Breaking
Aceeași clădire din Londra, sediul unor operațiuni de informații rusești și a unei rețele de INFLUENCERI români cu legături ruse
O clădire discretă din mijlocul Londrei a fost identificată ca adresa legală a mai multor operațiuni de informații rusești din Europa. Intelligence Online a dezvăluit că respectiva clădire găzduiește și o rețea de influenceri români cu legături cu ambasada Rusiei la București.
După cum au dezvăluit Intelligence Online și publicația românească Snoop la începutul acestei luni, operațiunile de influență de la București ale rețelei Fazze/AdNow par să facă parte din operațiuni mai ample de ingerință străină care au dus la anularea alegerilor prezidențiale din România, al căror al doilea tur de scrutin era planificat pentru 8 decembrie. Curtea Constituțională urmează să reprogrameze votul în curând.
Fazze/AdNow își desfășoară de ani de zile activitățile, fie că este vorba de influență politică pro-rusă în România, fie împotriva vaccinurilor Covid-19 în Europa de Vest, de la sediul oficial din Londra, pe strada Percy 5. Această clădire georgiană din cartierul Fitzrovia din centrul Londrei găzduiește un salon de înfrumusețare, dar este și adresa poștală a aproape 180 de companii din întreaga lume, dintre care unele sunt legate indirect de serviciile de informații militare rusești, GRU.
Potrivit publicației britanice Finance Uncovered, 5 Percy Street este, de asemenea, adresa legală a Always Efficient LLP, care a operat pe platforma de criptomonede BTC-e folosită de Fancy Bear, un grup de hackeri afiliat GRU, ca parte a interferenței în campania prezidențială din SUA din 2016. Always Efficient LLP este condusă de Sandra Gina Esparon și Evaline Sophie Joubert, ale căror nume au apărut anterior într-o investigație Bellingcat din 2019 privind schemele de spălare de bani din Londra. Înainte de a conduce Always Efficient LLP, cele două femei de afaceri au condus Enchanted Business Solutions LP, care a fost preluat ulterior de Stanislav Fesenko.
Din Marea Britanie la București
O altă companie, Bunelu Ltd, care a trecut până acum neobservată, are și ea sediul la 5 Percy Street. Deși nu are legătură cu AdNow, ea are legături cu o serie de influenceri români pro-ruși, susținători declarați ai candidatului prezidențial Călin Georgescu, a cărui creștere bruscă în sondaje a crescut suspiciunile că ar fi primit sprijin online de la Moscova și Beijing.
Fondată la Londra în 2019, Bunelu este condusă de un cetățean moldovean, Ion Bulgacov, care a fost reținut în România sub acuzații de fraudă și ulterior eliberat pe cauțiune în 2015, înainte de a dispărea în 2017. Bulgacov a fost condamnat inițial în acest caz în 2019 și condamnat la 10 ani de închisoare. El a fost reținut din nou în 2021 și apoi eliberat din nou. Procesul său este încă în desfășurare. În ciuda faptului că a fost căutat de autoritățile moldovenești după dispariția sa, Bulgacov și-a intensificat activitățile de afaceri în Europa de Vest.
În prezent, se pare că este imposibil să fie găsite detalii despre activitățile Bunelu din Londra, iar în 2021 compania și-a schimbat numele în E2 Construct Consultancy Ltd. Între timp, o filială Bunelu a apărut în România. Aceasta pretinde că lucrează în sectorul hotelier, dar nu există nicio urmă tangibilă a activității sale.
Cu toate acestea, numele lui Mihai Rotariu, un om de afaceri al cărui nume este asociat cu aproximativ 20 de companii cu strânse legături cu lumea politică românească, se remarcă în fruntea filialei. Rotariu a fost asociat într-una dintre primele sale companii cu fratele fostului șef al serviciului de informații externe al României din 1992 până în 1997, Ion Talpeș.
Rețeaua Tracia Unita
Fost membru al camerei de comerț româno-belaruse și al camerei de comerț și industrie româno-ruse, Rotariu este și fondatorul Tracia Unita, o companie care a reușit să transforme teoriile conspirației într-o afacere pe scară largă, aducând la un loc mai mulți partizani ai teoriilor conspirației, cu convingeri pro-ruse, și susținători ai lui Călin Georgescu.
Principalul asociat în Tracia Unita este influencerul britanic new age Sacha Stone, pe numele real Simon Jean Paul Sasha Adams. La apogeul său, Sacha Stone avea câteva milioane de urmăritori pe rețelele de socializare. Stone este un promotor activ al teoriilor conspirației despre pericolele 5G. Pe lângă activitățile sale de afaceri, Stone este și un susținător fervent al lui Donald Trump și Vladimir Putin.
Sosirea lui Stone la Tracia Unita în 2021 a fost marcată de o creștere bruscă a valorii autodeclarate a companiei, la o valoare de 300 de milioane de euro. De fapt, creșterea capitalizării s-a bazat pe achiziționarea de către Tracia Unita a unei aplicații de dating, Seen, care nu mai există și a cărei valoare a fost estimată în mod arbitrar de proprietarii săi.
Legăturile cu Rusia
Alături de Rotariu, cetățeanul român Bruno Mihăilescu apare ca co-fondator al Tracia Unita. Pe lângă investiția sa în Tracia Unita, Mihăilescu este și director a două companii fondate împreună cu femeia de afaceri româncă Romanița Ileana Popescu.
În perioada 2003-2004, Romanița Ileana Popescu a fost director executiv al Casei NATO, o organizație neguvernamentală finanțată de Guvernul României sub conducerea prim-ministrului Adrian Năstase. Între timp, Năstase s-a transformat într-un politician pro-rus care organizează conferințe pe teme anti-europene, la care l-a invitat pe ideologul ultranaționalist rus Aleksandr Dughin.
Popescu are, de asemenea, legături indirecte cu ambasada Rusiei la București printr-o legătură de afaceri cu Andrei Gheorghe Paduret, el însuși apropiat de Natalia Nita, fost manager Lukoil și fost angajat al ambasadei Rusiei la București. Nita este, de asemenea, apropiată de Boris Golovin, om de afaceri și fost colonel în GRU, potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).
Întrebat despre aceste legături cu Rusia și participarea sa la mai multe evenimente la ambasada Rusiei, Mihăilescu a fost deosebit de amenințător:
„Nu cred că știți în ce vă bagați, ascultați ce spun. Îți spun să te oprești acum, cât mai ai ocazia.”
Conexiunea sud-africană
Trebuie remarcat un videoclip online publicat de un susținător autoproclamat al planului lui Mihăilescu. El spune că numele său este Marvin Bernstein și că locuiește în Africa de Sud, de unde transmite mesaje puternice de susținere a lui Georgescu, despre care susține că este consiliat de „fratele” său Mihăilescu. Bernstein spune că este încântat să-l cunoască pe Mihăilescu, deoarece este „foarte apropiat” de Georgescu. „Patrioții Africii de Sud sunt alături de tine”, îi spune el candidatului în videoclipul său.
Imediat după publicarea documentelor de la serviciile secrete românești declasificate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe 4 decembrie, care indicau o operațiune de amestec a unui agent statal în campania prezidențială românească, videoclipul „Marvin Bernstein” a fost scos de pe internet. Documentele serviciilor secrete românești indicau existența unei finanțări sud-africane pentru campania de pe TikTok care avea scopul de a crește notorietatea candidatului pro-rus.
Geopolitika și coincidențe
O altă persoană cu legături cu Tracia Unita, prezentatorul de televiziune Marvin Calistrat Atudorei, este și el un susținător al lui Georgescu. În România Atudorei este cunoscut în special pentru legăturile sale cu ambasada Rusiei la București. Atudorei s-a bucurat de o relație strânsă cu fostul ambasador Valeri Kuzmin, intervievându-l de cel puțin patru ori.
În ianuarie, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat canalul Global News, după ce prezentatorul a susținut că a primit un DVD de la fostul ambasador „plin de dovezi că întreaga pandemie de Covid-19 a fost creată în laboratoare din Ucraina, cu implicarea serviciilor secrete americane și a altora”.
Atudorei este, de asemenea, proprietarul Geopolitika.ro, un site care folosește în mod constant limba rusă și publică transcripturi complete ale discursurilor lui Putin în limba română. Site-ul reflectă în mod regulat politica de influență a Rusiei în Africa și vorbește despre pierderea influenței Franței în regiune.
Numele site-ului este asemănător cu Geopolitika.ru, condus de ideologul de extremă dreapta rus Alexander Dughin. Când a fost întrebat dacă există vreo legătură, Atudorei spune că este doar o coincidență. „Cuvântul geopolitică este folosit de mulți analiști sau, de fapt, de scriitori și jurnaliști”, spune el.
CITIȚI ȘI:
Breaking
SALARIUL primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a trăi la noi în țară
În ultimii ani, un număr tot mai mare de imigranți ne-a trecut granița în speranța de a găsi un loc de muncă pentru ei și familiile lor. Au existat o mulțime de speculații cu privire la salariul și beneficiile pe care le primesc de la angajatorii români.
Cu toate acestea, un videoclip de pe TikTok care a fost postat recent a rezolvat unele dintre întrebările românilor care se întrebau dacă munca lor este plătită corespunzător. Un bărbat care a venit din Nepal în România pentru a lucra a spus cât câștigă pe lună și cât se întoarce la familie în țara sa natală.
Aproape toți banii din salariu sunt trimiși familiei. Când un influencer de pe TikTok cunoscut l-a întrebat care este salariul său lunar de la angajatorul său român, bărbatul din Nepal a spus că primește 4.000 de lei.
@lucianpopaoficial #nepal #nepalez #salariu #fortademunca ♬ original sound – Lucian Popa
În plus, el a declarat că lucrează în regim full-time, opt ore pe zi, și are două zile de concediu pe săptămână. Nu este obligat să își achite cazarea sau mâncarea din salariu, deoarece acestea sunt asigurate de companie pentru care lucrează. Cu toate acestea, domeniul în care funcționează nu a fost menționat.
Cetățeanul nepalez trimite acasă între 3.000 și 3.500 de lei din cei 4.000 de lei.
Pentru mulți cetățeni nepalezi, România a devenit locul ideal pentru a munci. În ciuda faptului că 6 milioane de români au plecat din țară, România avea, de asemenea, nevoie de acest val de muncitori.
Patronii au început să caute muncitori pe alte continente și au înțeles că muncitorii străini vor evita România dacă nu li se oferă condiții de viață civilizate. Potrivit Observator News, asiaticii care lucrează în România câștigă în medie între 500 și 600 de euro pe lună, de trei sau chiar patru ori mai mult decât în țara lor natală.
Breaking
Depozitele de GAZE naturale din Europa se golesc cea mai mare viteză din ultimii șapte ani. Care sunt cauzele și posibilele urmări
Țările europene apelează la gazele naturale stocate în depozite pentru sezonul rece cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, arată o analiză Bloomberg, care invocă temperaturile scăzute din ultimele zile, care au dus la o creștere a consumului pentru încălzire. Trendul ar putea continua, în contextul în care vremea este așteptată să scadă în continuare în cursul acestei săptămâni.
Depozitele subterane de gaze din regiunea Europei, care funcţionează ca o rezervă-amortizor pentru sezonul rece, mai ales în situaţia unor probleme pe partea de livrări, au ajuns în prezent la un grad de umplere de 70%, comparativ cu unul de 86% în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată analiza Bloomberg, citată de Agerpres.
Potrivit jurnaliștilor citați, chiar dacă nu există niciun risc de deficit imediat, golirea rapidă a depozitelor ar putea face reumplerea lor mai dificilă în următorul sezon şi riscă să aibă un impact asupra preţurilor pe termen scurt.
Datele agregate de Gas Infrastructure Europe şi analizate de Bloomberg arată că gradul de umplere a depozitelor europene de gaze este mai mic cu 25 de puncte procentuale faţă de nivelul lor maxim de umplere, ceea ce reprezintă cea mai importantă scădere înregistrată după 2018.
„Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon. Acest lucru va fi cu atât mai probabil cu cât prognozele arată că temperaturile vor fi mai mici decât se estimează în prezent”, susţine Samantha Dart, director de cercetare pe gaze naturale la Goldman Sachs Group Inc.
Temperaturile au scăzut în mare parte din regiunea de nord-vest a Europei, ceea ce ar putea însemna noi retrageri de gaze din depozite pe măsură ce necesarul de încălzire va creşte, arată sursa citată.
Totodată, arată jurnaliștii Bloomberg, Europa ste din ce în ce mai expus la volatilitatea de pe piaţă deoarece se bazează pe gazele naturale lichefiate pentru a acoperi golul lăsat de oprirea tranzitului gazelor naturale ruseşti via conductele din Ucraina.
Eventualele întreruperi neprogramate la principalii furnizori de gaze ar putea dezechilibra şi mai mult balanţa fragilă a regiunii şi ar declanşa noi fluctuaţii de preţuri. De exemplu, în Norvegia uzina de procesare a gazelor lichefiate de la Hammerfest a încetat activitatea până la data de 9 ianuarie din cauza unor probleme la un compresor.
Săptămâna trecută, cotaţiile la gaze au înregistrat un avans de 4% şi în prezent sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, pe măsură ce piaţa se confruntă cu diminuarea stocurilor şi livrările reduse.
Luni, cotaţiile futures la gaze la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut uşor cu 1,2% şi în jurul orei 8:49 a.m. se situau la 49,05 euro pentru un Megawatt-oră.
Cazul României
România și-a atins obiectivul obligatoriu de stocare a gazelor – crescut la nivel european după criza postpandemică – cu două luni înainte de termen, 1 noiembrie, și a ajuns la 102,97%, peste media de 95,22% la nivelul UE, conform celor mai recente date agregate de platforma Gas Infrastructure Europe (GIE), valabile la 29 octombrie.
Grație temperaturilor moderate din iarna trecută, România a ieșit din sezonul rece anterior cu volume consistente de gaze în depozite. Mai mult, au fost cazuri și momente în care furnizorii au apelat la importuri, în loc să scoată gaze din depozite, pentru că prețul de pe piață era mai mic.
În prezent, nici prețurile nu sunt mai mici, iar temperaturile sunt mai scăzute decât anul trecut.
În condițiile unei ierni similare cu ultimele trei, nu vor fi probleme în acoperirea necesarului de consum din producția internă și depozite, a dat asigurări Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul.
„În condițiile unei ierni cu temperaturi asemănătoare cu cele înregistrate în ultimii trei ani, nu vor fi întâmpinate probleme în asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor din România. În sezonul rece următor (noiembrie 2024 – martie 2025), chiar și la o estimare de consum mai mare cu circa 5-6% față de cel înregistrat anul trecut în România, nu vor fi probleme în acoperirea consumului din surse din producția internă și din depozitele de înmagazinare subterană”, a declarat Ion Sterian.
Potrivit șefului Transgaz, în sezonul rece de anul trecut (noiembrie 2023 – martie 2024), importul pentru consumul României a fost de 0,6 mld. mc, reprezentând circa 76,6% din intrările în SNT prin punctele de interconectare transfrontalieră.
„Trebuie menționat că «valul» de import la care faceți referire se datorează în principal opțiunii unor furnizori care au achiziționat gaze din import, nu din lipsa gazelor din producția curentă – producție internă și din depozite, ci din rațiuni comerciale. Un argument în acest sens este nivelul ridicat al stocului de gaze naturale înregistrat în depozitele de înmagazinare la sfârșitul ciclului de extracție (31 martie – n.r.) de 1,6 mld. mc, reprezentând circa 50% din capacitatea de stocare în depozite”, explica Ion Sterian.
După două luni și câteva zile, depozitele din România au un grad de umplere de 63,43%, conform celor ai recente date ale GIE, valabile din 5 ianuarie.
Sursa foto: Engie
Citiți și:
Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom
România, în premieră cel mai mare PRODUCĂTOR de gaze din UE. Sebastian Burduja: „Datele confirmă statutul de lider asumat la nivel european”
Breaking
Papa Francisc a numit prima femeie la conducerea unui birou important al VATICANULUI
Papa Francisc a numit o călugăriță italiană, sora Simona Brambilla, în funcția de prefect al departamentului responsabil pentru toate ordinele religioase ale Bisericii Catolice.
Numirea marchează un pas major înainte în planul Papei Francisc de a oferi femeilor mai multe roluri de conducere în guvernarea bisericii, conform Associated Press.
Până acum, mai multe femei au fost numite în funcții de “numărul doi” în unele birouri ale Vaticanului, dar este prima dată când o femeie este numită prefect al unui dicasteriu sau congregație a Curiei Sfântului Scaun, organul central de guvernare al Bisericii Catolice.
Natura istorică a numirii lui Brambilla a fost confirmată de Vatican Media, care a anunțat informația sub titlul „Sora Simona Brambilla este prima femeie prefect din Vatican”.
Biroul este unul dintre cele mai importante din Vatican. Cunoscut oficial sub numele de Dicasteriu pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, este responsabil pentru fiecare ordin religios, de la iezuiți și franciscani până la mișcări mai mici și mai noi.
Ca o indicație a noutății numirii și a implicațiilor teologice, Papa Francisc a numit simultan ca co-lider, sau „pro-prefect”, un cardinal: Angel Fernandez Artime. Dar numirea, anunțată în buletinul zilnic al Vaticanului, o enumeră pe Brambilla mai întâi ca „prefect” și pe Fernandez pe al doilea ca co-lider. Prezența lui Fernandez este necesară din punct de vedere teologic, deoarece prefectul trebuie să poată celebra Liturghia și să îndeplinească alte funcții sacramentale care în prezent pot fi îndeplinite doar de bărbați.
Brambilla, în vârstă de 59 de ani, este membru al ordinului religios Misionarii Consolata și a slujit ca numărul doi în departamentul de ordine religioase de anul trecut. Ea preia locul cardinalului Joao Braz de Aviz, în vârstă de 77 de ani, care deținuse funcția de prefect din 2011. Asistentă medicală, ea a lucrat ca misionară în Mozambic și a condus ordinul Consolata ca superioară între 2011 și 2023, când Francisc a numit-o secretară a departamentului de ordine religioase.
Numirea, posibilă datorită reformei constituției fondatoare a Sfântului Scaun, initiată de Papa Francisc
Numirea lui Brambilla a fost posibilă datorită reformei constituției fondatoare a Sfântului Scaun, initiată de Papa Francisc în 2022, care le-a permis laicilor, inclusiv femeilor, să conducă un dicasteriu și să devină prefecți.
Numirea ei marchează cea mai recentă inițiativă a Papei Francisc de a arăta prin puterea exemplului cum femeile pot prelua roluri de conducere în ierarhia catolică, deși fără a le permite să fie hirotonisite preoți.
Femeile fac o mare parte din lucrarea bisericii catolice în școli, spitale și în a transmite credința generațiilor viitoare, dar s-au plâns de mult timp de statutul inferior într-o instituție care rezervă preoția bărbaților.
Papa Francisc a menținut interdicția asupra femeilor preot și a redus speranțele că femeile ar putea fi hirotonisite diaconi. Totuși, în timpul pontificatului său, a existat o creștere semnificativă a procentului de femei care lucrează la Vatican, inclusiv în poziții de conducere, de la 19,3% în 2013 la 23,4% în prezent, potrivit statisticilor prezentate de Vatican News. Numai în Curia, procentul femeilor este de 26%.
Printre femeile care dețin funcții de conducere se numără sora Raffaella Petrini, prima femeie secretar general al statului Vatican, responsabilă pentru sistemul de sănătate, forțele de poliție și principala sursă de venituri, Muzeele Vaticanului (care sunt conduse tot de o femeie, Barbara Jatta).
O altă călugăriță, sora Alessandra Smerilli, este numărul doi în biroul de dezvoltare al Vaticanului, în timp ce mai multe femei au fost numite în funcții de subsecretar, inclusiv călugărița franceză, sora Nathalie Becquart, în biroul sinodului episcopilor.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
-
Actualitateacum 3 zile
5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public
-
Actualitateacum o zi
Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
-
Actualitateacum 2 zile
Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
-
Uncategorizedacum 2 zile
SGS își extinde expertiza în domeniul sustenabilității prin achiziționarea Aster Global
-
Uncategorizedacum o zi
Turneul Internațional “Imagine Belle Epoque” Ianuarie 2025
-
Comunicateacum o zi
Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!“
-
Uncategorizedacum 9 ore
Studiu HONOR: aproape jumătate dintre tinerii din România se confruntă cu probleme financiare în ianuarie
-
Actualitateacum 3 ore
Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid