Actualitate
Elton John dezvăluie că și-a pierdut vederea. Confesiuni tulburătoare: „Nu știu cât timp mi-a mai rămas”
Sir Elton John a dezvăluit fanilor că nu a putut vedea scena în timpul evenimentului desfășurat duminică seara, 1 decembrie 2024, la premiera musicalului pentru care a compus muzica – The Devil Wears Prada („Diavolul se îmbracă de la Prada”) – pe covorul roșu din West End, cunoscut drept Broadway-ul londonez.
Elton John alături de partenerul său de viață, David Furnish Foto Shutterstock
Sir Elton John a confirmat că și-a pierdut vederea după ce a vorbit cu invitații la Teatrul Dominion din Londra, unde a fost prezent la premiera pe covorul roșu a musicalului The Devil Wears Prada: The Musical. Legendarul muzician a făcut această mărturisire surprinzătoare în momentul în care a urcat pe scenă, la câteva săptămâni după ce a dezvăluit că o infecție l-a lăsat parțial orb. El a spus: „După cum unii dintre voi știu, am avut probleme și acum mi-am pierdut vederea. Nu am reușit să văd spectacolul, dar mi-a plăcut ce am auzit”.
Sir Elton John, în vârstă de 77 de ani, a fost ajutat de soțul său, David Furnish, de 62 de ani, să părăsească scena, artistul exprimându-și recunoștința față de acesta pentru sprijinul acordat de la începutul problemelor cu vedere: „Mulțumesc soțului meu, care a fost stânca mea, pentru că nu am putut participa la multe dintre repetiții… Îmi e greu să le văd, dar îmi place să le ascult, iar în această seară a sunat grozav. Vă mulțumesc că ați venit!.”
Elton John a dezvăluit anterior că și-a pierdut vederea la ochiul drept în vara acestui an, în Franța, iar din această cauză nu mai poate vedea, citi sau urmări nimic.
„Nu pot vedea nici măcar un vers… începi să te gândești și la mortalitate”
Vorbind și despre cel mai recent documentar „Never Too Late” („Nu-i niciodată prea târziu”) pentru ABC News, Elton a recunoscut că nu este sigur în legătură cu capacitatea sa de a înregistra un nou album de muzică, punând totul pe seama sănătății sale: „A trecut ceva timp de când nu am mai făcut nimic. Trebuie doar să mă ridic și să mă apuc de treabă. Din păcate, mi-am pierdut vederea la ochiul drept în iulie, din cauza unei infecții în sudul Franței. Sunt patru luni de când nu mai pot vedea, iar ochiul meu stâng nu este nici el în cea mai bună formă. Există speranță și încurajare că totul va fi bine, dar, momentan, sunt blocat. Pot face lucruri de genul ăsta (interviuri – n.red.), dar să intru în studio și să înregistrez… nu știu, pentru că nu pot vedea nici măcar un vers”.
Totuși, păstrându-și atitudinea pozitivă caracteristică, Elton și-a exprimat recunoștința față de viața sa, spunând: „Sunt atât de norocos, sunt cel mai norocos om din lume. După asta, nu va trebui să mai muncesc. Voi continua să fac albume și să realizez emisiuni radio, dar călătoriile sunt extrem de obositoare. Sunt obișnuit cu ele, sunt un veteran în domeniu, dar începi să te gândești și la mortalitate”.
„Mi s-a părut un pas natural să mă implic”
Musicalul „The Devil Wears Prada” beneficiază de o partitură originală semnată de Sir Elton John, cu versuri de Shaina Taub și un libret de Kate Wetherhead.
Reflectând asupra alegerii de a compune muzica pentru acest proiect, Elton a explicat pentru RadioTimes.com: „A fost o decizie firească pentru mine, având în vedere că filmul este un clasic care a rezistat timpului, iar moda și muzica se potrivesc atât de bine. Existau atât de multe scene care cereau muzică, așa că mi s-a părut un pas natural să mă implic. Este extraordinar să pot scrie pentru un astfel de musical, pentru că, spre deosebire de Shakespeare, nu este ceva serios sau dramatic, ci pur și simplu foarte distractiv.”
Elton a adăugat că este foarte mândru de documentar, de fiii săi și de atitudinea pe care a ales să o adopte în ciuda dificultăților recente: „Mă simt pur și simplu extrem de norocos și recunoscător.”
Între luptele cu problemele de sănătate și optimismul în procesul de recuperare
Pe lângă problemele actuale de vedere, Elton John s-a confruntat și cu alte dificultăți de sănătate, inclusiv înlocuirea ambilor genunchi și a șoldului drept, după o căzătură care l-a obligat să amâne turneul de adio din 2021.
Artistul, care a susținut un concert memorabil la Glastonbury, Marea Britanie, vara trecută (2023), a vorbit pentru prima dată despre problemele sale de vedere în luna septembrie. Într-o postare amplă pe Instagram, Elton a explicat că și-a petrecut ultimele luni „recuperându-se acasă”: „În timpul verii, m-am confruntat cu o infecție oculară severă care, din păcate, m-a lăsat cu o vedere limitată la un ochi. Sunt în curs de vindecare, însă procesul este extrem de lent și va mai dura ceva timp până când vederea îmi va reveni complet la ochiul afectat. Sunt profund recunoscător extraordinarei echipe de medici și asistente, precum și familiei mele, care au avut grijă de mine cu atâta devotament în ultimele săptămâni. Am petrecut vara în liniște, recuperându-mă acasă, și sunt optimist în privința progresului pe care l-am făcut până acum în procesul de vindecare”.
Și la premiera documentarului, Sir Elton John a reflectat asupra problemelor de sănătate cu care s-a confruntat de-a lungul timpului: „Nu mai am amigdale, adenoide sau apendice. Nu am prostată. Nu am șoldul drept, genunchiul stâng sau genunchiul drept. De fapt, singurul lucru care a mai rămas din mine este șoldul stâng. Dar sunt încă aici”.
„Vreau să fiu martor la nunțile copiilor noștri, dar nu cred că voi fi apuca să trăiesc”
Aceste declarații vin după ce Elton John, câștigător al prestigiosului titlu EGOT, a mărturisit în documentarul său lansat luna trecută, „Never Too Late”, că se întreabă adesea „cât timp i-a mai rămas”.
Într-o scenă, artistul reflectează asupra propriei mortalități, dezvăluind că gândurile despre viață și moarte au devenit tot mai frecvente.
Potrivit publicației The Mirror, una dintre scene îl surprinde pe Elton în cabina de machiaj a ultimului său turneu, contemplând asupra obiectelor personale. El spune: „Mă întreb ce se va întâmpla cu toate aceste lucruri când voi termina? Acesta este finalul unei etape din viața mea. Nu știu cât timp mai am. La vârsta mea, astfel de gânduri devin inevitabile. Te gândești la viață, la moarte și ajungi la concluzia: «Vreau doar să fiu acum acolo unde îmi doresc cu adevărat să fiu».”
El a mai recunoscut, în cel mai recent documentar, că s-ar putea să nu își vadă copiii, Zachary (13 ani) și Elijah (11 ani), căsătorindu-se: „Vreau să fiu martor la nunțile copiilor noștri, deși nu cred că voi fi apuca să trăiesc aceste momente”.
David Furnish, soțul lui Elton John, care s-a căsătorit cu acesta în 2014, a vorbit și el despre starea de sănătate a partenerului său: „Mă întristează profund. În mintea mea, cumva, cred că Elton va trăi pentru totdeauna – așa credem cu toții – și el este atât de plin de viață încât e ușor să ai această impresie, dar ce se întâmplă cu el te face să te confrunți cu realitatea”.
Nu-i niciodată prea târziu
Documentarul „Never too late”, disponibil pe Disney+, îl urmărește pe muzician în maratonul său de 330 de concerte din turneul Farewell Yellow Brick Road și oferă o retrospectivă a carierei sale de 55 de ani.
Filmul explorează ascensiunea lui Elton John către faima internațională în anii 1970, lupta pentru a-și accepta sexualitatea, bătăliile cu dependența de cocaină și golul sufletesc copleșitor resimțit în vârful succesului său.
O mare parte din povestea documentarului este bazată pe înregistrări audio inedite din interviurile lui Sir Elton cu Alexis Petridis, coautorul autobiografiei sale din 2019.
David Furnish, care a co-regizat documentarul alături de cineastul american RJ Cutler, a subliniat importanța includerii momentelor intime dintre el, Sir Elton și fiii lor: „La început, au fost puțin stânjeniți când au văzut aceste scene. Dar apoi am discutat despre impactul pe care acest film l-ar putea avea”.
În momentele finale ale filmului, Zachary și Elijah sunt surprinși îmbrățișându-l pe Sir Elton pe scena de la Dodger Stadium din Los Angeles, în cadrul ultimului său concert din Statele Unite.
Pentru a însoți documentarul, Sir Elton a lansat o nouă piesă împreună cu artista americană Brandi Carlile, intitulată „Never Too Late”.
Actualitate
Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
Viața de părinte constituie o călătorie plină de bucurii, incertitudini și provocări, mai ales când vine vorba despre educația oferită micuților. Desigur, printre nenumăratele preocupări zilnice, o întrebare se face remarcată: de ce copilul meu se luptă să învețe limba engleză?
Pentru a-ți oferi răspunsul, Novakid – școala online de engleză pentru juniori între 4 și 12 ani – a analizat o multitudine de factori. De la complexitățile problemei, la exemple și opinii ale experților, toate sunt prezentate în acest articol, simplificând drumul către fluența limbii engleze.
Progresia limbajului
Călătoria fiecărui copil în deprinderea limbajului este unică, așa cum este și amprenta lor. Există micuți care gânguresc cu entuziasm molipsitor, în timp ce alții pășesc cu precauție în lumea cuvintelor. Aceste etape de dezvoltare sunt fundamentale pentru înțelegerea nuanțelor de dificultate din procesul de învățare a limbii engleze.
Potrivit cercetărilor efectuate de Asociaţia Americană Vorbire-Limbă-Auz (ASHA), copiii ating, de obicei, reperele lingvistice la diferite vârste. Până la patru ani, majoritatea ar trebui să fie capabili să construiască propoziții simple și să se angajeze în conversații de bază. Și totuși, aspecte precum expunerea la medii bogate în limbaj și abilitățile cognitive individuale pot influența această cronologie.
Mediul cultural și familial
Limba este mai mult decât un simplu instrument de comunicare – este o reflectare a culturii, identității și moștenirii. Copiii crescuți în familii multilingve posedă adesea un repertoriu lingvistic îmbogățit de diverse influențe. Cu toate acestea, pentru cei cu expunere limitată la engleză, abordarea provocărilor implicate se poate dovedi dificilă.
Conform unui studiu publicat în Revista de Psihologie Experimentală a Copilului, copiii bilingvi demonstrează, în comparație cu cei monolingvi, o flexibilitate cognitivă sporită și abilități de rezolvare a problemelor. În ciuda concepțiilor greșite despre confuzia lingvistică, bilingvismul oferă o multitudine de beneficii, care se extind dincolo de competențele de vorbire.
Abordările personalizate în procesul de învățare
În domeniul educației, o singură dimensiune nu se potrivește tuturor. Adaptarea la diversele stiluri de învățare este esențială pentru optimizarea predării limbii engleze. Indiferent dacă juniorul se descurcă la activități practice sau preferă suporturile vizuale, soluțiile personalizate pot favoriza o înțelegere mai profundă a conceptelor.
„Înțelegerea preferințelor de învățare ale copilului este cheia pentru un proces educațional eficient. Prin încorporarea activităților care se aliniază cu interesele și punctele sale forte, educatorii pot crea un mediu de studiu favorabil, care sprijină asimilarea limbii engleze”, punctează dr. Maria Lopez, psiholog educațional.
Cadrul variat al normelor lingvistice
Engleza, cu labirintul său de reguli gramaticale și inconsecvențe fonetice, prezintă o provocare formidabilă pentru învățăcei, în special pentru cei obișnuiți cu structuri lingvistice diferite. Explicarea foneticii, exercițiile de construire a vocabularului și experiențele imersive sunt instrumente indispensabile în depășirea acestor obstacole.
Cercetările efectuate de Comisia Națională pentru Lectură din Statele Unite evidențiază eficiența instruirii fonetice în promovarea competenței de citire în rândul juniorilor. Învățându-i pe copii relația dintre sunete și litere, fonetica pune o bază solidă pentru decodarea cuvintelor necunoscute și deschiderea ușii către alfabetizare.
Intensitatea motivației și a încrederii în sine
Motivația servește drept forța motrice din spatele cunoașterii limbii engleze. Micuții care percep învățarea limbii engleze ca fiind captivantă și plină de satisfacții au mai multe șanse să persiste în eforturile lor, chiar și în fața dificultăților. Încurajarea unei mentalități de creștere și celebrarea victoriilor sunt strategii esențiale pentru cultivarea determinării și a încrederii.
Caracteristicile mediului de studiu
Metodologiile și resursele de predare inovatoare joacă un rol esențial în facilitarea dobândirii cunoștințelor de engleză. Prin platforme interactive online sau experiențe lingvistice imersive, educatorii valorifică puterea tehnologiei și a creativității pentru a oferi studenților oportunități inedite de învățare.
În cadrul cursurilor sale, școala de limba engleză pentru copii Novakid demonstrează că studiul poate fi învăluit în plăcere! Profesorii utilizează limbajul în contexte variate, sarcini creative, elemente gamificate, căi de învățare adaptative, feedback imediat, revizuind periodic și consolidând cunoștințele prin joc. Astfel, captează atenția copiilor și le mențin nivelul de interes la cote înalte.
Ajută-ți juniorul să vorbească fluent limba engleză! Trebuie doar să programezi aici, gratuit, prima lecție de probă la Novakid!
Actualitate
Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
Atunci când vine vorba de restaurarea unui dinte pierdut, mulți se întreabă dacă ar trebui să opteze pentru o proteză cu pivot și coroană sau pentru un implant dentar. Diferența principală între aceste două metode constă în designul ortopedic și modul în care fiecare tehnologie interacționează cu structura dentară existentă.
Proteza este una dintre cele mai comune metode de restaurare dentară, având avantajul că poate fi realizată rapid și cu costuri mai reduse. În acest caz, un știft de titan sau fibră de sticlă este plasat în canalul radicular pentru a întări pereții coroanei și pentru a restabili funcțiile și estetica dintelui. Deși eficientă, proteza nu restabilește complet funcția rădăcinii naturale și poate necesita ajustări sau înlocuiri pe termen lung.
Pe de altă parte, implantul dentar reprezintă o soluție mai permanentă și mai apropiată de dintele natural. Acesta este o „rădăcină artificială” din titan sau alt material biocompatibil, care este implantată direct în osul maxilarului, unde se integrează perfect cu țesutul osos. Această procedură nu doar că restabilește funcția de mestecare a dintelui, dar previne și pierderea osului din jurul zonei afectate, ceea ce se poate întâmpla în cazul protezelor convenționale.
Deși implantul dentar oferă o durabilitate mai mare și o funcție mai apropiată de cea a unui dinte natural, proteza cu pivot și coroană poate fi o alegere mai accesibilă și rapidă, mai ales pentru cazurile în care nu este posibilă plasarea unui implant din cauza condițiilor de sănătate ale pacientului. Ambele opțiuni sunt viabile, dar alegerea între proteză și implant depinde de nevoile individuale ale fiecărui pacient, de recomandările medicului și de bugetul disponibil.
Avantajele și limitările protezelor
Principalul avantaj al protezei dentare este că, în general, nu există contraindicații severe pentru aceasta. Cu toate acestea, proteza devine imposibilă în anumite condiții, cum ar fi atunci când pereții dintelui sunt complet distruși, rădăcina nu poate fi conservată, țesutul osos s-a atrofiat, sau în cazuri de boli dentare inflamatorii severe, precum parodontoza și cariile. De asemenea, pacienții cu forme acute de boli cronice pot să nu fie potriviți pentru proteze.
În situațiile în care proteza nu este o opțiune viabilă, implanturile dentare sunt o soluție eficientă.
Beneficiile implantului dentar
Unul dintre cele mai mari avantaje ale implantului dentar este că nu necesită șlefuirea dinților adiacenți, spre deosebire de proteze. Astfel, dinții naturali rămân intacti și protejați. De asemenea, implanturile dentare au o durată de viață mult mai lungă decât protezele, ceea ce le face o opțiune mai durabilă pe termen lung.
Chiar și în cazul în care există o lipsă de țesut osos, implantul poate fi realizat după efectuarea unei proceduri de grefă osoasă, asigurându-se astfel stabilitatea necesară pentru integrarea implantului. În plus, implanturile permit realizarea de proteze dentare fixe, chiar și în absența unui dinte natural, oferind o soluție estetică și funcțională excelentă.
Protezele – argumente pro și contra
Protezele dentare oferă avantajul restabilirii funcțiilor de mestecat și al aspectului estetic al dinților pierduți. Instalația lor este simplă, iar rezultatele sunt vizibile rapid, iar prețul este accesibil comparativ cu alte soluții. Totuși, există și dezavantaje: proteza poate implica depulparea dinților și scurtarea duratei lor de viață, mai ales când sunt folosite pentru a sprijini proteze parțiale. De asemenea, este necesară șlefuirea dinților adiacenți, ceea ce poate duce la sensibilitate sau alte complicații. Un alt aspect negativ poate fi acumularea bacteriilor sub proteză, ceea ce poate provoca inflamații ale gingiilor. În plus, pe măsură ce înaintăm în vârstă, poate fi necesară corectarea frecventă a modificărilor structurale ale aparatului maxilo-facial pentru a menține proteza funcțională.
Implantare dentara – argumente pro și contra
Implanturile dentare sunt o opțiune excelentă pentru refacerea eficientă a funcției masticatorii și pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului. Unul dintre avantajele principale ale acestora este prevenirea atrofiei osoase, menținând sănătatea maxilarului. De asemenea, spre deosebire de proteze, implanturile nu necesită înlocuire și sunt, în general, lipsite de contraindicații majore. Totuși, costul ridicat al procedurii poate fi un dezavantaj semnificativ, iar procesul de grefare poate dura destul de mult, mai ales în cazurile care necesită reconstrucție osoasă. Alegerea celei mai bune opțiuni între implanturi și alte soluții depinde de un diagnostic amănunțit și de profesionalismul medicului stomatolog, de aceea este important să evitați automedicația și să vă consultați cu un specialist.
Actualitate
Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
Livingul este inima unei locuințe, spațiul în care familia se adună pentru momente de relaxare sau în care primești oaspeții cu căldură. La Homemobili Timișoara, găsești o gamă variată de mobilă pentru living, creată pentru a satisface toate preferințele și nevoile, combinând eleganța, funcționalitatea și calitatea.
Diversitate în Stiluri și Designuri
Indiferent de preferințele tale, gama de mobilă pentru living de la Homemobili se distinge prin:
- Stiluri variate: De la modern minimalist la rustic, clasic sau industrial, fiecare piesă este creată pentru a completa perfect orice tip de decor interior.
- Materiale de calitate: Mobilierul este realizat din material calitativ dar si bine realizat care sa garanteze frumusete si eleganta.
- Detalii premium: Finisaje impecabile, accesorii discrete și designuri ergonomice care îmbină frumusețea cu utilitatea.
Soluții pentru Orice Tip de Spațiu
Fie că ai un living spațios sau unul compact, Homemobili îți oferă soluții adaptate pentru a valorifica la maximum fiecare colț:
- Canapele și colțare – Gama include modele extensibile, perfecte pentru spații mici, și colțare generoase, ideale pentru familii numeroase.
- Mese de cafea – Disponibile în diverse dimensiuni și stiluri, acestea adaugă o notă de eleganță și funcționalitate zonei de relaxare.
- Biblioteci și corpuri modulare – Oferă soluții inteligente de depozitare, cu spații pentru cărți, decorațiuni sau electronice.
- Fotolii și scaune – Modelele confortabile și versatile sunt create pentru momente de relaxare și socializare.
Consultanță Personalizată
Homemobili pune accent pe înțelegerea nevoilor clientului, oferind o experiență de achiziție personalizată:
- Consultanță profesională: Echipa de specialiști te ajută să alegi piesele potrivite, ținând cont de spațiul și stilul casei tale.
- Dressing-uri configurabile in functie de spatiu, nevoie, dorinte.
De ce să Alegi Homemobili Timișoara?
- Calitate garantată – Mobilierul este creat din materiale premium, pentru a rezista în timp.
- Design exclusiv – Gama de living aduce un plus de unicitate casei tale.
- Prețuri competitive – Investiția în mobilă de calitate devine accesibilă cu ofertele speciale de la Homemobili.
- Garanție și servicii post-vânzare – Fiecare piesă vine cu garanție, iar echipa oferă suport complet după achiziție.
Creează un Living pe Gustul Tău
Descoperă gama completă de mobilă pentru living la Homemobili Timișoara și transformă-ți casa într-un spațiu de vis. Vizitează magazinul din Timișoara sau explorează catalogul online pentru a te inspira și a alege piesele perfecte pentru tine.
Contact
Adresa: Timisoara, Bd Liviu Rebreanu nr 34.
Website: www.homemobili.ro
Homemobili Timișoara – Unde Calitatea și Eleganța Devine Acasă.
-
Actualitateacum 2 zile
5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public
-
Actualitateacum o zi
Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
-
Actualitateacum 2 zile
Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
-
Uncategorizedacum 2 zile
SGS își extinde expertiza în domeniul sustenabilității prin achiziționarea Aster Global
-
Uncategorizedacum o zi
Turneul Internațional “Imagine Belle Epoque” Ianuarie 2025
-
Comunicateacum o zi
Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!“
-
Uncategorizedacum 8 ore
Studiu HONOR: aproape jumătate dintre tinerii din România se confruntă cu probleme financiare în ianuarie
-
Actualitateacum 2 ore
Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid