Ministerul Sanatatii a cumparat, dupa 4 ani, vaccinul care previne pneumoniile, septicemiile, meningitele. Imunizarea incepe in septembrie

0
977

Ministerul Sanatatii a finalizat procesul de achizitie a vaccinului prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice si otitele. Campania de imunizare va incepe in luna septembrie.

In randul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afectiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, Romania inregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate infantila dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boala prevenibila prin vaccinare – constituie principala cauza de deces la copiii cu varsta mai mica de cinci ani.

Potrivit Ministerului Sanatatii, campania de vaccinare antipneumococica este programata sa inceapa in luna septembrie, cand este prevazuta livrarea unei cantitati de peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic.

Dozele de vaccin achizitionate acopera necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum si pentru primele luni din 2018.

Ministerul Sanatatii a semnat un Acord Cadru de achizitie cu producatorul pentru o perioada de patru ani. In acest mod, vor fi preintampinate orice dificultati legate de disponibilitatea acestui vaccin in viitor.

Vaccinul pneumococic se administreaza copiilor in mod gratuit, conform schemei de vaccinare, in cabinetul medicului de familie.

Ministerul asigura ca vaccinul achizitionat este sigur, eficient si de calitate. In mod concret, vaccinul va ajuta la protectia impotriva celor mai des intalnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive in Romania.

Vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valente este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial, fiind folosit in peste 100 de tari, printre Marea Britanie, Franta, Italia si Statele Unite.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat, inca de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate in programele de imunizare. Aceasta recomandare a fost urmata de Romania, iar vaccinul a fost inclus in Programul National de Vaccinare in 2013.

Insa, pana in 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectiva a acestui vaccin in Romania.

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here