Connect with us

Actualitate

Cum influențează calciul sănătatea inimii. Medic: „E un motiv în plus pentru care trebuie să evităm să luăm suplimente brambura”

Publicat

pe

Cum influențează calciul sănătatea inimii. Medic: „E un motiv în plus pentru care trebuie să evităm să luăm suplimente brambura”

Calciul are un rol esențial în organism, iar nivelurile prea mari sau prea mici în sânge influențează inclusiv buna funcționare a inimii. Medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu explică în ce fel se întâmplă asta și cum nivelul de calciu în sânge poate fi menținut în parametri normali.

Nivelul de calciu din sânge influențează buna funcționare a inimii FOTO: arhiva

Nu doar sistemul osos, ci organismul nostru pe de-a întregul este influențat de nivelul de calciu, explică medicul primar endocrinolog dr. Ruxandra Dobrescu, într-o serie de articole postate pe blogul său www.ruxandradobrescu.com.

Știm cu toții că oasele noastre sunt alcătuite în mare parte din calciu și știm de asemenea cât de importante sunt oasele pentru noi. Ne folosim practic de schelet ca să avem sprijin în mers, în orice mișcare de fapt, și în plus oasele oferă protecție pentru organele noastre interne. În plus și foarte important, oasele au un rol metabolic, pentru că sunt adevărate depozite de calciu, fosfor și carbonat, care pot fi mobilizate în funcție de nevoile organismului. Pe lângă rolul de material de construcție pentru oase, calciul este însa foarte important pentru buna funcționare a organismului nostru pe de-a întregul! De ce? Păi pentru că celulele noastre folosesc calciul ca moleculă de semnalizare – adică comunică între ele și cu mediul din jur, folosind (și) calciul ca mediator”, a explicat medicul.

Având în vedere cele expuse mai sus, trebuie știut că este necesar ca nivelul de calciu să fie menținut între niște limite stricte în sânge – limitele optime se situează între 8.5-10.2 mg/dl – și este de asemenea necesar să știm cum stăm cu nivelul de calciu, scrie dr. Dobrescu, recomandând ca în analizele uzuale pe care le facem anual să fie și calciul.

Și celulele inimii se folosesc de calciu pentru a comunica între ele, iar medicul explică simplu cum un nivel prea mare sau prea mic de calciu influențează activitatea acestui organ.

Niveluri prea mari de calciu în sânge (hipercalcemie) pot să ducă la aritmii, la modificări pe ECG și la depuneri de calciu la nivelul valvelor inimii, la nivelul arterelor carotide și la creșterea valorilor tensiunii arteriale.

Niveluri prea mici de calciu (hipocalcemie) pot să ducă la afectarea contractilității inimii, până la insuficiență cardiacă în cazul dezechilibrelor severe și la modificări de conducere electrică în inimă, aritmii sau stop cardiac. Deci nu ne jucăm!”, avertizează dr. Dobrescu.

Un nivel normal de calciu în sânge, indiferent că acest nivel se produce spontan sau pe tratament, menține inima sănătoasă. Pentru tratamentul cu vitamina D și calciu (instituit de exemplu pentru osteoporoză, hipoparatiroidism etc.), este însă nevoie de recomandarea medicului. „În schimb, uite, ăsta e un motiv în plus pentru care trebuie să evităm să luăm suplimente brambura, după ureche și fără control medical, ca să nu ajungem la probleme cauzate de suplimente ne-necesare”, atrage atenția endocrinologul.

Ce se întâmplă în condiții de prea mult sau prea puțin parathormon

Rolul de a menține nivelul normal de calciu în sânge revine paratiroidelor, care sunt glande mici aflate la baza gâtului, în spatele tiroidei – de aici și numele de PARA-tiroide, explică medicul în primul articol din seria celor dedicate explicării rolului calciului în sănătate organismului.

Medicul a explicat de asemenea cum apar hiperparatiroidismul (glandele paratiroide secretă prea mult parathormon, sau PTH) și hipoparatiroidismul (o secreție insuficientă de parathormon din glandele paratiroide).

Dacă scade nivelul de calciu în sânge, paratiroidele simt asta și cresc sinteza de PTH, care va ”rezolva” problema, scoțând calciu din depozite (adică din oase) și absorbind tot ce se poate din urină. Situația asta se numește hiperparatiroidism secundar – adică problema paratiroidelor este secundară unei alte cauze. Când apare? Păi poate apărea, de exemplu, într-un deficit de vitamina D, care duce la scăderea calciului, sau în insuficiența renală – când rinichii nu mai funcționează eficient”, explică medicul, pe blogul său. Dacă glandele paratiroide încep ele să producă parathormon „de capul lor”, arată în continuare medicul, acest lucru se întamplă când apare un nodul paratiroidian.

Hiperparatiroidismul se tratează corectând cauza care l-a produs.

Dacă este un deficit de vitamina D, îl corectăm! Dacă este o problemă cu rinichii, nefrologii vor avea grijă să asigure un tratament corect”, notează medicul. Dacă problema este a glandelor paratiroide, tratamentul este chirurgical și este necesar pentru că, netratat, hiperparatiroidismul duce la osteoporoză, fracturi la lovituri minime (fracturi de fragilitate), probleme cu rinichii, cu inima (aritmii) și multe altele.

Hipoparatiroidismul exprimă, din contră, o secreție insuficientă de parathormon din glandele paratiroide, „care va face ca nivelul de calciu în sânge să scadă, uneori periculos de mult”.

Dacă problema se instalează brusc apar crampe, cârcei, fasciculații musculare, spasme, agitație și o stare de rău. Dacă problema este mai veche sau s-a instalat lent poate să nu se manifeste chiar deloc, însă calciul foarte mic în sânge (adică sub 7-7.5 mg/dl) este periculos și trebuie musai corectat, pentru in extremis poate să ducă chiar la stop cardiac”, este avertismentul medicului.

Hipoparatiroidismul poate să apară după operațiile de tiroidă, mai ales cele mai complicate, explică dr. Dobrescu, pentru că glandele paratiroide sunt foarte sensibile și pot fi afectate ușor dacă sunt atinse intra-operator sau dacă este le este afectată vascularizația. „De multe ori hipoparatiroidismul este tranzitor, adică trece de la sine în câteva zile sau săptămâni după operație, după ce reușesc să se refacă. Uneori însă hipoparatiroidismul este definitiv și necesită tratament pe viață pentru corectarea hipocalcemiei”, adaugă endocrinologul.

Hipoparatiroidismul poate avea și o cauză autoimună, atunci când sistemul imun confundă glandele paratiroide cu ceva străin și le atacă.

De multe ori o afectare autoimună a paratiroidelor se poate asocia și cu alte boli endocrine autoimune, de exemplu cu tiroidita Hashimoto, sau cu afectare a glandelor suprarenale sau cu diabet de tip 1 (autoimun) – situațiile astea se numesc sindrom poliglandular autoimun, și trebuie căutată și tratată independent fiecare boală”, precizează dr. Dobrescu.

Tratamentul se face administrând doze în general mari de vitamina D și calciu, iar în situația în care lipsește parathormonul, va fi nevoie de vitamina D din preparate speciale, care se administrează ca tratament în situații de asemenea speciale, atent evaluate de medic.

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”

Publicat

pe

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”

Crin Antonescu, candidatul alianţei de guvernare la alegerile prezidenţiale, afirmă că Iohannis a fost un preşedinte „slab, nepregătit şi dăunător pentru România”. 

Crin Antonescu și Klaus Iohannis Foto: Mediafax

Antonescu face o
comparaţie între Klaus Iohannis şi Nicuşor Dan, susținând că primarul general al Capitalei, actual candidat la prezidențiale, își trădează electoratul după ce a promis că nu va face acest lucru.

Da, am curaj s-o spun pe şleau, Klaus Iohannis a fost un
preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România. Nicuşor Dan poate fi la
fel. Nu îmi face nicio plăcere să privesc înapoi, nici către un preşedinte care
a lipsit nemotivat când România a avut nevoie de el, nici către un primar
general care îşi trădează electoratul după ce a făgăduit apăsat că nu îl va
abandona. Este simplu. Nu ne mai permitem încă cinci ani irosiţi. Nici istoria,
nici vremurile nu mai sunt dispuse să ne aştepte. Există o singură direcţie:
România înainte!
’, a afirmat Crin Antonescu într-un clip electoral.

De asemenea, Antonescu l-a acuzat pe Nicușor Dan, că s-a întors, împreună cu USR, împotriva Elenei Lasconi.

Între timp, USR a anunțat că va ataca în instanță decizia Biroului Electoral Central prin care i se interzice promovarea candidatului independent, acuzând un abuz.

„Uniunea Salvați România (USR) ia decizii politice în baza unor principii clare, în acest caz vorbim despre susținerea candidatului proeuropean care are cele mai multe șanse să intre în turul 2. Ca urmare, denunță public decizia fără precedent a Biroului Electoral Central (BEC), care interzice USR să își exprime sprijinul electoral pentru Nicușor Dan. Situația în care ne aflăm acum este una total aberantă și îngrădește libertatea de exprimare, precum și dreptul unui partid politic de a stabili în forurile interne strategia politică. USR ia decizii în baza unor principii clare și, oricât de nepopulare ar fi acestea, BEC nu poate să impună partidului direcția strategiilor politice pe care le pune în aplicare”, a transmis USR într-un comunicat de presă.  

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște

Publicat

pe

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște

Creştin-ortodocşii intră luni în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare (13-20 aprilie). Fiecare zi din acest interval care precede Paștele (20 aprilie) are o semnificaţie.

FOTO Seara de înviere la Cluj/2024

În ultima săptămână din Postul Paştelui, Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, care este anul acesta între 13 aprilie și 20 aprilie, se fac slujbele bisericeşti numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ.

Această săptămână este cea a pioşeniei în sfintele lăcaşuri monahale, de aceea postul devine mai aspru.

Cele mai importante denii din Săptămâna Mare sunt cunoscute drept deniile din Joia Mare şi Vinerea Mare. Este vorba despre Denia celor 12 Evanghelii, slujba din ziua de joi și cele 12 citiri din Noul Testament vorbesc despre prinderea, judecata şi răstignirea lui Iisus Hristos.

În Vinerea Mare, în toate bisericile ortodoxe se desfăşoară denia Prohodului Domnului, o slujbă în care sunt cântate în imnuri, împărţite în trei „stări”, patimile, răstignirea, moartea şi îngroparea Mântuitorului.

În timpul acestei săptămâni, în Maramureş, oamenii poartă haine de doliu, iar mulți credincioşi încearcă chiar să ţină post negru. 

Ultemele zile dinainte de Înviere aduc și curățenia generală în gospodării. 

Semnificațiile zilelor din Săptămâna Mare 

Luni

Ziua de luni ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos care a fost vândut de Iuda.

Marți 

Marţi are loc pomenirea Pildei celor zece fecioare. Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, numită și Marțea Seacă. Aceasta este ziua în care Iisus Hristos le-a povestit celor 12 ucenici ai săi pilda celor 10 fecioare, care prezintă povestea a cinci fecioare „înțelepte” și cinci „neînțelepte” care se pregătesc pentru nuntă.

Miercuri

Tot o pomenire se face și în miercurea din Săptămâna Patimilor, cea a femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.

Joi 

Joi, slujba amintește de patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.

Vineri 

Vineri sunt prăznuite „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Vinerea Mare reprezintă ziua în care Iisus a murit pe cruce. 

Sâmbătă 

La slujba din Sâmbăta Patimilor se prăznuiește îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. La miezul nopţii, credincioşii ascultă în faţă bisericilor, slujba de Înviere, la care se primește lumina şi vestea că Hristos a Înviat.

Sărbătoarea de Înviere – prima zi de Paște

Sărbătoarea de Paște se prăznuiește la o dată diferită în fiecare an, iar calculul exact al zilei în care pică sărbătoarea Învierii Domnului este făcut în funcție de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină. Anul acesta Paștele Ortodox și Paștele Catolic, la fel ca și Floriile, pică în aceeași zi. Ultima oară când ortodocșii și catolicii au sărbătorit Paștele în aceeași zi a fost în 2017. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană

Publicat

pe

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană

Universitatea Craiova a terminat la egalitate cu FCSB, 0-0,
duminică seara, în Bănie, într-un meci din etapa a patra a a fazei play-off a
Superligii de fotbal.

Screciu – Cisotti, duel încheiat nedecis. Foto Facebook FCSB

Universitatea a avut prima mare ocazie de gol, dar Ștefan
Baiaram (5) a fost blocat de Siyabonga Ngezana. FCSB a fost periculoasă prin
Daniel Bîrligea (20), care a reluat cu capul de la 10 metri, dar peste poartă.
Octavian Popescu (28) a șutat pe lângă vinclu din marginea careului. Baiaram a
mai avut o ocazie mare de gol (29), dar a ratat singur cu portarul Ștefan
Târnovanu.

În repriza a doua, Alexandru Mitriță (50) a șutat din
întoarcere de la 16 metri, dar portarul a prins. Fundașul Gjoko Zajkov (59) a
trecut pe lângă gol, însă mingea trimisă de nord-macedonean cu capul s-a dus pe
lângă vinclu, la centrarea lui Mitriță. FCSB a avut și ea două situații mari de
gol, însă Juri Cisotti (65) a trimis cu capul pe lângă țintă la centrarea lui
Risto Radunovic, iar portarul Laurențiu Popescu (77) a apărat providențial în
fața lui Jordan Gele.

Universitatea, bară în prelungiri

Craiovenii au dominat finalul de partidă, ratând o ocazie
prin Carlos Mora (81), al cărui șut a respins de Târnovanu. Goal-keeperul
roș-albaștrilor a mai avut o paradă în ultimul minut al prelungirilor, la
mingea trimisă de Mitriță, dar și șansă, după ce reluarea lui Mora s-a dus în
încheietura barelor, spre disperarea celor 28.012 de spectatori.

FCSB rămâne neînvinsă de 18 etape, în care are 11 victorii
și 7 remize, și ține la distanță Universitatea Craiova, aflată la 3 ”lungimi”
în spatele campioanei en titre. De egalul din Bănie ar putea profita CFR Cluj,
luni seară. În cazul unei victorii contra Rapidului, elevii lui Dan Petrescu vor
urca pe primul loc în clasamentul din Superliga, la egalitate cu FCSB, dar cu un golaveraj mai
bun.

Universitatea Craiova – FCSB 0-0

Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect” Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”
Politicaacum 14 ore

Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”

Fostul prim-ministru al României și actual candidat independent la alegerile prezidențiale din 2025, Victor Ponta, a reacționat ferm în urma...

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel” Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”
Actualitateacum 4 zile

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”

Crin Antonescu, candidatul alianţei de guvernare la alegerile prezidenţiale, afirmă că Iohannis a fost un preşedinte „slab, nepregătit şi dăunător...

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște
Actualitateacum 4 zile

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște

Creştin-ortodocşii intră luni în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare (13-20 aprilie). Fiecare zi din acest interval care precede Paștele (20...

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană
Actualitateacum 4 zile

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană

Universitatea Craiova a terminat la egalitate cu FCSB, 0-0, duminică seara, în Bănie, într-un meci din etapa a patra a...

Trump are o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, potrivit ultimului raport medical Trump are o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, potrivit ultimului raport medical
Actualitateacum 4 zile

Trump are o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, potrivit ultimului raport medical

Președintele Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, este într-o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, conform unui buletin de...

Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte
Actualitateacum 4 zile

Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, subliniază că Rusia a ales să semene moarte în Duminica Floriilor, când creștinii se...

Euro a profitat de pe urma tarifelor lui Trump. „Această tendinţă poate continua” Euro a profitat de pe urma tarifelor lui Trump. „Această tendinţă poate continua”
Actualitateacum 5 zile

Euro a profitat de pe urma tarifelor lui Trump. „Această tendinţă poate continua”

Euro este moneda care a beneficiat pe urma turbulențelor globale produse de impunerea tarifelor de președintele Donald Trump, având în...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro