şi Sud, dar care vor fi finalizate abia în 3 – 4 ani.

„Avem trei proiecte noi. Am depus la Ministerul Energiei pe Fondul de Modernizare pentru trei CET-uri noi: Grozăveşti, Progresu, Sud. Suntem pe drumul cel bun cu aprobarea, deci premise bune sunt, dar, până la punerea în funcţiune, trec vreo 3 – 4 ierni. Deci, mai sunt vreo 3 – 4 ierni în care nu avem acei megawaţi. Asta dacă totul merge bine”, a atenţionat el.

În plus, aceste proiecte trebuie cofinanţate cu cel puţin 40% din valoare.

„Banii de la Fondul de Modernizare nu sunt 100% gratis, ca să fie clar pentru toată lumea. Sunt în procent de 60, 60 şi ceva la sută, deci trebuie cofinanţaţi. Ca să cofinanţăm aceste proiecte, înseamnă să avem o situaţie financiară sănătoasă. Ne întoarcem la miliarde. Deci, rămâne riscul cu miliardul, o să spun la fiecare conferinţă asta. Dacă dispar din peisaj înseamnă că s-a plătit miliardul. Deci, să dăm un mesaj cât se poate de pozitiv: suntem pregătiţi de iarnă. Reţeaua are pierderi astăzi de doar 2.100 tone/oră, deci nu este ceva foarte grav, nu s-a depăşit maximumul – toată lumea a înţeles ironia. Cu alte cuvinte, în această iarnă sperăm la Dumnezeu să fie o iarnă ca ultimele 3, 4, 5, 6, să nu avem o iarnă grea, pentru că dacă avem o iarnă grea se va pune presiune pe reţeaua electrică, pentru că toată lumea bagă în priză ce are prin casă”, a adăugat directorul general al ELCEN, citat de Agerpres.

Sursa foto: Facebook – ELCEN

Citiți și:

Cât de pregătită este Capitala pentru sezonul rece? Claudiu Crețu (ELCEN): „Realitatea este că, și în iarna asta, vor mai fi colo-colo avarii”

Fuziunea ELCEN – Termoenergetica, un pas mai aproape. Cum se va plăti datoria curentă și când crede directorul general Claudiu Crețu că se va finaliza



Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking

Ciucă fuge de asumare. Ciucă e cu Iohannis, e sluga lui. A fost promovat în toate funcțiile de Iohannis

Publicat

pe

Ciucă fuge de asumare. Ciucă e cu Iohannis, e sluga lui. A fost promovat în toate funcțiile de Iohannis

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu (PSD), a declarat că, pe vremea când era ministru de Finanțe, a semnat hotărâre de guvern, cu privire la Vila din Aviatorilor, întrucât făcea parte din atribuțiile sale, conform legii. Câciu a precizat că Nicolae Ciucă trebuie să își asume faptul că a știut dintotdeauna că vila era pentru Klaus Iohannis. 

Guvernul a desecretizat, joi, Hotărârea de Guvern prin care s-a dispus reabilitarea vilei RA-APPS din Aviatorilor nr. 86, destinată lui Klaus Iohannis. Documentul a fost adoptat pe vremea când Nicolae Ciucă a fost premier.

“Acea Hotărâre de Guvern este semnată de ministrul de Finanţe pentru că e o trecere în domeniul public al statului şi domeniul public al statului, inventarul acestuia, este ţinut de Ministerul de Finanţe, asta este calitatea pe care am avut-o pentru a semna.

Pe de altă parte, acolo nu e vorba de bani, e vorba de destinaţie. Singurul care ar trebui să dea explicaţie, acum nu mai e un secret pentru nimeni că s-a desecretizat documentul, nu înţeleg de ce domnul Ciucă fuge de asumare, de a spune pentru cine era acea reşedinţă. Era pentru Iohannis, este evident.

Iliescu are reşedinţă, Constantinescu la fel, Băsescu nu are voie să mai aibă reşedinţă pentru că a fost turnător al securităţii. Cine a mai rămas? Este potrivit legii reşedinţă pe viaţă pentru foştii preşedinţi. Este evident că Ciucă trebuie să iasă să îşi asume”, a declarat, duminică seară, la B1 TV, Adrian Câciu.

Adrian Câciu a lansat şi o serie de acuzaţii dure la adresa lui Nicolae Ciucă, căruia îi reproșează că îl menajează pe Iohannis.

”Ciucă face un joc care este mizerabil din punctul meu de vedere, şi îmi asum ce spun (…) De unde a plecat tot clivajul între PSD şi PNL? Când discuţia a apărut în spaţiul public că Iohannis şi-a făcut trei găuri de golf la mare şi încă trei găuri în vila de protocol. De ce nu cere desecretizarea acestor cheltuieli? De ce nu se ia de Iohannis? Vă spun eu de ce. Pentru că Ciucă e cu Iohannis, e sluga lui. El a fost promovat în toate funcţiile publice de către Iohannis”.

Citește și:

Candidatul PNL Nicolae Ciucă a folosit imagini cu copii pe afișele de campanie. „Cine tot face GREȘELI din astea monumentale?”

Adrian CÂCIU, despre HG privind „vila pentru Iohannis”: SEMNĂTURA care contează acolo este a președintelui PNL, CIUCĂ

Nicolae Ciucă face PRESIUNI prin avocatul lui Iohannis să i se taie o antenă de interes strategic din fața vilei. Ce-l deranjează pe „marele ostaș”



Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Anunț CNAIR. Circulaţia rutieră pe Transalpina, între Rânca şi Curpăt, se ÎNCHIDE luni, din cauza condițiilor meteo

Publicat

pe

Anunț CNAIR. Circulaţia rutieră pe Transalpina, între Rânca şi Curpăt, se ÎNCHIDE luni, din cauza condițiilor meteo

CNAIR a anunțat închiderea circulaţiei rutiere, pe Transalpina (DN 67C), între Rânca şi Curpăt, luni, 11 noiembrie, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. 

Compania precizează, într-o postare pe Facebook, că în data de 1 iunie 2024, pe sectorul de drum montan dintre Rânca şi Curpăt al DN 67C (Transalpina) s-a luat decizia redeschiderii doar pe timpul zilei, în intervalul orar 8:00 – 18:00.

„Începând de luni, 11.11.2024, având în vedere condițiile meteo nefavorabile, se închide circulația rutieră pe Transalpina (DN 67C), între km 34+800 (Rânca) – km 79+200, (Curpăt). Amintim faptul că pe data de 1 iunie 2024, pe sectorul de drum montan dintre Rânca şi Curpăt al DN 67C (Transalpina) s-a luat decizia redeschiderii doar pe timpul zilei, în intervalul orar 08:00 – 18:00.”, informează CNAIR pe social-media.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau de pe site-ul companiei ori de pe pagina de Facebook.

FOTO: Facebook/CNAIR



Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Familia regală nu și-ar fi achitat impozitul la stat. Prințul William, implicat în SCANDAL

Publicat

pe

Familia regală nu și-ar fi achitat impozitul la stat. Prințul William, implicat în SCANDAL

În 1992, Regina Elisabeta a II-a a decis, de bună voie, să plătească impozit pe venit pentru a răspunde criticilor publice cu privire la privilegiile financiare ale monarhiei, regulă ce a rămas până în ziua de azi. Unul dintre ducatele ce aparțin prințului William nu achită taxele aferente statului, potrivit unei investigații jurnalistice. 

Potrivit unei investigații recente a reieșit că Ducatul de Lancaster, deţinut de suveranul Carol al III-lea, şi Ducatul de Cornwall, deţinut de prinţul moştenitor William, nu achită impozit pe profit.

Întinderea exactă a proprietăţilor şi detaliile contractelor, cum ar fi contractele de închiriere, semnate între Ducatul de Lancaster, deţinut de suveranul Carol al III-lea, şi Ducatul de Cornwall, deţinut de prinţul moştenitor William, nu sunt publice.

În urma unei anchete a televiziunii Channel 4 şi a Sunday Times, publicată în ultimele zile, le-a scos la lumină pentru prima dată.

Potrivit presei, cele două ducate au obţinut venituri de milioane de lire sterline prin contracte lucrative de închiriere de terenuri către NHS, sistemul public de sănătate aflat în prezent în criză după ani de subfinanţare, către departamente guvernamentale sau organizaţii caritabile.

Norman Baker, fost deputat liberal-democrat şi vechi critic al familiei regale, a făcut remarci dure, în urma celor ieșite la iveală.

„Acestea sunt terenuri ale Coroanei care aparţin publicului (…) Toţi aceşti bani ar trebui să meargă la Crown Estate, patrimoniul Coroanei, ale cărui venituri au fost returnate Trezoreriei de la adoptarea unei legi în 1760”, a declarat el pentru AFP.

Conform acestei legi, 15% din profiturile Crown Estate revin familiei regale sub forma unei subvenţii suverane anuale (Sovereign Grant) pentru întreţinerea domeniului şi plata celor peste 500 de angajaţi ai familiei Windsor.

Anul viitor, această subvenţie se va ridica la 132 de milioane de lire sterline (158 de milioane de euro).

Familia regală asigură că profiturile obţinute din ducatele de Lancaster şi Cornwall finanţează activităţile publice, caritabile şi private ale suveranului şi ale moştenitorului său.

Acestea sunt evaluate la aproximativ 1,8 miliarde de lire sterline (2,16 miliarde de euro) şi, potrivit raportului lor anual, au înregistrat un profit de 50 de milioane de lire sterline anul trecut.

William a semnat un contract de 37,5 milioane de lire sterline pe 25 de ani cu Ministerul Justiţiei pentru a închiria terenul pe care se află închisoarea Dartmoor.

Această anchetă „arată cum ducatele caută profitul oriunde pot, în detrimentul publicului”, a criticat Graham Smith, liderul grupului anti-monarhie Republic.

Ambele ducate au negat orice vinovăţie.



Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

FCSB relansează lupta la titlu, după victoria de pe terenul liderului U Cluj. Din nou show Bîrligea FCSB relansează lupta la titlu, după victoria de pe terenul liderului U Cluj. Din nou show Bîrligea
Actualitateacum 2 ore

FCSB relansează lupta la titlu, după victoria de pe terenul liderului U Cluj. Din nou show Bîrligea

FCSB a trecut cu bine peste o serie de foc în campionat, având două victorii și două remize contra lui...

Maximizarea timpului: avantajele serviciilor de curățenie profesională Maximizarea timpului: avantajele serviciilor de curățenie profesională
Actualitateacum 4 ore

Maximizarea timpului: avantajele serviciilor de curățenie profesională

În contextul actual, unde fiecare minut contează, menținerea unui spațiu de lucru și locuit curat devine nu doar o necesitate,...

Transalpina, închisă între judeţele Gorj şi Alba din cauza prognozei de vreme rea anunţate de meteorologi Transalpina, închisă între judeţele Gorj şi Alba din cauza prognozei de vreme rea anunţate de meteorologi
Actualitateacum 7 ore

Transalpina, închisă între judeţele Gorj şi Alba din cauza prognozei de vreme rea anunţate de meteorologi

Circulaţia rutieră se închide pe DN 67 C, pe Transalpina, între Rânca, judeţul Gorj şi Curpăt, judeţul Alba, din cauza...

Povestea femeilor burrnesha, care devin bărbați pentru a supraviețui în legea Kanunului Povestea femeilor burrnesha, care devin bărbați pentru a supraviețui în legea Kanunului
Actualitateacum 12 ore

Povestea femeilor burrnesha, care devin bărbați pentru a supraviețui în legea Kanunului

Într-o lume profund patriarhală, există locuri unde femeile se transformă în bărbați doar pentru a beneficia de siguranță și de...

Tesla, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania Tesla, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania
Actualitateacum 17 ore

Tesla, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania

În vreme ce industria auto din Germania trece prin momente dificile, poziția Tesla pe piață este masiv schimbată după ce...

Căpcăunul din Bucegi și Baba Cloanța din Parâng. Cum arată monștrii mai puțin cunoscuți ai României modelați de natură Căpcăunul din Bucegi și Baba Cloanța din Parâng. Cum arată monștrii mai puțin cunoscuți ai României modelați de natură
Actualitateacum 22 de ore

Căpcăunul din Bucegi și Baba Cloanța din Parâng. Cum arată monștrii mai puțin cunoscuți ai României modelați de natură

Natura e neîntrecută în a sculpta și modela forme surprinzătoare. Dincolo de Sfinxul și de Babele din Bucegi, pe care...

Irina Begu e campioană la Cali! Salt impresionant pentru româncă în clasamentul mondial Irina Begu e campioană la Cali! Salt impresionant pentru româncă în clasamentul mondial
Actualitateacum o zi

Irina Begu e campioană la Cali! Salt impresionant pentru româncă în clasamentul mondial

Irina Begu a luat startul la turneul WTA 125 de la Cali de pe poziția 102 mondială. Românca s-a impus...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro